Férfiak, akik a mellrák elleni küzdelem aktivistái

A mellrák világszerte több millió nőt érint, erre hívja fel a figyelmet rengeteg szervezet, amikor októberben rózsaszínbe borulnak. Ebben a hónapban a túlélők maratonokat futnak, a támogatóik egy rózsaszín szalagot tűznek magukra. De mit csinálnak a férfiak? Mutatunk pár olyan nemzetközi és hazai példát, ami megmutatja, hogy a férfiak is büszkén ki tudnak állni a betegség ellen.

Férfiak, akik a mellrák elleni küzdelem aktivistái
Fotó: Gettyimages.com

Az igazi férfiak rózsaszínt hordanak (Real Men Wear Pink)

Az Amerika-szerte népszerű kezdeményezés arra buzdítja a férfiakat, hogy októberben mutassák ki a szolidaritásukat és hordjanak valami rózsaszínt. A Real Men Wear Pink mozgalomba nagyon egyszerű becsatlakozni, elég egy rózsaszín pólót, bukósisakot vagy nyakkendőt viselünk. Az Egyesült Államok legtöbb államában helyi közösségi vezetők gyűjtik össze a támogatókat, és ezzel a figyelemfelhívó összefogással minden évben sikeresen gyűjtenek pénzt a mellrák megelőzését és gyógyítását támogató kutatásokra.

Férfiak, akik támogatják a mellrákkal küzdő nőket

Férfiak, akik támogatják a mellrákkal küzdő nőket egy egyedülálló nonprofit szervezet, ami férfiaknak tart felkészítő foglalkozásokat, hogyan gondoskodjanak a beteg feleségükről, anyukájukról, számukra fontos nőkről. Az alapító, Marc Heyison saját maga is érintett volt a mellrákellenes küzdelemben: az édesanyját 1992-ben diagnosztizálták a betegséggel. Bár az anyuka sikeresen meggyógyult, Heyison mégis egész életét arra tette fel, hogy a rákkal küzdő emberek hozzátartozóit edukálja, hogy a közeli család a lehető legjobb segítséget nyújtsa a nehéz időkben.

Sir Elton John

Az excentrikus énekes az egyik legelhivatottabb mellrákkellenes aktivista a sztárvilágban. A Mellrák Kutatási Alapítvány éves adománygyűjtő eseményének, a Rózsaszín Parti tiszteletbeli társelnöke, rendszeresen támogatja a szervezetet felajánlással vagy koncerttel. A tavalyi partin például rekordmennyiségű adományt, összesen 6 millió dollárt gyűjtött össze a zárókoncertjével a mellrák kutatásáért.

Mol Fehérvár FC

Nem is kell olyan messzire mennünk, ha pozitív aktivizmust szeretnénk látni. A székesfehérvári fociklub honlapján egész októberben egy rózsaszín fejléc hirdeti a mellrák elleni küzdelem melletti kiállásukat, illetve a meccseiken rózsaszín pólóban vonulnak majd be a játékosok, a cseréken és a stábtagokon pedig rózsaszín szalag lesz a kispadon. Mindezek mellett októberben közös sétát terveznek, amely a rendszere szűrés életmentő fontosságára hívja fel a figyelmet.

Szerző: Csibra-Kaizler Tamara

Ez is érdekelhet

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

Szépséghírek

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan