Amit sosem mertél megkérdezni: Mi számít rendellenes vérzésnek?

2018.március.24.

Ma Magyarországon átlagosan 12 és fél éves korukban kezdenek el menstruálni a lányok, de az sem ritka, hogy valaki már tíz éves korában eljut a pubertáskorba. Ez az átlgéletkor lényegesen alacsonyabb, mint nagymamáink idejében volt, így egy mai fiatal nő vélhetően hosszabb ideig kénytelen elviselni a havi rendszeres vérzést. Ez nem nagy öröm, de a rendszeres menstruáció azt jelzi, hogy a szervezeted jól működik. A vérzés mennyiségének, minőségének vagy rendszerességének megváltozása pedig akár súlyos problémák jele is lehet. A legtöbb azonban nagyon könnyen, gyorsan kideríthető és orovsolható, ha elmész a nőgyógyászodhoz.

Amit sosem mertél megkérdezni: Mi számít rendellenes vérzésnek?
Fotó: Shutterstock

Túl soknak akkor számít a vérzés, ha átvérzed a ruháidat, rendszeresen két óránál gyakrabban kell tampont vagy betétet cserélned, ha a vérzésedben diónyi méretűnél nagyobb vérrögöket találsz, illetve, ha a vérzésed hét napnál is tovább tart, és folyamatosan akadályoz a mindennapi tevékenységeid végzésében. A túl erős vérzés háterében nem mindig áll egyéb probléma vagy betegség, de akkor is érdemes kezeltetni, hiszen nem eshetsz ki minden hónapban pár napra az élet normális körforgásából, ráadásul ez a jelenség hosszú távon vashiányos vérszegénységhez is vezethet. Sajnos ugyanakkor az erős vérzés okai olyan, kezelést igénylő állapotok is lehetnek, mint az endometriózis (ehhez jellemzően erős alhasi görcsök vagy szex közbeni fájdalom is társulhat), a PCOS (ilyenkor a vérzés gyakran rendszertelen is, illetve a tünetek között fokozott szőrnövekedés, hízás, aknék is megfigyelhetőek), a méh jóindulatú daganatai, alulműködő pajzsmirigy vagy kismedencei gyulladás is. Éppen ezért kell minden esetben nőgyógyászhoz fordulnod!

Ha nem terhességet jelez a kimaradó menzesz, akkor okozhatja stresszhatás, fogyókúra vagy túl alacsony testsúly is, de állhat a háttérben PCOS, pajzsmirigy probléma és túl magas prolaktinszint is, illetve minden olyan állapot, amely csökkent ösztrogéntermeléssel jár, ezért érdemes ellátogatnod az orvoshoz akkor is, ha csak egyetlen vérzésed maradt ki. Nagy valószínűséggel nincs semmi komoly gond, de ha mégis, akkor azt nem árt mihamarabb orvosolni. A túl magas prolaktinszint például akadályozza a peteérést, ugyanakkor a legtöbb esetben pusztán egyetlen gyógyszerrel beállítható.

Fotó: Shutterstock

Nehéz pontosan meghatározni, mi számít túl kevés vérzésnek, ezért a legjobb, ha a korábbi menzeszeidhez viszonyítasz. Ha naponta mindössze egy- két betét vagy tampon elég lenne, netán a tisztasági betét is bőven megteszi, illetve, ha mindössze egy-két napig tart a vérzésed, akkor minden bizonnyal túl kevésnek számít. A túl gyors fogyás, intenzív testedzés, stressz, pajzsmirigy problémák, kismedencei gyulladás vagy a hormonális háztartás felborulása is okozhat gyenge vérzéseket. Sőt, a PCOS is jelentkezhet ilyen formában. Habár fiatalkorban ritka jelenség, de sajnos nem kizárható az sem, hogy a gyenge vérzés hátterében a petefészkek csökkent működése áll. A menopausa átlagosan ötvenegy évesen következik be, de sajnos előbb is megtörténhet. Korai petefészek elégtelenségről vagy kimerülésről akkor beszélhetünk, ha egy nő már negyvenéves kor alatt a menopausát megelőző állapotba lép. Ennek korai tünete lehet a rendszertelen, kimaradozó, a korábbinál látványosan kevesebb vérzéssel járó vagy rövidebb ideig tartó menstruáció is.

Ez is érdekelhet

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Napi horoszkóp: Váratlan meglepetés érhet - január 29.

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói