18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Az orgazmusod adat, amiből a technológia rengeteg dolgot kideríthet rólad

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Hogyan lehetne a szívet tanulmányozni anélkül, hogy tudnánk bármit is a szívverésről? Jelezheti-e egy szexuális eszköz előre a cukorbetegséget, szívbetegséget? Hogyan segíthet leküzdeni a szülés utáni fájdalmakat? Egyáltalán miért beszélünk még mindig félve a szexuális egészségről, miért nehéz segítséget kérni, informálódni, ha a szex a téma?

Az orgazmus kutatása egy sor izgalmas dolgot tár fel, sőt akár szervi eredetű betegségekre is fény derülhet általa
Az orgazmus kutatása egy sor izgalmas dolgot tár fel, sőt akár szervi eredetű betegségekre is fény derülhet általa
Fotó: Softulka/Getty Images

Ezekre a kérdésekre keres választ a modern szextech tudomány, ami már rég nem az anatómiailag eltúlzott segédeszközökről szól. Nem a pornó, hanem az egészségmegőrzés és a technológia adta lehetőségek felől közelíti meg a kérdéskört, és a Statista előrejelzései szerint hamarosan 37,2 milliárd dolláros üzletté növi ki magát. A legismertebb arcai ráadásul olyan nők, akiknek elege lett abból, hogy a szexualitás, az orgazmus, a test változása, a menopauza vagy a szülés utáni időszak mind tabu, amire az orvostudomány sem fektet kellő hangsúlyt.

HIRDETÉS

Már a felvilágosítással kezdődik az egész

Lora Haddock DiCarlo volt az, aki a technológia világában kiharcolta, hogy a helyén kezeljék az iparágat, pedig 2018-ban még díjat is visszavontak tőle a nyertes eszköz felhasználási jellegére hivatkozva, amit aztán végül mégis visszaadtak neki, és 2019 óta a femtech is része az egészség és wellness kategóriának. Ezek az eszközök ma már arra (is) jók, hogy több információt adjanak a nők testének működéséről, arról, hogy egyénenként mi válthat ki örömet az embereknél.

A cél, hogy a nők jobban megismerjék és szeressék a testüket, ami nagyobb magabiztossághoz vezet, ez pedig túl azon, hogy önmagában is pozitív, az egész életminőségre kihat. A cégbe 2020-ban beszállt Cara Delevingne modell, színésznő is. Rajta keresztül jobban megismerhetik, mit szeretne a következő generáció, és a termékfejlesztésben is segít. Szeretnék lebontani azokat a stigmákat, ami a nők szexualitásával kapcsolatos, és szerintük az egész a megfelelő felvilágosításnál kezdődik, aminek ideális esetben nem a fogamzásgátlás, hanem az öröm áll a középpontjában.

„A szülők vagy a konzervatívabb hangok csak arról beszélnek, hogyan vegyük rá a fiatalokat, hogy ne szexeljenek. De a felvilágosítás arról is szólhatna, hogyan tud bárki saját magának örömet szerezni, ahelyett, hogy puszta kíváncsiságból próbálja ki a szexet. Beszéljünk arról, hogy már egészen kicsi korban mindenféle szexuális motiváció nélkül felfedezik a gyerekek, hogy a testük érintése vagy simogatása jólesik. Erre pedig nem a megszégyenítés a megoldás, hanem meg kell tanítani, hogy ennek a helye a saját szobájuk. Ha nyíltan beszélünk arról, hogy az öröm jó, akkor alternatívát mutatunk ahelyett, hogy elmondjuk, mennyi veszéllyel jár a szex. Aki ismeri a testét, az később is jobban élvezi majd a szexuális együttléteket” – mondja DiCarlo, aki elmesélte, hogy volt már olyan, hogy egy tinédzser azzal kereste meg, hogy nem szeretne még lefeküdni senkivel, de érdekli, milyen a szex, mert az iskolában mindenki erről beszél, és úgy érzi, kimarad valamiből.

4 tévhit, ami lassan ható méregként rombolja a szexet

4 tévhit, ami lassan ható méregként rombolja a szexet

Szerinte az, hogy mindenki megfelelő információkhoz jusson, olyannyira fontos, hogy az oldalukon terapeutáktól is lehet ingyen segítséget kérni, privát foglalkozás keretein belül. Szerintük a világ akkor lesz jobb hely, ha az emberek egészsége rendben van, márpedig a mentális egészséghez hozzátartozik az is, hogy a szexuális életük is rendben legyen. DiCarlo szerint, aki rezgés helyett a valódi emberi impulzusokat szerette volna elérhetővé tenni a nők számára, a termékei éppen ezért nem is rezegnek. Az elmúlt száz évben az eredeti, a nők állítólagos hisztériáját kezelendő vibrátorok milliónyi változatát láthattuk, de igazán nagy innováció nem volt.

Eljöhet a receptre felírt vibrátorok ideje

Soumyadip Rakshit, a Mysteryvibes alapítója arról mesélt, hogy orvosokkal együttműködve tökéletesítették az eszközeiket, ami nemcsak a nők, de a férfiak számára is hasznos lehet. Egy 2016-os kutatás szerint menopauza után a nők 86,5 százaléka tapasztal szexuális diszfunkciót, amibe a vágy csökkenésétől kezdve az orgazmuszavarokon át a fájdalmat is bele kell érteni.

A kismedencefenék rendellenessége vagy vizelettartási problémák is rengeteg nő számára okoznak problémát, nemcsak a szexuális életükben, hanem a mindennapjaikban is. A kutatások szerint lelki eredetű gondok mellett a szülés utáni trauma, a menopauza, de akár cukorbetegség vagy szív- és érrendszeri betegség vagy rák is okozhat szexuális zavarokat nőknél és férfiaknál egyaránt.

Rakshit hangsúlyozza, hogy az eszközeiknek alapvetően nem az a célja, hogy kiváltsák a másik felet, hanem hogy közös használat során örömet okozzanak. Ha pedig mindezt a tudomány irányából közelítik meg, akkor más kérdésekben is segíteni tudnak kifejezetten ilyen használatra optimalizált programmódokkal. Például figyelembe vették, milyen vibrálási intenzitás és sebesség alkalmas fájdalomcsillapításra, hogyan egészítheti ki hatékonyabban az inkontinencia kezelésére alkalmazott gyakorlatokat.

Tanulmányozzák, milyen vibráció az, ami a férfiak merevedési zavarát gyógyszer nélkül is tudja orvosolni, vagy terhesség és szülés után hogyan tudják a felépülést gyorsítani, és a medencefenék izmait hatékonyabban erősíteni, módszerüket pedig egyre több orvos is ismeri, és gyakran a pácienseinek is javasolja.

A női orgazmus titkai

A nők orgazmusa azért lehet sokak számára érthetetlen csoda, mert nem áll rendelkezésre elég tanulmány róla. A Lioness szexuális kutatási platformja ezen próbál segíteni az anonim, opcionális elemzésekkel és adatgyűjtésekkel, amiket kutatók számára is biztosítanak. Liz Klinger, a cég alapítója arról beszélt nekünk, hogy az eszközökön található érzékeny szenzoroknak köszönhetően tudják tanulmányozni a női orgazmust. Azon dolgoznak, hogy a mérési eredményeik megfeleljenek a legszigorúbb kutatási kritériumoknak, ugyanis ez az a terület, amiben rengeteg tisztázatlan kérdés van, mégis ha egy kutatócsoport azt mondja, hogy a női orgazmust tanulmányoznák, nem nagyon kapnak rá forrásokat.

Az aszexuálisok sohasem szexelnek, és még 3 tévhit az aszexualitással kapcsolatban

Az aszexuálisok sohasem szexelnek, és még 3 tévhit az aszexualitással kapcsolatban

Pedig az adataik azt mutatják, hogy már az egyének számára is rengeteg hasznos visszajelzést jelent, ha egy helyen, rendszerezve látnak olyan adatokat, amelyeket eddig nem ismerhettek. Hogyan hat egy pohár bor, egy új gyógyszer vagy a kevesebb alvás a szexuális életre és az orgazmus minőségére? „A tudomány rájött, hogy a férfiak erekciós problémája lehet a szívbetegség egy tünete, az adatok elemzésével elképzelhetőnek tartom, hogy a női orgazmusra is hatással lehetnek szervi problémák, és egyszer majd ugyanígy tudni lehet, hogy ha egy nő azt tapasztalja, hogy valami megváltozott a szexuális életében, azt egy betegség korai tünete is okozhatja” – mondta Klinger. Vagyis ahogyan a viselhető eszközöknek köszönhetően a technológia és az orvostudomány a hétköznapokban is egyre jobban tud egymásra támaszkodni, úgy hamarosan a nőgyógyásznak vagy bármilyen specialistának hasznos adatokat szolgáltathat egy szexuális eszköz. Persze a megfelelő adatvédelem mellett, hiszen rendkvül szenzitív adatok kerülhetnek napvilágra egy esetleges hiba vagy egy gyenge alkalmazás miatt. A felhasználó pedig egy ilyen támadás során könnyen zsarolhatóvá válhat. Ezt a szempontot vásárlás, használat és az adatok megadása során is érdemes figyelembe venni.

Nem szeretjük a tabukat:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Teszt: te tudod, melyik étel mérgező egy kutya számára, és melyik egészséges?

Teszt: te tudod, melyik étel mérgező egy kutya számára, és melyik egészséges?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)

Ha ezt a terméket választod, nem kell többet a sötét karikák miatt aggódnod (x)