Fogamzásgátlás? Érdemes újragondolni!

2015.február.6.

Ugyan a fogamzásgátlás kérdése a nőket tizenéves koruk végétől több évtizeden át érinti, mégis sok esetben hiányos információkkal rendelkeznek a védekezési módszerekről. Magyarországon ráadásul az utóbbi években a védekezés fogalma szorosan összekapcsolódott a tablettaszedéssel pedig már megbízhatóbb és kényelmesebb módszerek is rendelkezésére állnak.

Fogamzásgátlás? Érdemes újragondolni!
Fotó: Shutterstock

A fogamzásgátló módszereket csoportosíthatjuk a hatásuk időtartama szerint, ez alapján megkülönböztetünk rövid- és hosszú távúakat. Ez utóbbiak azok a módszerek, melyek nem igénylik a felhasználó folyamatos közreműködését, használatukat nem lehet elrontani vagy elfelejteni és nem rontják az együttlét minőségét sem. Azoknak a nőknek ajánlott első sorban, akik a rohanó életvitel miatt gyakran elfelejtik bevenni a tablettát, macerának érzik, hogy legalább háromhavonta szaladgálni a receptért az orvoshoz és a következő egy-két évben nem terveznek gyermeket vállalni. A méhen belüli hosszú távú fogamzásgátlók amellett, hogy nagyon kényelmesek – hiszen ha egyszer az orvos felhelyezte őket, nincs velük teendő –, rendkívül megbízhatóak is.

Kétféle méhen belüli eszközt kell megkülönböztetnünk. Az egyik a hagyományosan spirálként ismert kis T alakú eszköz, mely rezet vagy valamilyen nemesfémet tartalmaz. Ez hatását azáltal fejti ki, hogy akadályozza a hímivarsejtek mozgását és így meggátolja a hímivarsejtek és a petesejtek találkozását. 3-10 éven keresztül lehet a méhben, de hátránya, hogy megnöveli a menstruáció mennyiségét és időtartamát, továbbá növelheti a fertőzések kockázatát.

A méhen belüli fogamzásgátlók másik fajtája habár itthon még kevésbé ismert, számos nyugat-európai országban már az egyik legkedveltebb védekezési módszernek számít: ez a méhen belüli hormonális eszköz. Ez egy a spirálhoz hasonló eszköz melyet a méhbe kell felhelyezni és 3-5 éven keresztül fejti ki hatását azáltal, hogy folyamatosan kis mennyiségű gesztagén hormont bocsát ki. Ez az eszköz a kombinált tablettákkal ellentétben ösztrogénmentes és mivel első sorban helyileg hat, a hormon alig kerül be a véráramba. A méhen belüli hormonális fogamzásgátló bármikor eltávolítható és az eltávolítása utána termékenység gyorsan visszatér: a gyermeket tervező nők 80%-a az eszköz eltávolítása után teherbe tud esni egy éven belül. A leggyakoribb mellékhatások között előfordulhatnak a havi vérzéssel kapcsolatos változások (idővel csökken a vérzés mennyisége és időtartama), fejfájás, hasi- és kismedencei fájdalom, akné, petefészekciszta, a külső nemi szervek gyulladása.

Ez is érdekelhet

Molnár Szilágyi Szilvi: „Ez a szülési élményem talán olyan lesz, amilyennek megálmodtam”

Molnár Szilágyi Szilvi: „Ez a szülési élményem talán olyan lesz, amilyennek megálmodtam”

Tedd & Ne tedd

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

Kate Middleton, a szépséges kalapos hercegné

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint

Ez a sztár a lelki társad a horoszkópod szerint