Ettől lesz igazán jó a békülős szex

A tányértörős aktusok nyomában

2022.április.5.

A veszekedések többségének legjobb része nagy valószínűséggel a „makeup szex”, vagyis valamilyen összeütközés utáni szeretkezés, ami sokak szerint minden vitát megold és minden sebet begyógyít. De vajon tényleg olyan jó ez nekünk?

Ettől lesz igazán jó a békülős szex
Ettől lesz igazán jó a békülős szex
Fotó: Gettyimages.com

Egyesek szerint igen, mert jótékony hatása van az egyénre, a vita lezárására, a továbblépésre és magára a kapcsolatra is; mások szerint viszont kifejezetten egészségtelen és káros egy komoly vitát szexszel lezárni. Most akkor hogy is van ez?

Szexben nincs kompromisszum!

Talán már ti is tapasztaltátok, hogy a nagy tányértörős veszekedések, az intenzív viták és a drámázástól nem mentes, szenvedélyes ellentétek hevében az átlagosnál jobban kívánjuk a szexet. Emiatt senkinek sem kell szégyenkeznie, hiszen orvosilag is bizonyított, hogy az adrenalin és a dopamin stresszhormon megemelkedése egyfajta „levezető” tevékenység elvégzésére ösztönöz minket, ami sok esetben végződik szexuális aktussal.

A szeretkezés ilyenkor szenvedélyes, kielégítő és nyugtató hatású – épp ezért sokan a makeup szexet életük legjobb szexuális élményeként aposztrofálják. Végtére is a konfliktusok tele vannak negatív töltettel, amit egy jó szex pozitív energiája egyszerűen semmissé tesz. De vajon hogyan hat az a lelki egészségre, ha egy aktussal zárunk le egy vitát? Mennyire érdemes ezt normalizálni, rendszeressé tenni? Tényleg jó ez nekünk?

A szakértők szerint igen, de csak akkor, ha mindkét fél akarja. „Ha a veszekedés utáni szex kapcsán a vágy mindkét félnél azonos, akkor mehet. Ha viszont csak azért teszem, hogy a másiknak örömet okozzak; vagy hogy lezárjam a vitát és csökkentsem a feszültséget, akkor az nincs rendben” – mondja Csörgits Kinga alternatív szexuálterapeuta.

Bár a veszekedés utáni „rendszerhelyreállítás” mindkét fél érdeke és igénye, csak azért belemenni a békülős szexbe, hogy a másik félben könnyebben oldódjon a feszültség, és álljon vissza az eredeti állapot a partnerek között, az mindenképpen kompromisszum. Vágymegélés, intimitás, szexualitás témakörben pedig nőként, optimális esetben soha nem szabadna kompromisszumot kötnünk” – vallja a szakértő, aki azt javasolja a nőknek, hogy csak olyan szexuális aktusba menjenek bele, amely kielégülést és örömet okoz. „Ha a békülős szex ilyen, akkor rajta! Persze ilyenkor is érdemes önreflexiót tartani, hogy vajon miért van nekem arra szükségem, hogy egy aktussal zárjak le egy nagy vitát… Ha azonban már eleve úgy megyek bele a makeup aktusba, hogy ez nekem nem jó, csak egy eszköz a békülésre, akkor az nagyon káros!” – mondja Csörgits Kinga szexuálterapeuta.

Elfojtott vágyból békülős szex

Az biztos, hogy a békülős szex tehát rengeteg kérdést vet fel, és az, hogy normális-e, a szituációtól, az egyéntől, az önazonos vágyakról és főként a kapcsolattól függ. „Ha egy olyan kapcsolatról beszélünk, aminek nagymértékben része a szexualitás, akkor a felekben már alapvetően van igény arra, hogy egy feszültséget, konfliktust, kisebb nézeteltérést vagy akár egy nagyobb krízist is intimitással oldjanak meg – ez akár a megoldási stratégiájuk része is lehet, és ez teljesen rendben van, mert feltehetőleg mindkét félnek örömet okoz. Senki sem szeret ugyanis egy olyan helyzetbe beleragadni, ahol feszültség van, és ahol megborult a harmónia a nő és a férfi között” – mondja a szexuálterapeuta.

Arra azonban fontos figyelni, hogy a békülős szex az összetartozásra, összekapcsolódásra és a kapcsolati egység megerősödésére szolgáljon! Amennyiben a frusztráltságunkat bevisszük a hálószobánkba, és a közös együttlét ellenére sem tudjuk magunkat felszabadítani, a nem örömteli aktussal csak még több problémát kreálunk (például ez így nem jó, az úgy nem jó; nem kényelmes; erre figyelj, arra figyelj), hiszen ilyenkor a kapott kritikák és a negatív megjegyzések csak még jobban felerősödnek.

Ennek az lesz a vége, hogy a felek még jobban megsértődnek, és az egész békülésből, valamint a kielégítő aktusból nem lesz semmi – legalábbis semmi örömteli. A viták ilyenkor csak még jobban el szoktak mérgesedni, főként az egyre növekvő szexuális frusztráció miatt, amit már csak nagyon nehezen lehet egy szimpla intim együttléttel rendbehozni. Erre a szakértő szexuálterapeutánk is felhívja a figyelmet:

Sok olyan konfliktus van, ami már eleve egy elfojtott szexuális feszültségből ered, csak éppen nem vagyunk tudatában.

„Például lehet, hogy már több hét, hónap, netán év is eltelt az utolsó szex óta; a konfliktus pedig egy elsózott vacsorán vagy a gyerek tornacipőjén robban ki. Ilyenkor már egy elfojtott szexuális feszültség, vágy húzódik a vitát koholt ürügy mögött. Ha egy ilyen veszekedésből rövid időn belül örömteli szexuális aktus lesz, akkor az remek – mert önmagában abból a negatív energiából, abból a szexuális frusztrációból, illetve az intimitás hiányából jött létre a konfliktus, csak a felek éppen nem voltak tudatában. A békülős szexet vagy élvezni kell, vagy hagyni az egészet! Nem szabad máshogy felfogni, mert az nem jó”.

Ne csak a szex legyen a végszó

Akkor tehát, mikor a makeup szex örömteli, valamint a vágy és az akarat mindkét félnél jelen van, nem kérdés, hogy belemenjünk-e a békülős makeup szexbe, mert az csak jó szolgálatot tesz nekünk, egyszerűen nem veszíthetünk vele. Azonban még ilyenkor is érdemes önvizsgálatot tartani, és végiggondolni azt, hogy egy párnak egy kapcsolatban miért van szüksége arra, hogy a konfliktusokat szexszel oldja meg.

Kérdés, hogy az intim együttlétekkel való feszültségoldás vajon tényleges és valós megoldást kínál-e hosszú távon a felmerülő problémákra? Fel lehet tenni ilyenkor a kérdést, hogy vajon miért része a szeretetnyelvnek a szexuális frusztráltság, a feszültség és a szeparáció? Erre minden párnak önállóan vagy célzott terápiával kell rájönnie. Az azonban biztos, hogy a szexuális aktus akkor tud kioldást eredményezni egy feszültségből; ha az mindkét fél számára izgalmas és örömteli” – mondja a szexuálterapeuta. Addig pedig, ameddig ez így van, a békülős szex is rendben van.

A cikk eredetileg a GLAMOUR 2022-es márciusi számában jelent meg.

Szöveg: Kovács Gréta

Ez is érdekelhet

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő