Lehet fogyni az applikációk segítségével? Szakember válaszol!

2021.július.23.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Zsigovits Angelika okleveles táplálkozástudományi szakember, személyi edző, rekreációszervező és egészségfejlesztő hasznos tanácsait az életmódváltással és fogyással kapcsolatban rendszeresen olvashatod a glamour.hu-n!

Lehet fogyni az applikációk segítségével? Szakember válaszol!
Fotó: Gettyimages.com

Ha fogyni szeretnénk, de nem engedhetjük meg magunknak, hogy túl sok időt szánjunk rá, ráadásul nyár közepén vagyunk, akkor a legkézenfekvőbb megoldásnak tűnhet az, hogy a folyton kezünk ügyében lévő mobilon keresztül oldjuk meg ezt is. Az utóbbi évtizedben hatalmas „applikáció dömping” rohamozta meg az egészséges életmódot követőket és elég sokan döntenek is úgy, hogy ezek letöltésével szeretnének megszabadulni pár kilótól.

Miért jött létre ennyi applikáció, tudjuk-e hasznosítani az életmódunk jobbá tételében és ha igen, milyen mértékben? Ezekre a kérdésekre keressük most a választ és közben a saját tapasztalataimat is megosztom.

A fogyással kapcsolatos alkalmazások elterjedésének az okát nem egyszerű boncolgatni, hiszen többféle érdek is abba az irányba terelhet minket, hogy letöltsük őket. A táplálkozás ma már óhatatlanul összefonódott az üzlettel, emiatt sokkalta nehezebb eldönteni kik a „jóakaróink”, mely termékek hasznosak számunkra, illetve mi az a termék, app, vállalkozás, ami nem megfelelő szakmai alapokon nyugszik és inkább csak a zsebünkben turkál, mint hogy fejlesztene minket.

A táplálkozás és fogyás elüzletiesedését nem lehet jó vagy rossz dologként megítélni, egyszerűen csak létezik hiszen mindennap táplálkozunk, mindenki pénzből él, sikeres szeretne lenni és közben óriási igény van a könnyű megoldásokra.

A probléma gyökere inkább ott kezdődik, hogy a rengeteg „eladó” közül, akiket hívhatunk influencernek, vállalkozónak, cégnek, nehéz kiszűrni, hogy melyik rabolja az időnket, pénzünket, energiánkat, illetve rosszabb esetben egészségi állapotunkat rombolják - mondjuk egy applikáció alkalmazása után, amikor rosszabb állapotba kerülünk, mint mikor nekiálltunk - vagy melyek fejlesztenek, tanítanak és adják át a hiteles információkat.

Egy ilyen katyvaszból kell eldöntenünk van-e értelme belevágni a fogyókúrába személyes, szakmai segítség nélkül, applikáción keresztül. Mielőtt erre válaszolnék, nézzük meg, hogy egyáltalán mi okozta ezek elterjedését.

Zsigovits Angelika

Elsősorban a fogyni vágyók igényeinek megváltozása, akik:

- Szeretnének aktív közreműködést,

- Könnyed együttműködést,

- Olyan étrendet igényelnek, ami alkalmazkodik hozzájuk és nem ők az étrendhez,

- Aktualizált, modern étrendre vágynak,

- Naprakész, folyamatos és bátorító visszajelzéseket szeretnének kapni,

- Mindemellett nem kell sokat költeniük rá.

Melyekben ismersz magadra? Tudnak-e válaszolni ezen igényekre az appok? Vajon jó irány-e az, ha változtatások nélkül akarunk változni?

Az egészségügyi, fitnesz és fogyással kapcsolatos alkalmazások hatékonyságáról kevés tanulmány született eddig. Az eddigi vizsgálatok azt mutatják, hogy elég sok közülük alacsony minőségű azzal a csavarral együtt, hogy az app store-ban (alkalmazásboltban) ugyanezek magas pontszámot értek el. Tehát nem mindig a népszerű a jó választás. Ezért szabályozási előírások hiányában megfontoltnak kell lennünk a letöltés előtt, még ha költséghatékonyabb megoldásnak is tűnik elsőre mobilon keresztül fogyni, hónapról hónapra előfizetve utólag magasabb árat is fizethetünk, mint egy szakmai segítség igénybevételekor és talán ki sem használjuk.

Továbbá egy laikus felhasználó számára egyénre szabottnak tűnhet pár kérdés megválaszolása, mint nem, kor, testtömeg, de ezen kérdések szakmailag sajnos túl általánosak, részletes anamnézis nélkül felszínesek lehetnek, ha a fogyni vágyó nem tartozik az átlagba, amit amúgy is nehéz meghatározni, hiszen mindenki más célokkal, más életstílussal, más előtörténettel vág bele a fogyásba.

A részletes kikérdezés mellett hiányzik az előbbi egyéni jellemzők alapos vizsgálata, a táplálkozástudományi alapokra való tanítás, a fogyókúrák sikertelensége mögött álló magyarázat. Ha külföldi alkalmazást választunk, nehezebbé válik a magyar élelmiszerek felvitele, mert azok jellemzői országonként igen eltérőek, így a sok apró hiba összeadódva egy nagyobb torzítást adhat a követendő mennyiségekről.

Mindezektől függetlenül abszolút hasznos lehet azok részére, akik már tisztában vannak reális céljaikkal, egyéni szükségleteikkel, a helyes makrotápanyagokkal, az energiaszükségletükkel, hiszen remekül fogják tudni napról napra monitorozni étkezéseiket.

Nem lenne teljes a megítélés az előnyök nélkül, hiszen rengeteg van. Az, hogy a felhasználó kap egy állandó kontaktot, visszajelzést, bátorítást az appon keresztül, szakemberektől elvárni olykor túlzó lehet és sokszor vállalhatatlan is, hiszen a szakembereknek is van élete és több vendége, munkája, mégis az apró, rendszeres üzenetek rengeteget jelenthetnek az egészséges életmód útján.

Több alkalmazásnál már lehetőség van vonalkód beolvasására, ami kiküszöböli a magyar élelmiszerek hiányát, illetve saját magunk is bővíthetjük az adatbázist, ami szintén lehet olykor hátrány és előny is.

Saját tapasztalataimat megosztva, mikor pár éve kíváncsiságból kipróbáltam egy alkalmazást, azt javasolta, hogy a kitűzött céljaim mellett fogyasszak 800 kcal-t/nap, ami szakemberként igencsak megdöbbentett és több sebből is vérzett ez a megállapítás. Arra azonban megfelelőnek találtam, hogy időnként lecsekkoljam a napi energiabevitelem. Belegondolni, hogy hány fogyni vágyó követheti egy adott alkalmazás által javasolt kcal-t mindenféle visszaellenőrzés és szakmai segítség nélkül, félelmetes, tudva, hogy sokszor rosszabb állapotot eredményezhet egy ilyen jellegű koplalás, mint ahonnan elindult az illető.

Tehát egyrészt a felhasználókat óvatosságra érdemes inteni a táplálkozástudományi szakembereknek, hiszen azonkívül, hogy pontatlanságot, ezáltal eredménytelenséget jelenthetnek, egyfajta függőségbe is vezethetnek, hiszen sokszor észre sem vesszük mennyi időt elvesz életünkből az, hogy az étkezéseink kalóriáit figyeljük, vagy hogy milyen hatással van ránk, ha nem felelünk meg egy applikáció utasításainak. Az egyensúly tehát, mint mindenben, itt is nélkülözhetetlen, a tudás pedig olyan hatalom, amit sokkal jobb nem a kezünkben, hanem az elménkben őrizni.

Facebook: Plan EAT

Instagram: @planeatangi

TikTok: @planeatangi

Youtube: Plan EAT

https://www.youtube.com/channel/UCzbIsP5EG10ajMH04QrjQRg

Weboldal: www.planeat.hu

E-mail cím: info@planeat.hu

Forrás: PNS (Proceedings of the Nutrition society) K.E. Bowler, K.H. Hart - Diet and weight loss apps: a review of user ratings, quality of nutritional information, inclusion of behaviour change techniques and personalised nutrition features, 2021, Április 20.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Rúzsa Magdi gyermeke a legszorgosabb kisgyerek, akit valaha láttunk

Rúzsa Magdi gyermeke a legszorgosabb kisgyerek, akit valaha láttunk

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

Tippek Black Friday-re: ezt érdemes most beszerezni (x)

PR

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

Addiktív, elegáns és mámorító: mutatjuk a parfümöt, amit most mindenki akar (x)

PR

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője! (x)

Fedezd fel a Kazar Party Edit Kollekciót és legyél az est királynője! (x)

PR

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)

Ezekkel a módszerekkel felveheted a harcot a pattanásokkal és pigmentfoltokkal (x)