Gyereket szeretnél? Időben kezdj el készülni az anyaságra!

2017.szeptember.16.

Még ha csak hosszú távú terveid között is szerepel a gyerekvállalás, nem árt, ha már húszas éveid elején - sőt, tulajdonképpen az első menstruációdtól kezdve -, rendszeresen ellátogatsz nőgyógyászhoz. Ez azt jelenti, hogy egy-két évente menj el rákszűrésre, illetve hogy minden olyan esetben kérd ki orvosod véleményét, ha valami szokatlant tapasztalsz a ciklusoddal kapcsolatban, vagy pedig rendszeresen megmagyarázhatatlan fájdalmaid jelentkeznek a periódusod vagy szeretkezés közben. A közösülés alatti állandó fájdalom, illetve a vérzések előtti olykor egy-két napig is elhúzódó, rendszeresen jelentkező fájdalom endometriózisra vagy nőgyógyászati fertőzésre is utalhat. Ezeket haladéktalanul ki kell vizsgálni, ugyanis sok betegség korán felismerve könnyen gyógyítható, ám kikezeletlenül meddőséget is okozhat.

Láttad már? Ez az anyuka sokkolóan őszinte fotósorozatot készített a terhességről!

Hiába nincs még tervbe véve a szülés, 25 éves korodtól kezdve illik tudnod a menstruációddal kapcsolatos minden jellegzetességet. Ezen a ciklusod hosszát, a vérzésed erősségét, az esetlegesen jelentkező premenstruációs tüneteidet értjük. Mire már tudatosan is készülsz a gyermekvállalásra, nem árt, ha behatóan ismered a tested működését.

Ellenőrizd, megfelelő-e a súlyod. Bár a dohányzás és a rendszeres alkoholfogyasztás is negatívan befolyásolhatják a termékenységet, a leggyakoribb probléma a túl magas vagy túl alacsony testsúly. Ha a BMI-d, azaz a testtömegindexed (magasságod négyzete elosztva a testsúlyoddal) 19 alatt, vagy 30 fölött van, csökkennek az esélyeid arra, hogy megfoganj, így fontos, hogy testsúlyodat az ideális tartományban tartsd. Persze a BMI nem 100%-ig irányadó, hiszen izmosabb testalkatnál csalókák lehetnek a számok, így az is nagyon fontos, hogy a testzsírszázalékodat ellenőriztesd. Az a legjobb, ha 20-29 % között van. Az általános tapasztalatok azt mutatják, azoknak a nőknek van a legnagyobb esélyük a teherbe esésre, akiknek BMI-jük az alsón 20-as tartományba esik.

Fotó: giphy

Olvastad már? 5 kérdés, amit mindenképpen meg kell beszélned a nőgyógyászoddal

Nem ártana letenned a cigit, és az alkoholfogyasztást is jelentősen moderáld! Emellett kezdj el fokozottabban ügyelni az egészséges táplálkozásra, és alaposan fontold meg a multivitamin készítmények szedését is, de folsavat mindenképpen szedj. Az egészséges életmód - rendszeres fizikai aktivitás, helyes étkezési szokások kialakítása, napi minimum hét-nyolc óra alvás, a stressz csökkentése - nemcsak azért fontos, mert pozitívan befolyásolják a termékenységet, hanem azért is, mert később, a terhesség alatt is nagy segítségedre lesznek egészséged megőrzésében, és abban, hogy elkerüld a túlzott hízást.

Fotó: giphy

Ha még nem múltál el 35 éves, keress föl egy nőgyógyászt, ha egy év próbálkozás után nem estél teherbe. Ha elmúltál 35, fél év sikertelen próbálkozás után keresd föl a nőgyógyászodat.

Ez is érdekelhet

A Netflix decemberig tartogatta a nagy durranásait: mutatjuk a legmenőbb újdonságokat a hónapban!

A Netflix decemberig tartogatta a nagy durranásait: mutatjuk a legmenőbb újdonságokat a hónapban!

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói