Vigyázz, a szorongás a hüvelyed egészségének is árthat

2021.május.22.

Ha érezted már magad kimerültnek, túlterheltnek és szorongónak, akkor azt is biztosan tudod, a stressz a lelkiállapotod mellett a fizikai egészségedre is kihathat. Ez jelentkezhet pattanások, migrén, vagy éppen álmatlanság formájában, de hallottál már róla, hogy a hüvelyed egészségének is árthat? Igen, a hüvelyed is negatívan kezeli a téged érő stresszhatásokat, amik különböző hüvelyi betegségeket okozhatnak.

Vigyázz, a szorongás a hüvelyed egészségének is árthat
Fotó: Gettyimages.com

Hüvelyszárazság

Ha hosszabb ideig stresszelsz, az csökkentheti a hüvelyed nedvességét, ami hüvelyszárazsághoz, más néven atrófiához vezethet. Ez a betegség felborítja a hüvely pH-egyensúlyát, ami növeli a bakteriális fertőzések kockázatát, és kényelmetlenné vagy fájdalmassá teheti a szexet. Ennek elkerülése érdekében ügyelj arra, hogy kevesebb alkoholt és koffeint fogyassz, ellenben vízből legalább napi két litert igyál meg. Ha már megvan a baj, akkor mindenképpen keresd fel a nőgyógyászodat, aki valószínűleg egy ösztrogénkrémes kezelést fog javasolni, ami vitaminokkal állítja helyre a hüvelyed pH-egyensúlyát.

Csökkent libidó

A libidó csakugyan érzékeny dolog, amire szintén kihathat a stressz. Ha nyomás alatt állsz, csökken a tesztoszteronszinted, míg a stresszhormonok, például a kortizol és az adrenalin szintje emelkedik. Ebben az esetben pedig szinte biztos, hogy csökkenni fog a libidód. Hogy mivel növelheted, az leginkább a személyiségedtől függ. Lehet, hogy a testmozgás, lehet, hogy egy forró fürdő fog segíteni, de mindenképpen olyan tevékenységet válassz, ami megnyugtat.

Hüvelyfolyás

Ha felbomlik a hüvely hormonális egyensúlya, kellemetlen, szúrós szagú, sötét színű sűrű váladék jelentkezhet. Ezt a problémát vény nélkül kapható gyógyszerekkel is kezelheted, de ha hosszú távon továbbra is stresszes maradsz, akkor a váladékozás is vissza fog térni, ezért tartósan az egyetlen orvosság az, ha felhagysz az idegeskedéssel.

Rendszertelen vagy kimaradó menstruáció

A menstruációs ciklus harmonikus működése szoros összefüggésben áll a hormonokkal, éppen ezért, ha a hormonszinted felborul, akkor valószínűleg a menstruációs ciklusodban is zavarok keletkeznek. A szabálytalan vérzések nem olyan baljósak, de sok kellemetlenséget okozhatnak, a kimaradó menstruáció pedig vízvisszatartáshoz, puffadáshoz, erős gyomorgörcsökhöz vagy súlyos hangulatváltozásokhoz is vezethet. Nem mellesleg termékenységi problémák is felléphetnek, tehát babatervezés esetén különösen nem szerencsés, ha stresszes vagy.

Szűk medencefenék

A stressz fizikai nyomokat is hagyhat benned. Ilyen a szűk medencefenék is, ami súlyos szövődményekkel járhat. Ha kellemetlenül érzed magad a szexuális együttlétek közben, fáj a derekad és székrekedésed van, akkor figyelmeztető jelként tekints rájuk, és minél előbb vizsgáltasd ki magad a nőgyógyászoddal. A mellékhatások megszüntetése érdekében mindenképpen szükséges a medencefenék ellazítása, ezért próbálj ki kimondottan a medencefenékre irányuló tornagyakorlatokat, ússz, vagy pilatesezz, ezen kívül pedig a legfontosabb, hogy légy nyugodt, és fogadd meg a kezelőorvosod tanácsait.

Ez is érdekelhet

10 dolog, amiben nem ciki, ha felnőttként is gyerek maradsz

10 dolog, amiben nem ciki, ha felnőttként is gyerek maradsz

GLAMOUR Horoszkóp

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Ma inkább a saját fejed után akarsz menni - Napi horoszkóp: július 31.

Sztárhírek

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát

5 dolog, amivel Katalin hercegné formában tartja magát