Csirke vadászné módra

2014.április.28.

A mai olasz fogás eredeti neve pollo alla cacciatora, amely lefordítva annyit jelent, hogy csirke vadászné módra. Bár elég sokféle hozzávalóra lesz szükségünk, mégis viszonylag egyszerű elkészíteni. Szándékosan írtam úgy, hogy viszonylag egyszerű, mert a paradicsom hámozása bizony nagyon sok bosszúságot tud okozni. Ha nem akartok ilyenekkel pepecselni, akkor nyugodtan használjatok helyette másfél konzerv darabolt paradicsomot.

Hozzávalók (2-3 személyre):

0,5kg csontos csirke (comb, szárny)
5 paradicsom
1 vöröshagyma
2 fokhagyma
1 nagy sárgarépa
2 szárzeller
2dl vörösbor (Cabernet Sauvignon)
1 szál rozmaring
petrezselyemElső lépésben reszeljük le a répát és a szárzellert, majd következhet a rettegett paradicsomhámozás. Ez némi gyakorlatot igényel, így ne keseredjünk el, ha elsőre nem jön össze.

Vágjuk be a paradicsom bőrét ügyelve arra, hogy ne sértsük fel a húsát. Én ezt úgy szoktam, hogy a vágódeszkára helyezem a paradicsomot, késsel óvatosan belemetszek a bőrébe, és magát a paradicsomot forgatom körbe, míg visszaérek a kezdeti ponthoz. A kés ezalatt maradjon egyhelyben. Ezt a mozdulatsort ismételjük meg az előbb ejtett vágásra merőlegesen is.

A paradicsomokat tegyük egy nagyobb tálba, és öntsük nyakon annyi forrásban lévő vízzel, amennyi ellepi őket. Hagyjuk állni őket 5 percig, aztán öntsük le róluk a vizet, ezúttal engedjünk rájuk hideget, és szintén hagyjuk állni őket megint csak 5 percig. Ha szerencsénk van, a bőrüket most már könnyedén el tudjuk távolítani. Ha mégsem, akkor se csináljunk belőle ügyet. A paradicsomokat ezután csumázzuk ki és daraboljuk fel.

A csirkerészeket sózzuk meg, és alaposan pirítsuk meg egy nagyobb lábosban. Vegyük le a hőfokot, majd dobjuk bele a felaprított hagymát, fokhagymát, adjuk hozzá a lereszelt répát, szárzellert, és addig pároljuk őket, míg a répa engedni kezdi a színét, a hagyma pedig üveges lesz.

Dobjuk bele a kettévágott rozmaringszálat, öntsük fel a borral, amit sűrítsünk be körülbelül a harmadáig. Ezután adjuk hozzá a feldarabolt paradicsomot, sózzuk meg, és fedjük le a lábost úgy, hogy maradjon egy keskeny rés, amin keresztül a gőz távozni tud. Addig főzzük, míg a lé szépen besűrűsödik. Ez eltarthat egy ideig, kb. 45-60 percig is. Ilyenkor csak néha-néha kell megkeverni. Ha fel akarjuk gyorsítani a folyamatot, akkor vegyük le a fedőt.

Tálaláskor hintsük meg aprított petrezselyemmel, és készen is vagyunk. Köretként tökéletesen megfelel a főtt krumpli, de ennél ezerszer jobb választás a polenta, aminek a receptjét majd a jövő héten fogom közzétenni. Addig is, türelem.

Ez is érdekelhet

9 példamutató influenszer, akik elfogadják bőrüket úgy, ahogy van

9 példamutató influenszer, akik elfogadják bőrüket úgy, ahogy van

GLAMOUR Horoszkóp

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Napi horoszkóp: a Kos új embereket ismer meg, az Ikreket csalódás érheti

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most