18+

Felnőtt tartalom

Elmúltál már 18 éves? Ezen az oldalon felnőtt tartalom található!

A női orgazmus története: hiedelmek a középkortól napjainkig

2022. május 13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A legtöbben úgy véljük, hogy a női orgazmusnak mostoha sors jutott egészen a közelmúltig, azonban megítélése sokkal változatosabb volt a történelem során, mint gondolnánk. Sokszor csakugyan félreértelmezték és elvetették jelentőségét, de azt mindenképp kijelenthetjük, hogy foglalkoztak vele, nem titkolták. A sok félreértés, félremagyarázás után végre eljutottunk oda, hogy nem úgy tekint rá az emberiség – egy része –, mintha egy furcsa, ismeretlen állatfaj lenne. Idáig kanyargós út vezetett, ennek állomásaiból válogattunk.

A női orgazmus története: hiedelmek a középkortól napjainkig
Fotó: Gettyimages.com

Középkori élvezetek

Meglepő módon a középkorban rendkívül fontos szerep jutott a női orgazmusnak. A korabeli elméletek szerint ugyanis bekövetkezte szükséges volt a gyermekfoganáshoz. Ez a vélekedés a XIII. századtól kezdve számos írásban szerepelt és azon az elképzelésen alapult, hogy a női nemi szervek ugyanolyanok, mint a férfiakéi, csak épp átfordítva. Tehát biztosra vették, hogy a férfiakhoz hasonlóan a nők is elélveznek.

A felfogásnak volt egy rendkívül káros oldala is: ha egy nő terhes lett erőszakot követően, akkor esélye sem volt felszólalni a bántalmazás miatt, hiszen a korabeli vélekedés szerint élveznie kellett a történteket, ha megfogant.

Orgazmus a Viktoriánus korban

Az 1800-as években az orvosok a nők körülbelül negyedét diagnosztizálták „hisztériával”. A korban „divatos betegség” tünetei változatosak voltak, a szexuális vágy és a nagy mennyiségű hüvelyváladék is ide tartozott. A kor erkölcsi szabályai a nőket vágyaik elnyomására utasították, amiket, ha mégis felszínre törtek, az orvosok betegségként azonosítottak.

Az enyhe hisztéria orvossága gyakorlatilag az orgazmus volt. Az orvosok az intim terület masszírozásával gyógyítottak, amihez korai vibrátorokat is használtak. Ezek az eszközök azonban még inkább zavarók lehettek: az 1891-ben létrehozott manipulátort gőzgép hajtotta és elképesztően hangos volt.

Ennek ellenére hamar elterjedt és megjelent a boltok polcain, a női szexualitást elutasító korszellem ellenére. Jelentőségét és népszerűségét az is bizonyítja, hogy az ötödik olyan háztartási eszköz volt, amit áram működtetett. Csak a kenyérpirító, a ventillátor, a vízforraló és a varrógép előzték meg. Annak ellenére viszont, hogy takargatás nélkül árulták a szupermarketekben, a valódi funkció nem szerepelt a csomagoláson. Általában masszírozóként vagy vérkeringés serkentőként hivatkoztak rá.

Tényleg létezik?

Az 1940-es években Alfred Kinsey kutatása hozott nagy előrelépést a női orgazmus demisztifikálásában és a női szexualitás más területeiről is valós képet adott. A felmérés rendkívül alapos volt és olyan tényeket is feltárt, amik ma is hatnak arra, ahogyan a női orgazmusról és eléréséről gondolkozunk.

A kutatás alapján készített jelentés olyan – akkoriban – megdöbbentő eredményeket mutatott be, mint például, hogy a megkérdezett nők 40 százaléka maszturbációval érte el első orgazmusát. 5 százalékuk erotikus álmok során, 14 százalék pedig többszörös orgazmusról is beszámolt. Továbbá a kutatás alapján 55-60 éves korukig a nők orgazmusra való képessége egyre nő.

Az őszintén bemutatott eredmények – a személyes különbségek, a szexuális szokások és a gyönyör elérésének módszerei – megalapozták, hogy a női orgazmust már ne valamilyen érthetetlen legendának tekintsék, hanem egy tényekkel alátámasztható jelenségnek.

A miértek felderítése

Miután tisztázták, hogy a női orgazmus csakugyan létezik, a tudósokat elkezdte foglalkoztatni, hogy mi lehet a célja. Desmond Morris az 1967-es, The Naked Ape című könyvében arról írt, hogy valószínűleg azért alakult ki, hogy jelezze, ha egy hím elkötelezett, gyengéd és további olyan tulajdonságokkal rendelkezik, amik jó apává tehetik.

Ezen kívül számos más elmélet is született: egyes tudósok szerint semmi köze a monogámiához, épp ellenkezőleg: célja, hogy erősítse a kötödést számos szexuális partnerrel. Egy másik feltevés szerint pedig az orgazmus növeli a nők hajlandóságát a közösülésre, a több szex pedig növeli a megtermékenyülés esélyét. Számos teória született az eltelt évtizedekben, azonban mindeddig nem akadt olyan, amit széles körben elfogadott lenne.

Szerző: Dózsa Kamilla

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

3 csodás nyári hajtrend, amitől évekkel fiatalabbnak tűnhetsz majd

3 csodás nyári hajtrend, amitől évekkel fiatalabbnak tűnhetsz majd

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

4 dolog, amit muszáj leellenőrizned a fényvédő címkéjén, mielőtt megveszed (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Túl sok inger ér egyszerre, és nem tudsz szünetet tartani? – Így vedd kezedbe az irányítást a szakértők szerint (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Mennyire szórod a pénzt? Töltsd ki tesztünket és derítsd ki! (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)

Ezzel az otthoni kezeléssel elképesztő változást érhetsz el, ha dúsabb hajat szeretnél (x)