4 nyomós érv a szoptatás mellett

2016.május.19.

(Az idősebb macskákat nem érdemes tejtermékekkel etetni, hisz felnőttkorra a tej lebontásáért felelős enzimjeik már nem kellően hatékonyak, így egyrészt hasmenésük lesz tőle, másrészt felpuffadnak, amit aztán úgy próbálnak enyhíteni, hogy a nagy rohangálásuk közepette el-eleresztenek egy-egy pukit. Olykor sajnos nem bírok ellenállni Cicinek, aki már-már könnybe lábadt szemmel kuncsorog egy kis joghurtért. Ilyenkor alamizsnaként odaadom neki az üres dobozkát, és megengedem neki, hogy tisztára nyalja. Ennyitől talán nem lesz baja.)

egészségblog, anyatej, szoptatás, immunrendszer, egészségblog, anyatejes táplálás, csecsemő, pongor vince
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Köztudott tény, hogy a csecsemők első hat hónapjában az anyatej a legjobb táplálék, mégis az anyák csupán 48%-a szoptat. Bár a szoptatásnak megvannak a maga ellenjavallatai, ezt a számot mégis egy kicsit sokallom, főleg ha tekintetbe veszem az anyatej megannyi pozitív tulajdonságát. A WHO szerint egyébként 2 éves korig lehet minden gond nélkül szoptatni, utána már nem, mert megzavarhatja a fogfejlődést.

Az anyatej zsír-fehérje-szénhidrát aránya optimális, ezért sokkal hatékonyabban szívódik fel, mint a tápszerek. Talán ezzel állhat összefüggésbe, hogy az anyatejen táplált csecsemők valamennyivel jobb testi-szellemi fejlődést mutatnak. Az újszülöttek immunrendszere másrészt még rendkívül fejletlen, az anyatejben lévő immunglobulinok viszont megvédik őket az esetleges fertőzésektől. Emellett még az allergiás megbetegedések száma is alacsonyabb azok körében, akiket kizárólag anyatejjel szoptattak. Rengeteg további jó tulajdonságot lehetne még felsorolni, de én ezeket tartottam a legfontosabbnak.

A szoptatásnak kevés kontraindikációja van, de ilyen lehet a csecsemő bizonyos megbetegedései (pl. galactosaemia), vagy az anya egyes fertőző betegségei (pl. HIV- vagy tbc-fertőzés), illetve az is, ha az anya kemo- vagy sugárterápiában részesül. Más esetekben a szoptatás nem várt akadályokba ütközhet, ide tartoznak a mellbimbó alaki rendellenességei, a nagyfokú fájdalom szoptatás során, vagy ha nem elég az anyatej, amik miatt szintén tápszerekhez kell folyamodni.

A fent említett esetek kivételével viszont törekedni kellene arra, hogy a csecsemők anyatejet kapjanak. Nem dől össze a világ, ha valaki tápszeren nő fel. Persze láttuk, hogy miért jobb az anyatej, de nem mindenkinek adatik ez meg, másrészt az esetleges hátrányokat pótolni lehet rengeteg szeretettel és még több odafigyeléssel, ami egyébként is járna minden babának.

Ez is érdekelhet

Ezek voltak minden idők legmerészebb szettjei a vörös szőnyegen

Ezek voltak minden idők legmerészebb szettjei a vörös szőnyegen

Monitor

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

20 sztár, akikről el is felejtetted, hogy szerepelnek a Jóbarátokban

Szépséghírek

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját

Így néz ki Jennifer Lopez smink nélkül: bemutatta a reggeli bőrápolási rutinját