Ne kockáztass! Oltással a méhnyakrák ellen!

2015.január.28.

Tudtad, hogy Magyarországon jóval több áldozatot szed a méhnyakrák, mint Európa többi részén, pedig a betegség megelőzhető?

Ne kockáztass! Oltással a méhnyakrák ellen!
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A méhnyakrák a második leggyakoribb daganatos megbetegedés hazánkban a 45 év alatti nők körében. A probléma nagyságát jól mutatja az is, hogy évente mintegy 1000-1200 méhnyakrákos megbetegedést diagnosztizálnak és közel félezer halálesetért tehető felelőssé a betegség. Lassan egy évtizede hazánkban is elérhető a HPV elleni védőoltás. Az elszomorító statisztikák és a tragikus halálesetek ellenére még mindig nagyon tájékozatlanok a legtöbben úgy gondolják, hogy felnőtt korban már nem tehetünk semmit a megelőzésért. A férfiak fele még soha nem hallott a fertőzésről, pedig a HPV őket is fenyegeti. Korábban Lola és Puskás Peti is azok közé tartozott, akik nem mérték fel pontosan a nemi úton terjedő fertőzések kockázatait. A zenei szakmában otthonosan mozgó két fiatal mára legyőzte az interneten terjedő tévhiteket, és saját példájukkal is azt üzenik: felnőttkorban sem késő beadatni a védőoltást, sőt férfiként is ajánlott védekezni a HPV ellen. A HPV összességében a rosszindulatú daganatok 5 százalékáért tehető felelőssé: a méhnyakrák mellett fej-nyaki, szeméremtesti, pénisz, hüvely- és végbélnyílás körüli rákokat is okozhat, és a férfiakat sem kíméli. A jellemzően nemi úton terjedő vírus erejét a fertőzöttek száma is jól mutatja: a nők 80 százaléka legalább egyszer elkapja a HPV-t, ahogyan a férfiak fele is. Bár a fertőzés az esetek többségében elmúlik, minden tizedik esetben kialakul valamilyen daganatos elváltozás: a magyarok 10 százaléka például élete során legalább egy alkalommal szembesül a nemi szervi szemölcsök okozta problémákkal.
Élj egészségesen, járj rendszeres nőgyógyászati szűrővizsgálatokra és fordulj bizalommal a HPV védőoltással kapcsolatban A G1 intézet www.g1intezet.hu szakorvosaihoz!

Ez is érdekelhet

6+1 lélegzetelállító divatbemutató a divathetekről

6+1 lélegzetelállító divatbemutató a divathetekről

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói