Amiról beszélni kell: a nemzeti konzultációs kérdőív

2015.július.9.

Azon túl, hogy egyáltalán nem értek egyet azzal, hogy a nemzeti konzultáció kérdései következetesen elmossák a határokat bevándorló és terrorista között, a kérdőív formaisága kapcsán is elég sok kétségem merül fel. Ez a bejegyzés sok szempontból rendhagyó, mert nem annyira az egészségről lesz szó, mint inkább a kérdőívkészítés alapelveiről, illetve arról, hogy miként ne befolyásoljuk a válaszadókat.

Amiról beszélni kell: a nemzeti konzultációs kérdőív
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Ha az ember elolvassa a nemzeti konzultáció kérdéseit, rögtön feltűnik számára, hogy általában három lehetséges válasz adható: teljesen egyetértek, egyetértek, nem értek egyet. Tegyük fel, hogy a kérdés az, egyetért-e azzal, hogy az alma piros. Vegyük úgy, hogy három ember tölti ki a kérdőívet. Az egyik nem ért egyet az állítással, hisz nagyon sok színű alma létezik. A második teljes mértékben egyetért, hisz tagadhatatlanul van olyan alma, ami piros. A harmadik úgy van vele, hogy igaz, sok színű alma van, de akad közöttük piros is, és miután nincs további lehetősége, a három közül a közbülső mellett teszi le a voksát. Ezután következik a kiértékelés, amely során azt találjuk, hogy a válaszadók kétharmada egyetért az állítással. Remek.

Számomra érdekes, hogy a három lehetséges válasz közül kettő egyetért a kérdéssel, egy pedig nem. Vajon mi volt ezzel a cél? Talán nem egészen véletlenül szokták a szakirodalomban az öt fokos skálát használni, vagyis: egyáltalán nem értek egyet, nem értek egyet, egyetértek, teljes mértékben egyetértek és nem tudom eldönteni, mert így egyenlő súllyal vannak jelen az egyetértést és az egyet nem értést kifejező válaszok. Ráadásul így az is ki tudja tölteni a kérdőívet, aki adott esetben az egyik kérdésnél nem tud dűlőre jutni.

A két kedvenc kérdésem egyébként a következő: "Tudta-e Ön, hogy a megélhetési bevándorlók törvénytelenül lépik át a magyar határt, és az elmúlt időszakban húszszorosára nőtt a bevándorlók száma Magyarországon?" és "Egyetért-e Ön a magyar kormánnyal abban, hogy a bevándorlás helyett inkább a magyar családok és a születendő gyermekek támogatására van szükség?" A kitöltő ebből azt szűri le, hogy minden bokorban, minden sarkon illegális bevándorlók leskelődnek, akiknek a célja mi más lenne, mint kisajátítani a magyar családok számára félretett pénzt. Ezek olyan szinten manipulatív kérdések, hogy nem is fűzök hozzájuk további kommentárt.

Talán apróságoknak tűnhetnek, de a tudományban senki sem venne komolyan egy olyan kutatást, ami ehhez hasonló kérdéseken alapul. Mindenki döntse el magának, hogy a konzultációt most ennyire hozzá nem értő vagy ennyire rosszindulatú emberek készítették. Számomra így elsőre azt is nehéz megmondani, hogy melyik a rosszabb.

Ez is érdekelhet

Találj magadnak valakit, aki olyan szerelmesen tekint rád, mint Tom Holland Zendayára

Találj magadnak valakit, aki olyan szerelmesen tekint rád, mint Tom Holland Zendayára

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet