Színes-szagos függőség – Minden, ami az Elf Bar reklámjaiból nem derül ki, viszont tudnod kell

2022. július 20.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Miért veszélyes, ha fiatalon szokik rá valaki az Elf Barra? Miért lehet károsabb a manórúd a normál dohányzásnál, és mit lehet tenni, ha valaki már rászokott? Dr. Kulja András, a vloggerként is ismert orvos válaszol a kérdéseinkre.

Elf Bar
A klasszikus cigarettával összehasonlítva az Elf Bar ugyan nem tartalmaz égéstermékeket, helyette viszont sok nikotint és ízesítő anyagokat igen, amiknek nem tudjuk a hosszú távú hatásait, így még a nikotinmentes változatokról sem lehet kijelenteni, hogy veszélytelenek
Fotó: Getty Images

Az Elf Bar a „dohányzás legújabb generációjaként” hirdeti a termékeit, és a nyitóoldalukon több sorban részletezi a forgalmazó, szerinte miért is jó választás a terméke. Többek között kiemeli, hogy „nincs veszélye annak, hogy valaki 4000-nél több vegyi anyagot juttasson a szervezetébe, amit a klasszikus cigaretta állít elő”, azt azonban már nem teszi hozzá, hogy jelenleg senki nem tudja, a nikotinon kívül - ami már magában is épp elég káros - mit is juttat pontosan a szervezetébe az, aki Elf Bart szív. Mert az biztos, hogy nem a tömény egészséget. A forgalmazó azt is kiemeli, hogy jó lehet a cigarettáról történő leszokáshoz, ez az állítás azonban nagyon nem állja meg a helyét, ugyanis az Elf Bar a cigarettához hasonlóan addiktív, és bizonyos értelemben még károsabb is lehet, mint a hagyományos cigaretta.

Adott a függőség

A színes-szagos manórudak főleg a tizenévesek körében hódítanak, de a huszonévesek kezében sem ritka látvány. Habár, itthon szigorúan büntetik a használatát, ugyanis már egy Elf Bar birtoklása is pénzbírságot von maga után, még mindig népszerű.

Annak ellenére is, hogy a nikotinos változatoknak biztosan komoly egészségkárosító hatása van, a nem nikotinosak ízesítéséhez használt vegyületekről pedig jóformán semmit sem tudni. Éppen ezért több szakember is igyekszik felvilágosítani a fiatalokat, mit is tesznek a szervezetükkel, amikor Elf Bart szívnak.

2021-ben az év Covid-orvosának választották Dr. Kulja Andrást

Ha használod a közösségi médiát, egészen biztosan belefutottál már dr. Kulja András sebész-szakorvos jelölt egy-egy videójába. A 2021-ben az év Covid-orvosának választott szakember rengeteg egészség témájú Tiktok videót készít, és az Elf Bar sem maradt ki, ami nagyot robbant júniusban. A videó után sok kamasz megkereste, és köszönetet mondott neki, hogy elmondta, mivel is jár, ha manórudat szívnak. Többen jelezték neki, hogy bár addig Elf Bar használók voltak, inkább leteszik most, hogy tudják, mennyire káros az egészségre.

Az orvos azt is elmondta, hogy az Elf Bar ugyanolyan függőséget okozhat, mint a cigaretta, ugyanis nikotint tartalmaz - és nem is keveset:

„Bár a hivatalos szövegben úgy fogalmaznak, mintha az Elf Bar arányaiban ugyanannyi nikotint tartalmazna, mint a rendes cigaretta, de a gyakorlatban rendszerint több nikotint visznek be a használók. Egy Elf Bar 2-3, vagy akár 4 doboz cigarettával is felér, és fogyasztás közben senki nem látja, hány szál cigarettának megfelelő adagot szívott el, így megvan rá az esély, hogy jóval magasabb dózisban jut nikotin a szervezetbe, mint a normál dohányzás során. Továbbá zárt térben is sokan szívják, nem úgy, mint a normál cigit, így még inkább igaz, hogy az Elf Barral nagyobb mennyiségű nikotin kerülhet a szervezetbe.”

Az orvos hozzátette, hogy a nikotin kifejezetten addiktív anyag, aminek erős megvonási tünetei vannak. A nikotin rövid távon csökkentheti a szorongást, de hosszú távon már azért sóvárog a szervezet a nikotin után, hogy a hiánya okozta szorongásos tüneteket enyhítse – vagyis, függővé tesz.

Mi a helyzet a nikotinmentes Elf Barral?

Dr. Kulja elmondása alapján a levegő lassú beszívása, és már egy sóhajtás is eleve nyugtató hatással bír – elég, ha olyan helyzetekre gondolunk, amikor izgulunk, és önkéntelenül is nagy levegőket veszünk. Az ízesített termékekről jelenleg azonban még nem tudni, milyen anyagokat tartalmaznak, így azt sem, mit okozhatnak. Példaként a transzzsírokat hozza fel a szakember: „A margarinokban lévő szaturált zsiradékokról is évekig hittük azt, hogy jók, de aztán kiderült, hogy nagyon károsak. A transzzsírokat nem tudja feldolgozni a szervezet, ehhez azonban évek kellettek, hogy kiderüljön. Az Elf Barnal is előfordulhat, hogy a gyártó azt mondja - a jelenlegi tudás szerint –, nem káros, de utólag kiderülhet, hogy mégis. Nem igazán van hozzáférhető információ arról, milyen vegyületekkel ízesítik ezeket a termékeket.”

Miért könnyű kamaszkorban rászokni az Elf Barra?

Az orvos szerint különösen veszélyes, ha egy kamasz kezdi el használni az Elf Bart: „Azért is szoknak rá könnyen a fiatalok, mert az idegrendszer fejlődése a serdülőkor végén fejeződik be, ilyenkor szerveződnek át az idegrostok, épülnek ki, strukturálódnak át az idegkapcsolatok, és ez a folyamat fokozza a függőségek kialakulását. A legjobb példák erre a marihuánával végzett kutatások, amik során bebizonyosodott, hogy ha valaki tinédzserkorban, 11-16 éves kora között próbálja ki, akkor sokkal nagyobb az esélye a későbbi addícióra - és a skizofréniára is.”

Vagyis, a fiatalkori szokások nagyban befolyásolhatják a felnőttkori életvitelünket és az egészségünket is.

Elf Bar a Z-generáció függősége
Fotó: Getty images/Glamour

Mi történik, ha valaki túlzásba viszi az Elf Bar használatát?

Ha valaki nikotinos Elf Bart szív, előfordulhat, hogy nikotinmérgezést kap. Habár, az orvos hozzáteszi, hogy ehhez valóban nagy mennyiségre van szükség, de külföldön kerültek már kórházba olyan fiatalok, akik nem tudták tartani a mértéket. A nikotinmérgezés tünetei a heves szívverés, a szédülés, a hányinger, a hányás, és a súlyosságtól függően akár szívritmuszavar is felléphet, aki hajlamos rá, annál pedig epilepsziás rohamot is kiválthat.

A klasszikus cigarettával összehasonlítva az Elf Bar ugyan nem tartalmaz égéstermékeket, helyette viszont sok nikotint és ízesítő anyagokat igen, amiknek nem tudjuk a hosszú távú hatásait, így még a nikotinmentes változatokról sem lehet kijelenteni, hogy veszélytelenek: „A tüdőből nagyon könnyen felszívódnak, és a véráramba kerülnek a káros anyagok. Ezen felül mikroműanyag szennyezésnek is kitesszük magunkat, ugyanis a filterben részben mesterséges anyagok vannak, amik szintén bekerülnek a tüdőbe.”

Plusz az sem mellékes, hogy az Elf Bar minden, csak nem környezetbarát: mivel nem utántölthető, miután kiürült, nem lehet újrahasznosítani. Az elhasznált Elf Barok duplán szennyezik a környezetet: mivel elem van bennük, a lítium miatt eleve külön kellene őket gyűjteni, ez azonban nem történik meg.

Hogyan lehet leszokni az Elf Barról?

Ha valaki már rászokott, adódik a kérdés, mit lehet tenni annak érdekében, hogy ne sóvárogjon többé a manórudak után. Az orvos szerint a megoldás ugyanaz, mint a normál cigarettánál: vagy fokozatosan csökkenteni kell az adagot, vagy egyik napról a másikra le kell tenni, a helyettesítő termékeket viszont nem ajánlja:

„Nem hiszek a dohányzás leszokását segítő helyettesítő termékekben. Nem egy példa van arra, hogy elkezdték használni őket azért, hogy leszokjanak a cigarettáról, és végül a helyettesítőkre szoktak rá. Ez az Elf Barra is igaz. Ezek újabb függőséget alakítanak ki, ráadásul a dohánygyárak olcsóbban elő tudják állítani őket, mint a cigarettát, hiszen megspórolják a humánerőforrást, és a vegyületek is olcsóbbak, mint maga a dohány.”

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Szomorú hír érkezett Katalin hercegnéről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Ezt a 3 kérdést kell feltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Ezt a 3 kérdést kell feltennünk magunknak, hogy biztosan jó döntést hozzunk (x)

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)

Párkapcsolat, karrier: Hogyan hatnak az életünkre mindennapos döntéseink? (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Kell egy programötlet a romantikus kikapcsolódáshoz? - Mutatunk egyet! (x)

Jobban odafigyel rád, mint te magadra - A Huawei Watch Fit 3 tökéletes kiegészítő (x)

Jobban odafigyel rád, mint te magadra - A Huawei Watch Fit 3 tökéletes kiegészítő (x)