18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Szex és fétis - Mi is valójában a fétistárgy?

A jó szex életünk egyik nagyon fontos eleme, amely egészséges formájában testünket-lelkünket és a párkapcsolatunkat is rendben tartja. Vannak, akiknek egy egész életen át megfelelő a hagyományos szeretkezés, vannak, akik viszont egészen extrém dolgokig elmennek az élvezet érdekében. De vajon meddig egészséges a fetisizmus? Hevesi Kriszta szexuálpszichológussal beszélgettünk.

Szex és fétis - Mi is valójában a fétistárgy?
Fotó: Profimedia/Montázs: GLAMOUR

Reméljük, sosem érezted magad kínosan azért, mert fölizgat, ha titkárnőnek öltözve csábítod el a partneredet, és attól sem tartasz, hogy a férfi, aki jobban megkíván csipkés fehérneműben, mint elhasznált pamutbugyiban, az már nem is szeret annyira. Vannak olyan már-már klasszikus helyzetek vagy tárgyak - mint a harisnyakötő vagy a szerepjáték -, amit már nem is tekintünk extrémnek a szexben, annyira megszoktuk őket. De mi van, ha minket olyan dolgok izgatnak föl, amelyen más esetleg elcsodálkozik?

Szexuálpszichológiai értelemben mit nevezünk fétisnek, fétistárgynak?

Fétistárggyá szinte bármi válhat – testrész, ruha, mobiltelefon – ami a személy szexuális izgalmát kiváltani képes. Ezért tágan értelmezve az is fétis, ha a férfi egy női testrészhez - mellhez, fenékhez - erőteljesen vonzódik. Persze, gyakrabban válnak fétissé azok a dolgok, amelyek egyértelműen kötődnek a szexualitáshoz. Ezért van az, hogy sok, lábbal kapcsolatos dolog - harisnya, harisnyakötő, cipő, vagy maga a lábfej - fétistárgy, hiszen a lábak végződésében található a női nemiszerv. Ezért tartja szellemesen a mondás, ha a nők a nemi szervüket a hónuk alatt viselnék, a férfiak vélhetően egy futó pillantást sem pazarolnának a női lábakra. A másik pedig a pavlovi tanulás elve: azért tartjuk izgatóbbnak a fehérnemű látványát, mint a fürdőruháét, mert előbbi látványát sokkal inkább kötjük a szexhez, míg utóbbiét inkább a strandoláshoz. Ennek értelmében tehát bármi válhat tanulás útján is fétistárggyá. Egy selyemkendő, amellyel egy pár kikötözi egymást szex közben, számukra önmagában is izgató látvánnyá fog válni, míg másnak nem jelent semmit.

Meddig egészséges a fétistárgyak használata, vagy a szexuális különcség?

A szexi ruha, cipő és kiegészítő sejtelmes és vonzó – inkább jót tesz a kapcsolatnak és kiemeli a test szépségét. Utóbbit azért fontos hangsúlyozni, mert gyakran azért ódzkodnak a nők attól, hogy csipkés fehérneművel vagy esetleg valami izgalmas kosztümmel dobják fel az előjátékot párjuk kérésére, mert úgy értelmezik, hogy ők önmagukban már nem elegek arra, hogy fölizgassák partnerüket, és kételkedni kezdenek szexuális vonzerejükben, vagy a partnerük irántuk való érzéseiben. Erre én azzal a hasonlattal szoktam élni, hogy az ajándék is szépen becsomagolva izgalmasabb. Problémássá leginkább három esetben válhat a fétis: ha túlságosan különc, s partnerünk számára inkább meghökkentő és groteszk, ha a jelenléte nélkül már nem is képes a személy izgalomba jönni és kielégülni, vagy ha már önmagában is elég, így az illető nem igényli a partner jelenlétét a szexhez.

7 tuti praktika a hosszabb szexért

7 tuti praktika a hosszabb szexértVan olyan szexuális viselkedés, amely annak ellenére lehet kóros vagy legalábbis ajánlottan kezelendő, hogy két felnőtt embert feltételez, és mindkét fél saját akaratából vesz részt benne, mint például a szadista-mazochista játékok?

A szexuálpszichológia itt általában a testi-lelki sérülés elkerülését szokta hangsúlyozni. A testi dolgok viszonylag könnyen definiálhatóak: a pár egyik tagja se kössön ki a baleseti sebészeten, ne igényeljen újraélesztést, illetve a kikötözés ne eredményezzen elhalt végtagokat. A lelki tényezőket tekintve nagyon fontos, hogy az aktust követően ne jelenjen meg bűntudat, undor, megalázottság vagy szégyen.

Ez is érdekelhet

Szerelem első látásra a Sugarbird új kollekciója

Szerelem első látásra a Sugarbird új kollekciója

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját