Hallottad, hogy a tej semlegesíti a kávé hatásait?

2015.december.3.

(– Gazdi, te magadnál vagy!? Tejjel iszod a kávét!? Ugyan! Látszik, hogy nem követed a legújabb trendeket! Mindenki tudja, hogy nem szabad a kettőt egyszerre fogyasztani, mert a tej csökkenti a kávé pozitív hatásait.)
(– Valóban nem követem a trendeket, kedves macskám, ugyanis, akár hiszed, akár nem, a trendek követnek engem. Ebből az őrületből viszont tényleg kimaradtam.)
(– Te!? És te mondod magadat egészségbloggernek? Ugyan! Hagyjuk már!)

Hallottad, hogy a tej semlegesíti a kávé hatásait?
Fotó: Northfoto

Sokszor meglepődök azon, hogy az emberek miket nem képesek kitalálni csak azért, hogy még jobban megnehezítsék a saját életüket. Ne edd ezt, mert tele van méreggel, ne edd azt amazzal, mert akkor kinő egy második, illetve harmadik fejed. Az emberek össze-vissza kapnak hol ehhez a diétához, hol ahhoz a csodaszerhez, pedig az egészséges életmódhoz nem kell semmilyen különösebb módszer vagy speciális termék.

Utánaolvasva kicsit annak, mégis mi alapján mondják azt, hogy nem szabad kávét és tejet egyszerre fogyasztani, először arra a következtetésre jutottam, hogy ezt leginkább hasraütés-szerűen határozták meg, de aztán nagy nehezen csak rátaláltam egy lehetséges magyarázatra. A tejben lévő fehérjék állítólag megkötik az antioxidánsokat, és ezzel csökkentik a hasznosulásukat. Ez azonban csak egy elmélet, így kutatások nyomába eredtem, amelyek ezt vizsgálják, és végül találtam is egy egészen megbízhatót. Hadd nyugtassak meg mindenkit, a tej semmilyen hatással sincsen a kávé jótékony tulajdonságaira, aminek nagyon is örültem, tekintve, hogy én a kávét mindig tejjel iszom.

Sokan használják az internetet, hogy tájékozódjanak a világ dolgairól, és ez nem mindig jó. Igazából Magyarországon sokszor még a leghíresebb egészségguruknak is egészen elképesztő és hajmeresztő elképzeléseik vannak az egészségről. Legjobb, ha a tudományos folyóiratokban publikált vizsgálatokra hagyatkozunk, ugyanakkor ezeket sokszor még orvosként is nehéz értelmezni. Másrészt azt is érdemes észben tartani, hogy nem minden tudományos vizsgálat egyformán megbízható, még akkor sem, ha azt mondják nekünk, amit hallani akarunk.

Én a tudományos publikációk kis száma miatt végezetül azt tanácsolom, hogy az igya külön a tejet és a kávét, akit ez boldoggá tesz, a többiek pedig követhetik az évszázadok alatt kialakult hagyományt.

Ez is érdekelhet

A The Last of Us zombi-csókjelenete nem kell, de a nagybácsi-unokahúg szerelmi szál igen? Hogy is van ez?

A The Last of Us zombi-csókjelenete nem kell, de a nagybácsi-unokahúg szerelmi szál igen? Hogy is van ez?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói