Ezt a dolgot minden hónapban tedd meg az egészségedért

2020.november.28.

Tedd fel magadnak őszintén a kérdést: mennyire ügyelsz magadra mostanában? Jelenleg talán minden eddiginél több stresszforrás vesz körbe, de ez még nem állíthat meg abban, hogy prioritásként kezeld az egészségedet. Figyelj arra, hogy elegendő vizet igyál, felejtsd el legalább néhány percre a munkád okozta terheket, és minden nap tegyél egy sétát a friss levegőn. Ezeken túl pedig van egy dolog, amit minden hónapban feltétlenül érdemes megtenned az egészségedért: ellenőrizd, hogy nincs-e csomó a melleidben.

A melleid önvizsgálata olyan egyszerű, mint a fogmosás vagy a mindennapi bőrápolási rutinod, mégis sok nő elfeledkezik róla, vagy egyáltalán nem is gondol arra, hogy ez mennyire fontos. A legjobb alkalom rá minden hónapban a menstruáció utáni nagyjából 3-5 nap, menopauza után pedig minden hónapnak ugyanazon kiválasztott napja. Amit figyelned kell, az a melled mérete, formája, színe és alakja. Nézd meg, látsz-e rajta bőrpírt, tapasztalsz-e duzzanatot. Váladékozik-e valamelyik mellbimbód? Vannak-e rajta sebek vagy kiütések? Érzel-e csomót vagy megvastagodást a melled vagy a hónaljad területén? Tapasztaltál-e az elmúlt hónapokban fokozott érzékenységet vagy fájdalmat?

Kezdd úgy a vizsgálatot, hogy egy tükör előtt állsz. A karjaidat lazítsd el és engedd le a két oldaladra. Emeld fel a karjaidat felváltva a fejed fölé, és végezd el a vizsgálatot. Ezután pihentesd a kezed a csípődön, majd vizsgáld át még egyszer mindkét melledet. Az önvizsgálatot elvégezheted zuhanyozás közben is. Ehhez azt kell tenned, hogy a folyó víz alatt a három középső ujjaddal finom körkörös mozdulatokkal végigtapintod a melleidet. Haladj a melleid külsejétől a mellbimbók felé. További jó módszer lehet az is, ha lefekszel az ágyra, a jobb vállad alá teszel egy párnát, a jobb karodat pedig felfelé tartod. A bal kezeddel körkörös mozdulatokkal, a három középső ujjaddal haladj kívülről befelé, és a mellbimbód felé haladva tapintsd át a melledet, majd a hónaljaid területét úgy, hogy a karodat először a fejed fölé tartod, majd a törzsed mellé engeded. Ezután ismételd meg ugyanezt fordítva, a bal karoddal és a jobb kezeddel.

Ezek a hírességek mellrákkal élnek együtt

Ezek a hírességek mellrákkal élnek együtt

Ha bármelyik önellenőrzés során csomót vagy más elváltozást tapasztalsz, ne ess pánikba! Először is jelöld meg, pontosan hol találtad. A legtöbb csomó nem rosszindulatú elváltozás, de mindenképp keresd fel a nőgyógyászodat, hogy megvizsgálja. Ha tapasztalsz elváltozást, ha nem, a kockázati tényezőkön – a genetikai örökséget kivéve – tudatosan ajánlott csökkentened bizonyos életmódbeli változásokkal. Ilyen a rendszeres testmozgás, a mérsékelt alkoholfogyasztás vagy az alkohol teljes kizárása, a dohányzás mellőzése és az egészséges, tápláló ételek fogyasztása.

Mindezeken túl pedig tényleg végezz minden hónapban önvizsgálatot – hidd el, meg fog nyugtatni, ha pedig probléma lenne, akkor is jobb, h minél előbb tudomást szerzel róla, hiszen így segítséget is hamarabb kaphatsz.

Ez is érdekelhet

Melyik sportág illik hozzád a legjobban? A csillagjegyed elárulja

Melyik sportág illik hozzád a legjobban? A csillagjegyed elárulja

GLAMOUR Horoszkóp

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.

Heti horoszkóp - Hivatásodban fordulóponthoz érkezel - szeptember 27-október 3.

Divathírek

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!

Meghan Markle szettjei egyre merészebbek New York-ban, mi pedig szóhoz sem jutunk tőle!