Drámai: Minden 16. nőnek az első szexuális aktusa erőszak

2019.szeptember.20.

Előre szeretnénk leszögezni, hogy a nagy mintavétel mellett lezajlott kutatásra Amerikában került sor, így természetesen az eredményei is Amerikára vonatkoznak, azonban aligha feltételezhetjük, hogy ne valami nagyon hasonló arány jönne ki egy hazai felméréséből is.

Drámai: Minden 16. nőnek az első szexuális aktusa erőszak
Fotó: Shutterstock

Az amerikai egészségügyi szervezet lapjában közzétett kutatásban 13 ezer nőt kérdeztek meg a szexuális életükkel, a családjukkal kapcsolatban. A hat éven át tartó felmérés egyik leginkább mellbevágó eredménye kétségkívül az, hogy kiderült, hogy a megkérdezettek kicsivel több, mint 6,5%-ának az első szexuális aktusa nem a beleegyezésével történt.

Ez annyit jelent, hogy minden 16. nőnek az első szexuális tapasztalat az volt, hogy megerőszakolták. Laura Hawks a felmérés adatait elemző kutató kifejtette azt is, hogy valószínűleg ez csak a jéghegy csúcsa, hiszen ennél nagyobb lehet az arány, lévén, hogy még egy ilyen anonim felmérés során is feltételezhető, hogy sokan eltitkolják a velük szemben elkövetett erőszakot. Ráadásul a felmérésben 44 évesnél idősebb nők nem vettek részt, és feltételezhető, hogy az idősebb korosztályban még többen lehetnek, hiszen az a tendencia (reméljük), hogy a szám csökken. A társadalom ugyanis egyre érzékenyebb a nőket érintő erőszakra, és gyakrabban jutnak el ilyen ügyek a rendőrséghez, az igazságszolgáltatás elé, ami azért némi visszatartó erőt is jelenthet.

5 sztár, akik nemi erőszak áldozatai és beszélnek is róla

5 sztár, akik nemi erőszak áldozatai és beszélnek is róla

Borzasztó belegondolni, hogy csak Amerikában 3 milliónál is több nő (a mai magyar társadalomra vetítve ez 300 ezer nőt jelenthetne) első szexuális aktusa nem közös beleegyezéssel történt, ráadásul a 7%-uk még a 10 éves kort sem érte el, amikor áldozattá vált. A szexuális erőszak hatásai az áldozatok egész életére kihatnak, körükben kétszer magasabb arányban fordul elő nem kívánt terhesség, sokkal nagyobb százalékban küzdenek később menstruációs problémákkal. Számukra mentálisan sokkal megterhelőbb bármely nőgyógyászati vizsgálat, beavatkozás elvégzése. Csupán néhányat említettünk az erőszak hosszú távú hatásaiból, de a lelki megrázkódtatást és a károkat nehéz lenne összefoglalni. Egy ilyen kutatás számunkra azzal a tanulsággal mindenképpen szolgálhat, hogy nem lehet eleget beszélni arról, hogy milyen fontos felismerni, és minél hatékonyabb eszközökkel megakadályozni a nők (és a gyermekek) ellen irányuló erőszakot.

Ez is érdekelhet

Magic Mike visszatér a képernyőkre

Magic Mike visszatér a képernyőkre

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

Heti horoszkóp: ne tűrd el, hogy visszaéljenek a bizalmaddal - december 6-12.

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet