Álgyógyítók helyett

2013.április.10.

A daganatos betegségek legyőzése korunk egyik legnagyobb kihívása. Az utóbbi évtizedekben valóban megemelkedett az évente felfedezett új esetek száma, és ennek számos oka van. Egyrészt folyamatosan javulnak a diagnosztikus lehetőségek, tehát sokkal több daganatot tudnak kimutatni, másrészt megnövekedett az emberek élethossza is, amely szintén kedvez a daganatkialakulásnak. De nem szabad elfelejteni a kb. 85 000 kémiai anyagot sem, amellyel szervezetünk nap mint nap találkozik. Minden kornak megvannak a maga nagy betegségei, így a miénknek is.

Glamour szerkesztőség
Fotó: Thinkstock

A daganatok gyógyítása a mai napig igen nehézkes, de egyre több a reménysugár. Viszont aggasztó trend az alternatív kezelések térnyerése, mert ezek hatásossága sokszor egyáltalán nincsen kutatásokkal alátámasztva.

Mint már egy korábbi bejegyzésben említettem, a daganatok teszik ki a halálozások kb. 25%-t. 2011-ben összesen 63 900 haltak meg, ebből 18 200 fő halt meg valamilyen daganatos betegségben. A daganatok hátterében nagyon sok ok állhat, a genetikától kezdve a környezetszennyezésen és munkahelyi ártalmakon át egészen az életmódig. Összességében annyi elmondható, hogy a daganatok kb. 40%-a megelőzhető lenne. Ebben igen nagy szerepe van az egyénnek, illetve az életmódnak.

A férfiaknál a tüdődaganat a leggyakoribb évi 6000 új esettel, és ez vezeti a halálozási listát is évi majdnem ugyanennyi halállal. A második helyen állnak a vastag- és végbél daganatok, harmadikon pedig a prosztata. A férfiaknál még ki kell emelni az ajak és szájüregi daganatok, amelyeknek száma kiugró Európai viszonylatban. Ennek hátterében a dohányzás, túlzott alkoholfogyasztás és rossz szájhigiéne áll. Amennyiben egy embernél mindhárom tényező fennáll, akkor több tízszeresére emelkedik a szájüregi daganat kialakulásának valószínűsége.

(Aki azt gondolja, hogy a macskákat nem lehet tanítani, az téved, mert néhány hét leforgása alatt nekem sikerült átszoktatnom Cicit a kanapéról a kaparófára. Persze, nem ment könnyen. Minden reggel azzal kezdtem a napot, hogy jutalomfalatot tettem a kaparófa tetejére. Cici egyébként is teljesen megzavarodik, ha meghallja a csomagolás hangját, így rögtön felnyúlt érte, ilyenkor pedig rendre beakadta körme. Ezt két hétig csináltam, mire végre rájött, hogy a kaparófal mire is való.)

A nők esetén az emlődaganatok a leggyakoribbak, azonban a halálozási listán csak a harmadik helyet foglalják el. Második helyen a vastag- és végbél daganatok állnak mindkét listán. A harmadik leggyakoribb a tüdődaganat, amely viszont a halálozási listán az első. A méhnyak-daganat közel sem annyira gyakori, mint az előbb említett három típus. Évente 1000 új esetet diagnosztizálnak, és 400 halált okoz, de az utóbbi szám mégis különösen magas. Az elváltozás jó hozzáférhetősége, illetve a szűrési lehetőségek miatt, egyes szakértők szerint egyetlen egy nőnek sem lenne szabad ebbe belehalnia.

(Sajnos a siker nem teljes, mert Cici – amellett, hogy a kaparófát használná – az utóbbi időben egyre gyakrabban veszi igénybe az előszobában lévő egyik fotel karfáját. Ezért most ott kétoldalas ragasztószalaggal csapdát állítottam neki. Legnagyobb pechemre a macskák nem hülyék. Eddig sikeresen elkerülte, de ha csak egyszer mégis felnyúlna, úgy odaragadna a mancsa, hogy egy életre megijedne a karfától. Talán.)

Szomorú, hogy a daganatokkal kapcsolatban egyre több álszakemberrel és álgyógymóddal találkozom a tévében és az interneten. Ha valahol azt halljátok, hogy ez vagy ez a termék gyógyír a rákra, akkor ne higgyetek neki. A rák ellenszerét sohasem fogják megfejteni, mert minden daganat más. És ez olyannyira igaz, hogy az ember nem talál két egyforma daganatot, még akkor sem, ha ugyanott helyezkedik el.

A sejtszaporodást egy nagyon bonyolult rendszer szabályozza. Ebben nagyon sok jel játszik közre, amelyek egymás hatását erősítik, illetve gyengítik. A daganatképződés során ez a finoman összehangolt folyamat felborul. Olyan jelek aktiválódnak, amelyek szaporodásra és osztódásra serkentik a sejtet. Másrészt ugyanezekben a sejtekben olyan mutációk alakulnak ki, amelyek halhatatlanná teszik őket. Így ez a halhatatlan sejt egyre csak osztódik, miközben egyre inkább felhalmozza a különböző hibákat. A daganatok nem olyanok, mint a "klasszikus" betegségek, amelyeknek hátterében egy/néhány jól leírható kialakulási útvonal található. Mert ha így lenne, akkor elég lenne beavatkozni, és pikkpakk meggyógyulna a páciens. Mindegyik daganatban azonban más-más hibák halmozódnak fel.

Ezért is nagyon nehéz a daganatokat gyógyítani, és ezért kell a hangsúlyt a megelőzésre fektetni. A jövő a genetikai terápiáé, amely során pontosan azokat a hibákat veszik célba, amelyről az előbb meséltem. Addig marad a kemoterápia és sugárterápia, amelyek azt használják ki, hogy a daganatok nagyon gyorsan oszlanak. Sajnos ezzel a test hasonlóan intenzíven osztódó sejtjeit is károsítják (pl. bőr, hajhagymák, bélsejtek), de egyelőre nincs jobb megoldás.

(Cici könnyes szemekkel néz rám, mert a vállam fölött elolvasta iménti kirohanásomat.)
(– Mi a baj, Cici? – kérdezem tőle, és tényleg megsajnálom, mert tükröződő szemeiben átérzem a kétségbeesését.)
(– Ugye, kedves gazdám, nem fogsz kidobni? Egy ilyen fázós és éhes kiscicus nem éli túl a kinti zord világot… Ráadásul nem is ismerem az utca törvényeit. Mi van, ha elragad egy utcán strázsáló macskabanda?)
(– Hát nem is tudom… – felelem neki. – Megígéred, hogy békén hagyod a bútorokat?)
(– Persze! Kis cserkész becsületszavamra – mondja, majd nekidörgölőzik az arcomnak.) (Természetesen nem fogom kidobni, még akkor sem, ha tudom, hogy jó, ha az ígérete estig kitart.)Még egyszer hadd hangsúlyozzam, hogy a megelőzéssel tehetünk legtöbbet az egészségünkért. A lehetőségek nagy száma miatt ezekről külön bejegyzésekben lesz szó. Azonban sokszor minden erőfeszítésünk ellenére is kialakul a betegség, ekkor viszont bízni kell az orvoslásban. Nem találták fel a daganatokat gyógyító csodaszert, nincsen gyógyszeripari összeesküvés. Ha valaki úgy érezné, hogy a hagyományos gyógyszerek mellé szeretne valamilyen kiegészítő terápiát, mindenféleképpen kérje ki orvosa véleményét. Mindig ő legyen az első. Amint megszületik a diagnózis, akkor pedig azonnal el kell indítani a terápiát, nem szabad alternatív gyógyászokhoz fordulni, mert minden egyes elmulasztott perccel csökkennek az életkilátások.

Ez is érdekelhet

2022 a Tigris éve, ilyen trendeket hoz a lakberendezésben

2022 a Tigris éve, ilyen trendeket hoz a lakberendezésben

Divathírek

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el