Fenyeget a hormontartalom az ételekben?

2016.február.12.

(– Gazdi, fúj, én ezt a zöldséget bizisten nem eszem meg! – hisztizik a macskám, miután szépen megette a húst, és meghagyta a borsószemeket, amelyek most ott sorakoznak a tálkája alján.)
(– És mégis miért nem, ha szabad érdeklődnöm, kedves Cici.)
(– Természetesen szabad. Hát azért, mert tele vannak mindenféle vegyszerrel, és én nem akarom mérgezni magam ilyenekkel.)
(– És a húsban szerinted nem lehetnek ilyen anyagok? Kifogások, kifogások, kifogások, edd csak meg szépen, semmi bajod sem lesz tőle.)


Fenyeget a hormontartalom az ételekben?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Olykor-olykor fel-felröppen egy-egy kósza hír az élelmiszerek hormon- és vegyszertartalmáról, amin az emberek elrágódnak egy ideig, mintha ez lenne a legfontosabb egészségkárosító hatás, ami érné őket. Elég szélsőséges vélemények születnek különösen a hormontartalommal kapcsolatban, amiben az is közrejátszik, hogy sajnos százszázalékosan pontos adatok nem állnak a rendelkezésünkre. Mégis megpróbálok egy kicsit árnyaltabb képet adni a helyzetről, ami nem lesz könnyű feladat. Az adatok azt mutatják, hogy a forgalomba került és megvizsgált húsok 1-2%-a nem felel meg a vegyszertartalomra vonatkozó előírásoknak, ezek egy része épp a túl magas hormontartalom miatt akad fenn a rostán.

Ez tök jó arány, mondhatnánk, és ha annyi lenne a célom, hogy megnyugtassalak benneteket, akkor itt abba is hagynám, de ebben az esetben nem lennék teljesen őszinte. Mert például nem tudjuk, hogy a nem vizsgált termékekben hogyan alakul ez az arány. Másrészt lehet, hogy a hormonszint nem éri el az előírt határértéket, de egyes hormonok határérték alatt is módosítani tudják a szervezet működését. Ez a mennyiség persze kevés ahhoz, hogy megnőjön a férfiak melle, de ahhoz elég lehet, hogy a nők körében megemelkedjen az emlődaganat kockázata. A hormonok további hatása lehet, hogy korábbra helyeződik a serdülőkor, ami a vizsgálatok szerint pontosan így is van. A nők például kimutathatóan egyre korábban kezdenek menstruálni.

Ha az lenne a célom, hogy megijesszelek benneteket, akkor itt le is zárnám, de érdemes helyén kezelni a dolgokat, mert az élelmiszerek útján bevitt hormonok a szervezet által naponta megtermelt mennyiség elhanyagolható töredékét teszik ki. A serdülőkor egyre korábbi kezdetét pedig sokan azzal hozzák összefüggésbe, hogy a lakosság élelmiszerbevitele és életkörülményei egyre jobbak. Nehéz meghatározni, hogy ez a határérték alatti hormonmennyiség pontosan milyen hatást fejt ki a szervezetre, mindazonáltal az Európai Unióban már betiltották a marhák hormonokkal történő kezelését, vagyis elismerik, hogy ez bizony fontos probléma.
Az emberek sokat foglalkoznak ehhez hasonló témákkal, és megfeledkeznek arról, hogy ennek a többlet hormonbevitelnek a hatása elenyésző a kevés mozgás és egészségtelen táplálkozás károsító hatásaihoz képest. Másrészt folyamatosan ki vagyunk téve hormonszerű anyagoknak, ott vannak a műanyagpalackokban, zuhanyfüggönyökben, elektronikai berendezésekben, PVC-ben és így tovább. Egy a biztos, sehol se vagyunk biztonságban. Remélem, ezzel sikerült mindenkit megnyugtatnom.

Ez is érdekelhet

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

"Nem hiszed el, mi történt velem az ágyban!" - Elképesztő olvasói történetek

G-Életstílus

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

8 dolog, amit csak azután értesz meg, ha már összetört a szíved

Monitor

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról

21 megható fotó Erzsébet királynőről és fiáról, III. Károly királyról