18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

Ha ezeket tapasztalod az ágyban, valószínűleg mérgező szexuális kapcsolatban élsz

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Csodálatos az este: finom vacsora, összebújás a kanapén egy jó film társaságában, és máris körülölel titeket a romantika, és ilyenkor már csak egy lépés választ el a hálószobától. A legjobbakkal is megesik néha, hogy a szexuális együttlét nem a vágyott módon alakul, azonban, ha az alábbiakat tapasztalod az ágyban, azok már intő jelek lehetnek arra, hogy nem egy egészséges párkapcsolatban élsz.

Ezekre az intő jelekre nagyon fontos odafigyelned
Ezekre az intő jelekre nagyon fontos odafigyelned
Fotó: Profimedia

Egy hosszú távú és elkötelezett kapcsolatban is vannak bizonyos dolgok, amik egyszerűen nem férnek bele a szexualitásotokba. És nem, nem a fétisekre gondolunk, hiszen ha az mindkettőtök beleegyezésével történik, akkor határ a csillagos ég. Azokról a toxikus szokásokról és viselkedésekről van szó, amelyek egyértelműen jelzik, hogy egy mérgező párkapcsolatban éltek. Szakértők szerint ez az élvezet színlelésétől az intimitás hiányán át egészen a határok feszegetéséig terjedhet – és sokszor sajnos észre sem vesszük, hogy mennyire ártalmas.

HIRDETÉS

Le kell fektetni a szabályokat

„A tisztelet és a beleegyezés mind az érzelmi, mind pedig a fizikai biztonság érdekében kötelező egy szexuális kapcsolatban" – kezdi Christine Scott-Hudson, diplomás pszicho-, házasság- és családterapeuta, valamint a Create Your Life Studio tulajdonosa. „Ez azonban nem jelenti azt, hogy minden szexuális aktust kizárólag nyugalomban és udvariaskodva kellene véghez vinnünk. A lényeg az, hogy megbizonyosodjunk róla: alaposan átbeszéltük a dolgokat, és mindkét fél tisztában van a határokkal” – mondja a szakember. Viszont abban a pillanatban, hogy kellemetlenül érzed magad egy szexuális együttlét során, tudd: változtatni kell.

Csak akkor szenvedélyes, ha vissza akar szerezni

Dr. Sherrie Campbell, klinikai szakpszichológus, motivációs előadó szerint a mérgező kapcsolatok egyik alapvető eleme, hogy egy személy „manipulatív eszközként használja a szexet”. A szenvedélyesség és az odaadás álarca mögé bújva alkalmazza a „húzd meg-erezd meg” taktikát, hogy visszarántson a kapcsolatba. Ebből kiindulva nyilvánvaló, hogy ez nem egy biztonságos és szeretetteljes szexuális élmény, ezáltal pedig a kapcsolat sem az.

„Nem volt könnyű, de kiléptem egy mérgező, bántalmazó kapcsolatból”

„Nem volt könnyű, de kiléptem egy mérgező, bántalmazó kapcsolatból”

Te mindig csak adsz, de semmit sem kapsz

Ahogy az élet minden területén, így a szexben is fontos a csapatmunka, hogy mindkét fél ugyanannyi energiát fektessen bele az együttlétbe. Egy egészséges kapcsolatban balanszban vagyunk egymással: megfelelő arányban adunk és kapunk. „Csodálatos dolog örömet okozni a partnerünknek, de ha mindig csak adunk, cserébe viszont nem kapunk vissza semmit, az felboríthatja a kapcsolat egyensúlyát.” – magyarázza Celia Schweyer, párkapcsolati tanácsadó. Ha úgy érzed, hogy partnered csak a saját szükségleteire figyel és tiédet nem tartja fontosnak, akkor érdemes őszintén és mélyen átbeszélni vele a dolgokat.

Sosem romantikus

Akármennyire is sziruposan ábrázolják a szerelmesfilmek, a szex bizony nem mindig romantikus. Nem is kell annak lennie: néha vad, szenvedélyes, míg máskor gyengédebb, vagy éppen játékosabb, ám ha partnered mindig rideg és gépies, az azt jelenti, hogy hiányzik a kapcsolatotokból a valódi intimitás. „A valódi intimitás apró gesztusai általában csak akkor jelennek meg szex közben, ha valakit igazán szeretsz." – mondja Schweyer. A szemkontaktus, a becéző szavak és a szeretetteljes csókok mind-mind egészséges kapcsolatra utalhatnak; ha ezeket soha nem kapod meg a partneredtől, érdemes átértékelni a kapcsolatotokat.

Megszégyenítve érzed magad

Más az, amikor engedélyt adsz neki arra, hogy malacságokat mondjon neked az ágyban, és az is más, amikor önkényesen csúnya szavakkal illet. Ez a verbális bántalmazás egy fajtája, egyértelmű célja pedig, hogy megalázzon téged szex közben. Amit megtehetsz, hogy őszintén elmondod a partnerednek, hogy bántó szavai milyen érzéseket váltanak ki belőled, viszont ha mindezek ellenére ő tovább folytatja a sértegetést, az minden, csak nem a szeretet jele. A kérésed figyelmen kívül hagyása azt jelenti: nem tisztel.

Nem valódi a szexuális öröm

Nőként ezt sokkal könnyebb kivitelezni, és néhányan élnek is vele – legtöbb esetben azért, hogy ne bántsák meg a párjukat. Azonban hiába a jószándék, ha őszintétlenek vagyunk egy kapcsolatban. „Akárhogy is, ha egy partner elkezdi színlelni az orgazmusát, vagy fals képet ad arról, hogy szex közben hogyan érez, ott valami határozottan nem stimmel" – mondja Schweyer. Kérdezd meg magadtól, miért érzed úgy, hogy szexuális örömöt szeretnél színlelni a partnered előtt, majd beszélj vele erről őszintén, amennyiben pedig a fordítottjáról van sejtésed, akkor finoman kérdezz rá, hogy ennek mi lehet az oka.

Bár a legtöbben úgy tartják, hogy csak a nők színlelnek orgazmust, de a Sexual and Relationship Therapy folyóiratban megjelent 2016-os tanulmány rávilágított arra, hogy a férfiak 25%-a is színleli azt. A kutatók úgy vélik, ennek egyik oka, hogy a férfiak nyomás alatt érzik magukat, hiszen az ejakuláció a szexuális aktus „fináléja”. A másik tényező pedig egyszerűen csak annyi lehet, hogy nem a megfelelő partnerrel vannak együtt.

Nem tiszteli a határaidat

Teljesen normális, ha partnerednek köszönhetően új dolgokat sajátítasz el az ágyban (és persze te is megtanítasz neki egy-két dolgot), hiszen mindegyikőtöknek van már egy szexuális előtörténete. De van különbség aközött, hogy a másiknak megtanítunk valamit, és aközött, hogy teljesen figyelmen kívül hagyjuk az ő szexuális határait. Brianna Marshall családterapeuta szerint ez a fajta nyomásgyakorlás szexuális visszaélést jelent, ami hatalmas vörös zászló.

„Egy egészséges kapcsolatban elfogadjátok, hogy mindkettőtök libidója eredendően eltérő, és együtt dolgoztok azon, hogy a kapcsolat és a fizikai intimitás iránti szükségleteiteket kielégítsétek" – mondja Megan Fleming, szexuálpszichológus és párterapeuta „A mérgező kapcsolatok ellenben olyanok, amelyekben az egyik fél szexet követel akkor is, ha azt a másik nem akarja, viszont ennek a fordítottja is igaz: megtagadja tőle azt, holott partnere nagyon vágyik rá. Egy kapcsolatban a szexuális étvágy sokszínűsége normális, a tisztelet különböző szintjei azonban nem.”

Forrás: bustle.com, glamour.com, everydayhealth.com

Tudj meg többet a mérgező kapcsolatokból, hogy még időben ki tudj lépni:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Azahriah után újabb magyar előadó lépett fel háromszor a Puskás Arénában!

Azahriah után újabb magyar előadó lépett fel háromszor a Puskás Arénában!

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Nem alszol jól? Lehet, hogy a ciklusod az oka - így függ össze a kettő (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Te tudod, melyik nyári arcápolási rutin a legmegfelelőbb a bőrtípusodnak? - Mutatjuk! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Tegyél jót a gyerekeknek egy ingyenes szavazattal: most 2,5 millió forintot kaphatnak! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)

Fontos! Ezt a 3 dolgot semmiképp ne hagyd otthon, ha nyaralni mész! (x)