Böjtölj vagy sem? Ez itt a kérdés

2019.november.14.

Belevágnál egy két hetes léböjt kúrába, hogy helyre rakd magad? Előbb olvasd el, mi erről egy orvos véleménye. Egészségbloggerünket, Pongor Vince általános orvost kérdeztük a böjtről pro és kontra.

Böjtölj vagy sem? Ez itt a kérdés
Fotó: Shutterstock

Nincs határozott álláspont

Vince szerint eleve gyanús az, ha bárki is határozottan beszélhet a kalóriamegszorításos diétákról akár pro, akár kontra, ugyanis a tudomány jelenleg még nem tudta sem határozottan bizonyítani, sem határozottan cáfolni, hogy hatásosak lennének. Egyes állatkísérletek tényleg bíztató eredményekkel zárultak: a kevesebb ételt fogyasztó állatoknál csökkent a vérnyomás, a vérzsír, nőtt az élettartam, ugyanakkor egyes kísérletek azt mutatták, a termékenység csökkent. Az emberekkel végzett kutatások is ellentmondásos eredményeket hoztak, egyes esetekben például csökkent a szellemi teljesítmény. Vagyis, nem lehet biztosan állítani, hogy hosszú távon hasznos-e az ilyesmi, vagy inkább károkat okoz a szervezetben. A rövid távú böjtölés komoly problémákat vélhetően nem okoz, azonban Vince szerint nem válthatjuk ki vele több hónap rossz étkezését és mozgáshiányát. Ő azt ajánlja, hogy hosszabb távon válts életmódot, mozogj sokat, egyél sok zöldséget és gyümölcsöt, sovány fehérjéket, csökkentsd a cukor és sófogyasztást, ezt pedig következetesen tartsd be, s csak néha engedj meg magadnak kilengéseket. A következetes egészséges életmód sokkal jobb, mint az évi néhány alkalmas böjtölés!

Böjtölj vagy sem? Ez itt a kérdés
Fotó: giphy

A popcorn-diéta nagyon hatékony, mégsem érdemes belevágnod

A popcorn-diéta nagyon hatékony, mégsem érdemes belevágnod

Mégis van jó oldala a böjtnek?

Vince ugyanakkor azt is megjegyzi, hogy általánosan elmondható, hogy túl sok kalóriát fogyasztunk és túlságosan szénhidrátdúsan táplálkozunk, vagyis ha ezeket moderálod, hosszú távon valóban egészségesebb leszel. Ez természetesen nem a szó szoros értelemben vett böjt, eleinte azonban - különösen, ha addig egyáltalán nem figyeltél erre - biztos, hogy éhes leszel mellette. A lényeg, hogy sose egyél kevesebbet annál, mint ami a megfelelő alapanyagcsere szempontjából ideális. Számold ki a BMR-ed - ezt az interneten számtalan kalkulátorral megteheted, de ne feledd, hogy a fizikai aktivitásod is beleszámít abba, hogy mi az a minimum kalória, amit egy nap alatt be kell vinned a szervezetedbe -, és ne egyél ennél többet. Ha fogyni szeretnél, akkor 300-500 kalóriával csökkentsd a napi tápanyagbevitelt, de sose menj a nyugalmi alapanyagcsere értéked alá. Emellett figyelj oda arra, hogy az ételeid 40%-a szénhidrát, 30% zsír és 30% fehérje legyen. Természetesen a zsírok esetében az egészségeseket részesítsd előnyben, a transzzsírokat pedig lehetőség szerint teljesen kerüld. Fontos ugyanakkor, hogy felülvizsgáld, jelenleg hogyan étkezel, mert sokaknál az olyan zavarok, mint például a "rejtett elhízás", vagyis amikor ránézésre nem tűnik valaki túlsúlyosnak, ám a teste zsír-izom aránya nem megfelelő, gyakori a szénhidrátdúsan táplálkozók esetében, illetve azoknál, akik úgy kerülik a húst vagy minden állati fehérjét, hogy emellett nincs speciálisan vegetáriánusoknak összeállított étrendjük. Jó "böjt" lehet tehát, ha az esetek nagy részében kerülöd a finomított szénhidrátokat, az egészségtelen zsírokat, az alkoholt és napi legalább fél kiló, különböző fajtájú zöldséget és gyümölcsöt eszel, amelyek egy része lehet frissen facsart lé is, (ebből is mindenképpen a zöldségek domináljanak, gyümölcsből napi kettő épp elég), emellett pedig odafigyelsz arra, hogy elegendő fehérjét és jó zsírt fogyassz, lehetőleg azokat is változatos formában, tehát például egyél belsőségeket is. Ha vegetáriánus vagy, dietetikussal állíttass össze egy étrendi ajánlást, hogy biztosan ne szenvedj hiányt semmilyen fontos tápanyagból.

Ez is érdekelhet

Hihetetlen: ezek a színészlegendák végül kimaradtak a Harry Potter-filmekből

Hihetetlen: ezek a színészlegendák végül kimaradtak a Harry Potter-filmekből

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Napi horoszkóp: ne reménykedj békés hétvégében, ha ezt teszed - november 27. szombat

Sztárhírek

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt

Ezért viseli II. Erzsébet királynő ilyen gyakran ezt nagyon feltűnő színt