3+1 tipp, hogy leszokj a sok sóról

2014.november.13.

(– Elég! – kiáltom dühösen, mikor hazatérve szembesülök azzal, hogy Cici házibulit rendezett a megkérdezésem nélkül. Én eddig bírtam és nem tovább, így felkapom a grabancánál fogva, azzal az elhatározással, hogy most igenis kihajítom az utcára, mint macskát…)
(– Gazdi, állj! Gondold végig, hogy mit csinálsz! – könyörög Cici tág pupillákkal. – Olyan unalmas lenne az életed nélkülem. Ne is tagadd, én vagyok a szemed fénye, az életed sója…)
(– Talán – gondolom meg magam időközben. – De ahogy a sóból is, belőled is pontosan elég egy csipetnyi.)

3+1 tipp, hogy leszokj a sok sóról
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A magyarok extrém sok sót használnak. Az adatok szerint a férfiak napi 17g-ot, a nők pedig 14g-ot fogyasztanak, holott a javasolt maximális napi mennyiség felső határa az 5g. Bárcsak olyan egyszerű lenne a helyzet, hogy elég lenne eltenni a sószórót egyszer és mindenkorra, mert egy vizsgálat kimutatta, hogy ha így is tennénk, akkor is csak 8g-ra tudnánk visszaszorítani a napi sófogyasztást. Sajnos rengeteg élelmiszer önmagában is sok sót tartalmaz, ilyen például a kenyér (ennek sótartalmát szerencsére már csökkenteni kezdték), a különböző sajtok és felvágottak, vagy éppenséggel a pizza.

A sót számos megbetegedéssel hozták már összefüggésbe, és általános cél a lakosság sófogyasztásának mérséklése. Viszont csökkenteni csakis fokozatosan szabad, különben az ételeket íztelennek fogjuk érezni, és a hatás sem lesz tartós. Íme három plusz egy lépés, amivel sikerrel járhattok:

1. Első lépésként (amennyiben vonatkozik ránk) felejtsük el azt a berögzült szokásunkat, hogy megkóstolás nélkül sózzuk az ételt. Ez őrültségnek tűnhet, de talán nektek is van legalább egy olyan ismerősötök, aki már-már görcsösen és kényszeresen nyúl a sószóró után.
2. Következő lépésként az utánsózást hagyjuk el. Ezt lehet fokozatosan, de akár egyszerre is. Tehát az ételt csak főzéskor sózzuk meg, utána már ne.
3. A főzéshez használt só csökkentéséhez csak ezután lássunk hozzá. Ezt viszont csakis fokozatosan szabad csinálni.

Egyesek szerint a sót lehet egyéb fűszerekkel is helyettesíteni, de én ezzel nem élek. Minek tegyek egy adott ételbe egy olyan fűszert, ami bár helyettesíti a sót, de más ízt kölcsönöz a fogásnak. Aki viszont ezt nem bánja, az utánanézhet, hogy milyen pótlási lehetőségek állnak rendelkezésre.

Ez is érdekelhet

Hogyan viselj esőkabátot stílusosan? Mutatjuk!

Hogyan viselj esőkabátot stílusosan? Mutatjuk!

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!