3 trükk és egészségesebb lesz a krumpli

2015. április 23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

(Mivel a múlt héten Cici tett fel nekem mindenféle nehezen megválaszolható kérdést, amikkel jól megizzasztott, most megpróbálom én is hasonlóan kellemetlen helyzetbe hozni, így megkérdezem tőle, hogy mi a különbség a burgonya és a krumpli elnevezések között. Cicin azonban nem lehet kifogni, ő a két lábon járó Wikipedia.)
(– Kedves gazdám, te olyan buta vagy, mint a föld. A krumpli a bajor-osztrák nyelvjárásban használt krumpel szóból ered. A burgonya ezzel szemben a Burgundia terület olasz változatára, a Borgogna szóra vezethető vissza. Ezt rajtad kívül mindenki tudja.)

3 trükk és egészségesebb lesz a krumpli
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Nekem sokszor gondot okoz, hogy milyen köretet készítsek a főételhez. Nem szeretem, ha egymást követő napokon ugyanazt eszem mellé, így váltogatni szoktam a hozzávalókat. Azonban hiába variálok, és fogyasztok mindent a tésztaféléktől kezdve a rizsen át egészen a kuszkuszig, bulgurig és egyéb egzotikusabb élelmiszerekig, előbb-utóbb bizony terítékre kerül a burgonya is. Nem érdemes kertelni, a krumplival az a helyzet, hogy az egyik legegészségtelenebb köret mind közül, és sajnálatos módon nem helyettesíthető olyan könnyen, mint mondjuk a fehér rizst barna rizzsel, mégis három trükkel kicsit egészségesebbé tehetjük. Szóval, íme:

1. A krumplit célszerű héjával együtt megfőzni, mert ezzel csökkenthető a glikémiás indexe, ami lényegében annyit jelent, hogy lassabban fog felszívódni a bélből. Ez azért fontos, mert kisebb inzulinválaszhoz vezet, amelynek előnyeire már kitértem az előző bejegyzésben. Még jobb, ha a krumplit héjával együtt fogyasztjuk el, mert nagyon sok rostot tartalmaz, amelyek szintén hátráltatják a felszívódást.

2. A burgonyát jobb sütve (sütőben elkészítve, nem olajban) fogyasztani, mint főzve. Ha viszont muszáj főzni, mondjuk krumplipüré esetében, akkor sem szabad túl sokáig, ugyanis minél tovább főzzük, annál jobban szétroncsoljuk a szerkezetét, aminek hatására gyorsabban fog lebomlani a bélben.

3. A főzés után a krumplit hagyjuk kihűlni. Ez önmagában elég, hogy számottevően lelassuljon a burgonya felszívódása. Krumplisalátaként vagy ecetbe áztatott hagymával összekeverve isteni, és máris kaptunk két újabb köretet.

Nem fogok hazudni, én személy szerint nagyon szeretem a krumplit. Hála az égnek nem is kell feltétlenül lemondanom róla. Egyébként sincsenek tiltott élelmiszerek, csak tiltott mennyiségek, és ez a burgonya esetében is igaz.

Glamour Napok Banner
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!
Techxpo További cikkek

Ez is érdekelhet

Minden 5. embert érinti a probléma: így derítheted ki, te is érzelmi evő vagy-e

Minden 5. embert érinti a probléma: így derítheted ki, te is érzelmi evő vagy-e

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Mi folyik itt? Borvidéki kalandjairól mesél Turai Barna és Linczényi Márkó - VIDEÓ (x)

Mi folyik itt? Borvidéki kalandjairól mesél Turai Barna és Linczényi Márkó - VIDEÓ (x)

Katy Perry és Michele Morrone káprázatosak az új Dolce&Gabbana kampányfilmben (x)

Katy Perry és Michele Morrone káprázatosak az új Dolce&Gabbana kampányfilmben (x)

Ezért őrül meg most mindenki az Etele Plázáért: nézd meg, mi vár rád! (x)

Ezért őrül meg most mindenki az Etele Plázáért: nézd meg, mi vár rád! (x)

Az ősz legnagyobb trendjei: must-have darabok, amik nem hiányozhatnak a ruhatáradból (x)

Az ősz legnagyobb trendjei: must-have darabok, amik nem hiányozhatnak a ruhatáradból (x)