Miért esünk szerelembe a szextől? - Második rész

2015.május.28.

Bemutattuk, hogy milyen kémiai reakciók mennek végbe az agyadban szex közben. Ha szeretnéd felidézni, akkor kattints ide. Azonban ezek mellett számos egyéb érzés is felszabadul bennünk hancúrozás, de különösen orgazmus közben. Most ezekre térünk ki részletesen.

Miért fáj a szerelem?
Szervezetünk szex közben oxitocin hormont termel. Ez képes csökkenteni a védekező mechanizmusunkat és ezáltal jobban bízunk az emberekben - állítja Dr. Arun Ghosh a Liverpool kórház orvosa. Ez a kulcsa a kötődésnek és az empátiának. Mivel a nők ebből a hormonból sokkal többet termelnek, mint a férfiak, ezért nagyobb mértékben vannak kitéve annak a veszélynek, hogy szex után egyből szerelembe essenek. Sajnos az oxitocin nem képes megkülönböztetni, hogy partnerünk csak egy alkalmi fellángolás, vagy valóban jó házastárs alapanyag. Tehát segíthet összekötni életed szerelmével, de könnyen szomorúnak is érezheted magad tőle, ha egy kapcsolat gyorsabban tönkremegy, mint ahogy te azt elképzelted.

Ezzel ellentétben a férfiak nem szenvednek a kötődéstől, ők egyszerűen csak örömöt éreznek a hormon által, semmi mást. Orgazmus során a férfi testében dopamin szabadul fel nagyobb mértékben, ami öröm érzetét kelti. A pasiknál pedig ez könnyen függőséget is okozhat - mondja Dr. Ghosh. Itt a tudományos magyarázat a férfiak szexfüggőségére.

Ne szenvedj demenciától
Sokan tudjuk, hogy az életkor előrehaladtával agysejtjeink száma egyre csak csökken. Igazából 7000 agysejtet veszítünk el egy nap alatt, ami azért valljuk be elég lehangoló. A jó hír azonban, hogy a rendszeres szex serkenti az új agysejtek növekedését. Állati kísérletekkel bizonyították, hogy a szex segíti a hippokampusz sejtjeinek regenerálódását, ami pedig a memóriáért és a tanulásért felelős. Ezzel ellentétben a stressz és a depresszió nem kímélik agysejtjeinket. Több kutatás is bizonyítja, hogy azok az idős emberek, akik szexuálisan aktívak, kisebb mértékben szenvednek demenciától. Ennek több oka is lehet. Szexuális aktus során a vér áramlása az agyban felgyorsul, ezáltal megnövekszik az agy oxigén szintje is. Orgazmus alatt a neuronok aktívabbá válnak és több oxigént használnak fel, ezért testünk még több oxigént juttat az agyba, ami pedig friss tápanyagokat szállít. Így lesz igazán éles az elménk.

Csókolózz a jobb szex érdekében
Az ajkak rengeteg idegvégződést tartalmaznak - százszor többet, mint a kezünk. Ez az oka, hogy a csókolózás dupla folyamatot indít be az agyban, olyan anyagokat szabadít fel, amik csökkentik a stressz szintjét és növelik a jó hangulatot. Ez az oka annak, hogy csupán pár csókkal már sokkal jobban feldobhatod az együttlétet, és a szeretkezés sokkal kielégítőbb, mint az egyéjszakás kalandoknál.

A természetes fájdalomcsillapító

Az orgazmus blokkolja a fájdalmat. Kutatások bizonyítják, hogy gátolja a fájdalom ingerek kijutását a gerincvelőből, így nem tudják elérni az idegsejteket az agyban, amelyek a fájdalomérzetért felelősek. Az orgazmus a fájdalomküszöböt akár a háromszorosára is növelheti. Máris jobban értjük azt a sok elfenekelést A szürke ötven árnyalatában.

Az elme ereje
Sok kutatás foglalkozik azzal, hogy fizikailag mi történik bennünk szex közben. Hozzáértők szerint a nőknél az elme játszik kulcsfontosságú szerepet abban, hogy elérjék az orgazmust, míg a férfiak agya inkább a fizikai stimulációra érzékeny. Vizsgálatok azt is kimutatják, hogy szex közben a női agy félelemért és szorongásért felelős része kikapcsol.

A boldogságpirula
Van egy kis áramkör mélyen az agyunkban, ami a boldogságért felel. Ezt limbikus régiónak nevezik és sokkal aktívabb, amikor jutalmazzák. Ugyanez a rendszer aktiválódik szex, szerencsejátékozás és drogfogyasztás közben is. A szex alatt felszabaduló endorfin hormonok segítenek leküzdeni a szorongást és a depressziót. A szerotonin hormon pedig boldogság érzetét kelti. Szóval senki ne csodálkozzon, ha partnere szex után sírásban tör ki, ezt ugyanis a hormonok kombinációja könnyen kiválthatja.

Álmatlanság ellen
Ha álmatlansággal küzdesz, mindenképp jobb megoldás a szex, mint az altatók használata. Mivel testünk úgy van beprogramozva, hogy szex után automatikusan egy kis pihenésre vágyik, sokkal jobb ötlet lefekvés előtt szeretkezni, mint reggel, munkába indulás előtt (persze, senki sem fog elítélni egy kis napindító reggeli hancúrozásért). A hosszú, fárasztó nap utáni szex viszont rendkívül hatékony stressz levezető. A férfiak számára egy orgazmus felér 2-3 mg diazepám (nyugtató) használatával. Legyen ez a férfiak tudományos mentsége, ha szex után elbóbiskolnak.


Ez is érdekelhet

A The Last of Us zombi-csókjelenete nem kell, de a nagybácsi-unokahúg szerelmi szál igen? Hogy is van ez?

A The Last of Us zombi-csókjelenete nem kell, de a nagybácsi-unokahúg szerelmi szál igen? Hogy is van ez?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói