Védekezz!

2015. szeptember 26.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Tény, hogy szerelem és nemi élet nélkül mit sem érne az élet, azonban ha nem védekezel, számolnod kell nem várt következményekkel.

Ha aktív nemi életet élsz, szerencsére ma már nagyon sokféle fogamzásgátló módszer közül választhatsz, amik mind-mind egy közös célt szolgálnak: megelőzhetsz egy nem kívánt terhességet.

A fogamzásgátló módszereket sokféleképpen csoportosíthatjuk. Lehetnek hormonálisak vagy mechanikus úton működő, úgynevezett barrier módszerek, véglegesek vagy visszafordíthatók, de feloszthatod őket aszerint is, hogy milyen időtávon oldják meg a fogamzásgátlás problémáját. Nézd csak mennyi lehetőség közül választhatsz!

1. Aki hormonmentes és rövid távú megoldásokban gondolkodik, annak az óvszer, a pesszárium és az úgynevezett naptár módszer nyújthat megoldást. Az utóbbit kifejezetten olyanoknak javasoljuk, akik pontosan vezetik a menstruációjukat, tisztában vannak a termékeny napjaikkal. Azonban még a legprecízebben vezetett feljegyzések sem garantálják a 100%os védelmet. Ha aktív nemi életet élsz, mindenképpen használj óvszert is, mert ez az egyetlen eszköz jelenleg, ami megvéd a különböző nemi úton terjedő betegségektől is.

2. A hormonális metódussal működő módszerek egy csoportjába azokat a verziókat soroljuk, amik nem csak az adott alkalmakra képesek védettséget előidézni. Ebbe a csoportba kifejezetten a hormontartalmú módszerek kaptak helyet. A kombinált fogamzásgátló tabletta meggátolja a tüszőérést és a tüszőrepedést (ovulációt), így akadályozza meg a terhesség létrejöttét. A tabletta előnyei közé tartozik, hogy rendszeressé teszi a ciklust, és alkalmazása mellett általában a megvonásos vérzés intenzitása és időtartama is csökken. A fogamzásgátló tabletták mellett, a mini pillek elsősorban azok számára alkalmasak, akik nem tudják tolerálni az ösztrogént. A csak gesztagént tartalmazó tablettát mindennap ugyanabban az időpontban kell bevenni, máskülönben nem hatékony — a késés nem haladhatja meg a 12 órát. A hüvelygyűrű ösztrogén és gesztagén kombinációját tartalmazza, és hatásmechanizmusa megegyezik a tablettákéval, négyhetente egyszer kell felhelyezni, és három hét után eltávolítani.

3. A hosszú távú módszerek közé tartoznak a méhen belüli fogamzásgátlók, melyet az adott típustól függetlenül az orvosod helyezi fel a méhbe. Itt el kell különíteni a hagyományosan spirálként emlegetett rezet, vagy valamilyen nemes-fémet tartalmazó eszközt, a hormonális méhen belüli fogamzásgátlóktól. Közös tulajdonságuk, hogy akár több évre (3–10 év) megoldják a fogamzásgátlás problémáját. A spirálok hatással vannak a méhnyálkahártyára, és úgy fejtik ki fogamzásgátló hatásukat, hogy akadályozzák a hímivarsejtek mozgását, ezáltal a petesejt és a hímivarsejtek nem találkoznak. A méhen belüli hormonális eszközök úgy fejtik ki hatásukat, hogy folyamatosan alacsony mennyiségű gesztagén hormont bocsátanak ki: ez sűrűbbé teszi a méhnyaknyákot, ezáltal megakadályozzák, hogy a hímivarsejtek érintkezésbe kerüljenek a petesejttel. Mivel az eszköz a méhben közvetlenül tudja kifejteni a hatását, így a hormon alig kerül be a véráramba. Szoptató kismamák illetve azok is bátran alkalmazhatják, akik félnek az ösztrogén lehetséges mellékhatásaitól vagy még nem szültek.

Fotó: Thinkstock

Szívesen olvasnál még több információt a témával kapcsolatban? Kattints a www.gondtalanfogamzasgatlas.hu oldalra!

Ne feledd! A különböző védekezési módszerek esetében kérd ki bátran a nőgyógyászod véleményét is!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

„Nem gondoltam, hogy megérem a 17 éves kort” - Billie Eilish egy világnak segített megérteni, rendben van, ha nem vagyunk jól

„Nem gondoltam, hogy megérem a 17 éves kort” - Billie Eilish egy világnak segített megérteni, rendben van, ha nem vagyunk jól

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Eleged van a sötét karikákból? Elképesztő, mit tud ez a korrektor (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)

Így válaszd ki a tökéletes randi helyszínt – szuper ötletekkel jövünk (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

Töredezett a hajad? Ez a hajápoló csodákra képes (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)

6 dolog, amit ha betartasz, elkerülheted az intim fertőzéseket (x)