Így hat a szervezetedre a fogamzásgátló tabletta

A fogamzásgátló tabletta előnyeiről sokat tudunk: megfelelően szedve nagy eséllyel akadályozza meg a nem kívánt terhességet, és bizonyos esetekben a makacs pattanásokat is elmulaszthatja. De mennyit tudunk a hátrányairól?

Dönts felelősen a biztonságos szexről
Dönts felelősen a biztonságos szexről
Fotó: Shutterstock

Ahhoz, hogy felelősen dönthess arról, szeretnéd-e szedni vagy sem, a fogamzásgátló tabletta hátrányait is érdemes figyelembe venni. Cikkünkben összeszedtünk néhány fontos információt, amelyek alapján többet megtudhatsz a témáról.

BETEGSÉGET OKOZHAT?

Több tanulmány is igazolja az emlőrák és a fogamzásgátló közötti kapcsolatot, ám abban nem konzisztensek az eredmények, hogy pontosan mekkora rizikót jelent a tabletta. Egyes adatok ugyanis arra utalnak, hogy csak a háromfázisú tablettát szedők körében emelkedett meg a mellrák relatív rizikója, és köztük is csak enyhén. Egy másik tanulmányban azt találták, hogy a tabletta abbahagyása után csökkent a rizikó, végül tíz év után eltűnt.

A méhnyakrák kockázatát ugyancsak emelheti a hormonális fogamzásgátlók szedése. Minél hosszabb ideje használ egy nő fogamzásgátlót, annál nagyobb mértékben nő esetében a méhnyakrák kockázata, ami azonban a tabletta abbahagyását követően idővel csökken. Ennek oka az lehet, hogy a hormonális fogamzásgátlók megváltoztatják a méhnyaksejtek fogékonyságát a magas kockázatú HPV-típusokkal való tartós fertőzéssel szemben (ez pedig gyakorlatilag az összes méhnyakrák okozója). Mindemellett a szervezetben természetesen is jelenlévő ösztrogén és progeszteron önmagában is növelheti egyes rákok előfordulásának rizikóját.

Fontos tudni azonban azt is, hogy a hormonális fogamzásgátló tabletta szedése egyes rákok előfordulását viszont csökkenti. A hosszan tartó tablettaszedés például akár harminc százalékkal is csökkentheti a méhtestrák előfordulásának esélyét. Ugyanez igaz a petefészekrákra is: akik valaha szedtek fogamzásgátló tablettát, azoknak harminc-ötven százalékkal kisebb esélyük van a petefészekrákra. Ez a hatás pedig a tabletta abbahagyása után még harminc évvel is kimutatható! A vastagbélrák előfordulásának esélyét ugyancsak csökkenti a tabletta: akár tizenöt-húsz százalékkal is.

CSÖKKENTI A LIBIDÓT?

Sok kritika éri a hormonális fogamzásgátlókat abból a szempontból is, hogy mivel beavatkoznak a ciklus természetes menetébe, befolyásolhatják a szexuális életünket. Egy kutatásban a nők mintegy tizenöt százaléka arról számolt be, hogy csökkent a libidója, amióta tablettát szed. Ennek oka igen változatos lehet. Állhat a háttérben a hormonális fogamzásgátlót szedők esetében lecsökkent tesztoszteronszint, de lehet, hogy a tabletta egyeseknél jelentkező mellékhatásai, mint a puffadás, hangulatingadozás, mellfeszülés, hüvelyszárazság az oka annak, hogy kevésbé kívánják a szexet.

Mivel a libidó és a szexuális válaszkészség bonyolultabb jelenségek annál, mintsem hogy egyetlen dologtól – például a hormonjainktól – függenének, ha azt tapasztalod, hogy amióta fogamzásgátlót szedsz, csökkent a szexuális vágyad, érdemes minden lehetséges okot megpróbálni feltárni, és nem egyből abbahagyni a tablettát. Ha bármilyen zavaró mellékhatást tapasztalsz, azt jelezd a nőgyógyászodnak, és ha mégsem vagy elégedett, akkor kérd a segítségét abban, hogy más fogamzásgátló módszert találj.

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2022-es július-augusztusi lapszámában jelent meg.

Forrás: National Cancer Institute

Ez is érdekelhet

Szerinted melyikben van több vitamin? Nem valószínű, hogy eltalálod

Szerinted melyikben van több vitamin? Nem valószínű, hogy eltalálod

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói