Daganatos sejtek nap, mint nap

2015.október.29.

(– Cici! Már megint elhagytad az egyik bajszodat! – kiáltom.)
(Amíg az ember fiatal, és más takarít helyette, fel se merül benne, hogy egy háziállat mennyi mindent hagy maga után. Az egy dolog, hogy vedlik, hisz azzal az ember csak-csak számol, de az egy egészen másik ügy, amikor fel kell szedegetnem az elejtett macskakarmokat vagy az erősebb bajuszszálakat. Hiába, a macskák sem asztrális lények, mint ahogyan ezt kétségbeesetten próbálják elhitetni az emberiséggel, hanem lélegző, táplálkozó, salakanyagot ürítő és vedlő hús-vér testek.)

Daganatos sejtek nap, mint nap
Fotó: Rexfeatures

A betegség és egészség közötti határ nagyon keskeny, és minden egyes nap ezen a vékony mezsgyén egyensúlyozunk. Ezt legjobban a daganatok példáján lehet bemutatni. Figyelem, ez a bejegyzés nem hipochondereknek való, szóval, ha sokat aggódtok az egészségetekért, akkor érdemes elkattintani.

Kevesen tudják, hogy nap mint nap keletkeznek bennünk daganatos sejtek. És nem is egy-kettő, hanem több tízezer, de akár egymillió is naponta. Ezekből szerencsére csak a legritkább esetben fejlődik ki daganat, mert az immunrendszerünk időben felismeri és elpusztítja őket. Tehát miközben olvassátok ezeket a sorokat, egymás után alakulnak ki és halnak el bennetek az ilyen sejtek. Nem valami szívmelengető gondolat, nem igaz?

A sejtek életét egy nagyon bonyolult folyamat szabályozza. A szervezetünk valamennyi sejtjébe bele van kódolva az élettartama. Amikor kitöltik ezt az időszakot, akkor pedig fogják magukat, és hangtalan halált halnak. Ezt a folyamatot DNS-ről átíródó egységek szabályozzák. Ha a DNS valamiért megváltozik, akkor a sejt irányítása megzavarodhat, aminek következtében féktelen osztódásba kezdhet. Ha ezt nem állítja meg az immunrendszer, akkor alakul ki a daganat.

Szüntelenül érnek minket DNS-károsító hatások. Például ott az UV-sugárzás, ami DNS-töréseket okoz, vagy a vörös hús fogyasztása, amely során daganatkeltő anyagok keletkeznek (pl. nitrozoaminok vagy heterociklusos aminok). Sajnos attól a pillanattól kezdve, hogy megszületünk, folyamatosan érnek bennünk ehhez hasonló hatások, és nincs menekvés.

A daganatok ellen csak úgy lehet védekezni, ha egészségesen élünk, de sokszor még ez sem elég. Ezért fordulhat elő az az igazságtalan helyzet, hogy valaki egész életében odafigyel az egészségére, rengeteg zöldséget és gyümölcsöt fogyaszt, rendszeresen edz, és mégis daganatos lesz.

Ez is érdekelhet

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói