Csodát tesz-e a kollagén?

2015.január.8.

(– Cici, veled meg mi a fene történt – kérdezem a macskámtól, mikor meglátom, hogy az egész arca be van pólyázva.)
(– Jaj, gazdi, semmi… véletlenül nekiszaladtam a falnak, és hát el kellett végeztetnem egy kisebb beavatkozást…)
(– Neki szaladtál a falnak… hiszi a piszi. Most kaptam meg a számlakivonatot, Cici. Ennek a kis beavatkozásnak nincs köze egész véletlenül az itt szereplő egetverő plasztikai sebészeti díjhoz?)
(– Hát jó. Úgy tűnik, lebuktam… – feleli rezignáltan. – De értsd meg, gazdi, elkezdődött egy újabb év, én meg nem leszek fiatalabb… Tennem kellett valamit, még túl fiatal vagyok ahhoz, hogy megöregedjek.)


Csodát tesz-e a kollagén?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

A krémek és kozmetikumok évről évre egyre több és újabb képességekre tesznek szert. Ezek között is nagy kedvencem a lézertechnikát alkalmazó krém. Hogy a lézer ereje mégis miként fejti ki a hatását egy kenőcsben, az egyelőre rejtély számomra. A másik kedvencem a kollagén, bár ez kevésbé elrugaszkodott, mint az előbbi.

A kollagén a bőr és szervek szerkezetet adó váza. Azáltal, hogy vizet képes megkötni, nagy szerepet játszik a bőr rugalmasságának és feszességének fenntartásában, ezért csökkenése bizony összefüggésbe hozható az öregedéssel. Talán nem véletlenül került a szépségipar figyelmének középpontjába, hisz a ráncosodás valóban csökkenthető lenne, ha valahogy sikerülne tartósan növelni a bőr kollagéntartalmát.

Elméletben tehát működik, a probléma már csak az, hogy ezt a gyakorlatban hogyan is valósítják meg. A bőrben lévő kollagén viszonylag nagyméretűnek számít. Azokban a krémekben, amelyek a kollagént változatlan formában tartalmazzák, a molekula nem tud kellőképpen felszívódni, így ott marad a bőr felszínén, és a következő arcmosással még nyoma sem marad. Más krémekben éppen ezért inkább feldarabolják. Ebben az esetben már tényleg fel tud szívódni, és vizet megkötve valóban úgy tűnhet, mintha csökkennének a ráncok, de ez csak átmeneti javulás, mert ezek a kollagéndarabkák ahelyett, hogy a bőrbe épülnének, rövid idő alatt szintén kimosódnak a nyirokkeringés által.

Persze inkább ezekkel a krémekkel próbálkozzatok, mint bármilyen egyéb műtéti vagy injekciós beavatkozással, de azért fogadjátok fenntartással a csodatevő kenőcsök reklámjait. Ha tényleg növelni szeretnétek a bőrötök kollagéntartalmát, akkor fogyasszatok C-vitamint, mondjuk gyümölcsök és zöldségek formájában, hisz ez valóban képes elősegíteni a kollagéntermelést. Ugyanakkor ez sem olyan egyszerű, mert igazából a szervezet maga dönti el, hogy mennyi kollagént állítson elő, így a C-vitamin megléte önmagában még nem garancia.

Egyikünk sem egy Benjamin Button. Az öregedést nem lehet visszafordítani, csak elfogadni… valamilyen szinten… de férfiként talán könnyen beszélek, igaz?

Ez is érdekelhet

10+1 sztármenyasszony, akik felrúgták a fehér-szabályt az esküvőjükön

10+1 sztármenyasszony, akik felrúgták a fehér-szabályt az esküvőjükön

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról