A böjtölés lélektana

2011.március.10.

<ŁŁŁ/>ŁŁŁTényleg nincs új a nap alatt, hiszen a manapság oly divatos tavaszi (lé)böjtkúrák is zsidó, illetve ősi keresztény gyökerekhez nyúlnak vissza. A római katolikus vallásban hamvazószerdával (idén március 9-re esett) kezdődik az a negyvennapos, húsvétig tartó böjti időszak, amelynek szigorú szabályai vannak az étkezésben is.

Hamvazószerdán és nagyböjt péntekein például tilos húst ennie, hamvazószerdán és nagypénteken pedig ezen felül csak háromszor szabad étkeznie és egyszer jóllaknia egy hithű, 21 év feletti katolikus embernek. S még mielőtt elkezdenétek berzenkedni, hogy nem a külsőségektől, a látványos gesztusoktól és a húsnemevéstől lesz igaz keresztény valaki, gyorsan leírom, hogy egyetértek, és nem is erről van szó. Hiszem, hogy nem erről szól ez az egész.

A böjt a vallásban is és a mindennapi életben is az akarat diadala, azaz hogy képes vagy-e lemondani számodra fontos(nak tűnő) dolgokról egy magasabb rendű cél érdekében? A katolikusoknál ez a cél elsődlegesen a lelki megtisztulás, de a nem vallásos emberek böjtkúráiban is fellelhető az eszme, amely alá rendelnek mindent: ez lehet a fogyás, a mérgektől való megszabadulás, a test és a lélek egyensúlyba hozása, a feltöltődés, az életünk átértékelése és a többi. A tanulság pedig jó esetben, hogy rájövünk, mi is az igazán fontos az életben: egészen biztosan nem az, amiről lemondtunk néhány napon vagy héten keresztül.

Szerintem érdemes lenne kortól, nemtől, vallástól és testsúlytól függetlenül mindenkinek átélnie egy-egy ilyen lemondós időszakot. A célja kinek-kinek más lehetne és az út is, ahogy eljut a céljáig. Nem szeretnék tanácsokat osztogatni arra vonatkozóan, hogy milyen egy igazi böjt, milyen ételeket és italokat nem tanácsos fogyasztani, és naponta hányszor jógázzunk és meditáljunk a szent cél érdekében.

Nem is feltétlenül ételt vagy italt kell megvonnunk magunktól ahhoz, hogy átérezzük a böjt lényegét. Lemondhatunk rossz szokásokról, berögződésekről is, a lényeg inkább a lelassulás, a befelé fordulás és ezáltal a lelki feltöltődés lenne. Talán a végén kicsit felülről látjuk majd az életünket, világosabbá válik az út, amelyen haladunk?

Szerintem mindenkinek saját magának kell ráéreznie, mire van szüksége a testi és/vagy lelki megtisztuláshoz. Van, aki valósággal kicserélődik egy léböjtölős wellnesshétvége után. Más attól érzi sikeresnek a böjtjét, ha néhány hétig megvonja magától az édességet. Van, akinek elég csak a pörgős, felgyorsult életéről lemondani néhány órácskára ahhoz, hogy aztán másképp tekintsen rá. Kimenni egyedül a természetbe laptop, mobiltelefon, MP3 lejátszó nélkül, és csak gondolkodni. Szerintem ez is böjt. Sőt, a mai világban már ez az igazi böjt.

Ti mit gondoltok? Szoktatok böjtölni valamilyen módon?

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Napi horoszkóp: szerencsét ígér a mai nap sokunknak - szeptember 18. szombat

Divathírek

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla

Megnyitott az Etele Plaza: íme minden, amit tudnod kell róla