18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Szexuális zaklatás áldozata vagyok, de nem merek róla beszélni - mit tegyek?

2021.május.31.

Rendben van, ha nehéz beszélni róla. A zaklatás egyik ismérve lehet, hogy megkérdőjelezed, hogy igazad van-e, nem csak félreértettél, rosszul éreztél valamit, esetleg attól tartasz, hogy túlreagálod a helyzetet. Sőt ez gyakran tud a zaklató taktikája is lenni: elérni, hogy te érzed magad rosszul a történtek miatt, te bizonytalanodj el magadban. Ilyenkor érdemes tudatosítanod magadban, hogy nem véletlenül érzed azt, amit érzel. Az érzéseidet nem kitalálod. A történtekről beszélhetsz akár egy lelkisegélyvonalon is, ahol anonim tudsz maradni, és nem lesz semmilyen következménye a beszélgetésnek. Ha egyszer el tudsz kezdeni beszélni róla egy olyan emberrel, akiben megbízol, meg tudod élni, hogy nem vagy egyedül. Ha pedig közeli emberrel beszélgetsz, elképzelhető, hogy neki is van hasonló története. Együtt sokkal könnyebb vinni egy ilyen terhet. A megoldás keresésében is rengeteget tud segíteni egy bizalmas fél.

Szexuális zaklatás áldozata vagyok, de nem merek róla beszélni - mit tegyek?
Fotó: Profimedia/GLAMOUR

Mit tegyek, ha a zaklató megfenyeget engem, hogy nem mondhatom el senkinek?

Ez nagyon ijesztő helyzet. Teljesen érthető, ha félsz. A bántalmazók a félelmet használják fel arra, hogy az áldozataikat újra és újra használni tudják. A zaklatás és a zsarolás is bűncselekmény. Neked pedig jogod van a védelemhez és a szabad, félelemtől mentes élethez. Érthető, ha nehéz segítséget kérni. Rendben van, ha időt adsz magadnak, és fokozatosan teszed ezt. Például egyik nap kipróbálod, hogy anonim módon beszélsz róla, majd máskor valaki nagyon közeli emberrel, és így tovább, amíg el nem jutsz oda, hogy segítséget tudj kérni. Mert annak a felismerése, hogy bántanak téged, az első lépés. Ha már látod, jó úton jársz.

Ha egy barátomat éri a zaklatás, hogyan tudok neki segíteni?

A legfontosabb dolog, hogy hidd el a történetét, és ne bagatellizáld vagy kérdőjelezd meg az érzéseit. Nagy bátorság kell ahhoz, hogy egy zaklatástörténetét megosszon valaki, ezért elengedhetetlen, hogy biztonságra és támogatásra találjon nálad. A következő lépésekben az ő szükségletei és igényei legyenek a mérvadóak. Ha például ő nem szeretne feljelentést tenni, vagy egyelőre nem osztaná meg rajtad kívül mással, tartsd ezt tiszteletben. Amikor már készen áll rá, jó ha mellette állsz, és tudod őt támogatni a további döntéseiben.

A cikk a Yelon közreműködésével készült. A Yelon (You arE not aLONe) arról szól, hogy nem vagy egyedül a kérdéseiddel. Legyen szó a test, lélek, szerelem, egészség, szexualitás vagy akár a világ és közélet dolgairól, mi mindig tényszerű és tabumentes válaszokra törekszünk. Információra van szükséged? Gyere, gondolkodjunk együtt! Olvasd a cikkeinket, vagy tedd fel kérdéseidet a chaten, névtelenül és ingyenesen. A Yelon a Hintalovon Gyermekjogi Alapítvány programja.

A Yelon azt gondolja, hogy ezt a cikket nem csak felnőttek olvashatják. A jelenleg érvényes törvények miatt azonban minden olyan tartalom, ami a szexualitásra utal vagy a szexualitást közvetlenül ábrázolja, 16-os vagy 18-as korhatáros. De csak kevesen tudják, hogy – szintén a törvények – már 12 éves kortól megengedik, hogy egy gyerek szexeljen. Nem fucsa, hogy a szexualitással kapcsolatos információktól elzárják a fiatalokat, de azt engedjik nekik, hogy szexeljenek? A www.yelon.hu oldalon egyetlen gyereknek sem kell idősebbnek hazudnia magát, ha a szexualitásról szeretne tabuk nélkül, biztonságos információhoz jutni.

Ez is érdekelhet

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

Egy galaktikus színpadon, űrlénynek öltözve zenélt a Freakin’ Disco Walters Lilivel

GLAMOUR Horoszkóp

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Ma szerelem lebeg a levegőben: Napi horoszkóp, június 12.

Monitor

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!

Programajánló: Elstartolt a tízéves Margó Irodalmi Fesztivál!