Harcban a bőröddel: 3 nő, különböző bőrproblémákkal - mit mond a szakértő?

2020.február.3.

A hiedelemmel ellentétben az aknék és mitesszerek nem csak a tinédzserek problémái. Sőt, a pattanásos bőr a felnőttek jelentős százalékát érinti, nemtől függetlenül. Ám kellő odafigyeléssel, és a háttérben álló okok feltárásával megszabadulhatsz a kellemetlen tünetektől.

Ezek a bőrhibák megkeseríthetik az életünket, így nem csoda, ha mindannyian igyekszünk megtudni, miért is alakultak ki, és mit tehetnénk ellenük. Három olvasónk most elmeséli, nekik mi segített, Dr. Kovács Anikó bőrgyógyász, akne-specialista pedig elemzi a történeteket.

Női bajok

"Sosem volt különösebb gond a bőrömmel, egészen tavaly augusztusig. Először csak apró pattanások jelentek meg az államon. Nem tulajdonítottam nekik túl nagy jelentőséget, ugyanúgy jártam kozmetikushoz, aki mindig gyönyörűen kitisztította a bőröm. Októberre már nyugtalanított a helyzet, hiszen hiába tűntettük el őket, mindig újabbak jelentek meg, amik gyulladtak és fájdalmasak voltak. A kozmetikusom azt mondta, hogy szerinte az étrendemmel van a gond, és javasolta, hogy fogjam vissza a cukor- és tejfogyasztást, de ez sem segített. Novembertől lézerkezeléssel is próbálkoztunk. Először piros, majd kék fénnyel kezeltük a bőröm, és javultak is a tünetek, de rövidesen újabb pattanások jelentek meg. Ekkor már nagyon aggasztott a bőröm állapota. Számtalan kozmetikumot kipróbáltam: a szakember által kevert krémeket, bórvizet, gyógyszertári termékeket és sok drágább kencét is, de a probléma nem múlt el. Elkezdtünk nőgyógyászati okokra gyanakodni, de ekkor már februárt írtunk és a pattanások a nyakam területén is megjelentek. Végül úgy döntöttem, irány az orvos: rákszűrés, ultrahang, kenet. Habár elsőre úgy tűnt, semmi gond, néhány hét múlva megjöttek az eredmények, amiből kiderült, hogy nagy valószínűséggel egy korábbi, kezeletlen húgyúti fertőzés húzódott rá a méhemre, ami addigra már gyulladásban volt. Abban a pillanatban, hogy ez kiderült, szörnyen hálás voltam az államon megjelenő pattanásoknak, mert ha nem jelennek meg, lehet, hogy még fél évet is várok a következő vizsgálattal. Az orvos által felírt antibiotikum rövidesen lehúzta a belső gyulladást, majd nemsokára a bőröm is rendbe jött." Niki (23)

Mit mond a szakértő?
Niki története rávilágít arra, hogy figyelnünk kell testünk jelzéseire, változásaira. Árulkodó volt a beszámolóban, hogy tinédzserkorában alig észlelt pattanást, csak felnőttkorában jöttek elő a tünetek, tehát a hormoningadozások lezajlása után indultak. Szintén fontos, hogy az áll vonalát jelölte meg problémás területnek. Amennyiben elsősorban az áll tájékán látunk tüneteket, melyek felnőttkorban jelennek meg, mindenképpen nőgyógyászati problémára kell gondolnunk, ilyenkor részletes kivizsgálás indokolt nőgyógyászati szakvizsgálattal, hormonszint meghatározással.

Csak natúran

"Egészen huszonöt éves koromig nem volt problémám a bőrömmel. Akkor azonban a gyulladt pattanások és mitesszerek száma rohamosan megnövekedett, főként az orrom, homlokom és állam területén. Ez a tünet a zsíros bőrre jellemző, az én arcom viszont egyre csak szárazabb lett, és folyamatosan hámlott. Jártam több kozmetikusnál, nőgyógyászati-, bőrgyógyászati vizsgálatokon, ételintolerancia vizsgálaton, megnézték a vérképem, váltogattam a jobbnál-jobb minőségű termékeket, de semmi nem segített. Majdnem másfél év telt el azóta, és két kezemen meg tudom számolni, hányszor festettem ki magam, amitől jelentősen javult a bőröm állapota. Először furcsa volt, hiszen a szépségiparban dolgoztam évekig, és a mindennapjaim része volt a smink. Nehezen, de lassan megtanultam elfogadni magam így, ahogy vagyok. Pattanásosan is. A sokféle terméket vízre, egy mindig tiszta frottír törölközőre és egy hidratálókrémre cseréltem, azóta sokkal jobb állapotban van a bőröm. Havi rendszerességgel készítek aloe vera növényből pakolást, ami nagyon szépen megnyugtatja a bőröm, és láthatóan lejjebb húzza a gyulladást. Ha muszáj sminkben lennem, az alapozót hidratáló krémmel összekeverve, vékony rétegben teszem fel, így nem érzem azt, hogy szárítana." Zsófi (26)

Mit mond a szakértő?


Zsófi beszámolóját olvasva azon gondolkodtam, hogy valószínűleg ő is abba a hibába esett, mint sok fiatal páciensünk manapság: túlszárította a bőrét. Akne kezelésénél gyakran látjuk, hogy a zsírosodás elleni küzdelem során naponta akár tízszer is arctisztítókat alkalmaznak az emberek, a víz visszajuttatásról és a hidratálásról viszont megfeledkeznek. Arctisztítókat, illetve egyéb akneellenes, szárító kezeléseket naponta maximum kétszer szabad alkalmazni, a kezelés mellett a bőrt hidratálni kell, a radírozást pedig szinte teljesen abba kell hagyni.

Még reménykedem

"Az első pattanásaim tizenöt-tizenhat éves koromban jelentek meg. Eleinte csak a homlokomon voltak, később átterjedtek a nyakamra, mellkasomra, vállamra és hátamra is. A pattanások után visszamaradó barna foltok pedig teljesen beborították a hátam, ezért még nyáron is takargattam magam. Mindenfélét kipróbáltam, hogy végre eltüntessem őket, persze sikertelenül. Különféle tisztítókúrák, diéták és kozmetikusok sem tudtak segíteni rajtam. Egyik évben tengerparton nyaraltam, ahol egy héten keresztül áztattam magam a sós vízben. Szemmel látható volt az eredmény: a barna foltjaim sokkal halványabbak lettek. A nyaralás után sem tértek vissza, sőt, az idő múlásával szinte teljesen eltűntek. Néhány év múlva azonban újra szembe kellett néznem ezzel a problémával. A homlokomon és a nyakamon ismét megjelentek a pattanások, sőt, mindez már extra száraz bőrrel is párosult. Kétségbeesve kezdtem keresgélni a megfelelő terméket, hogy visszanyerjem a már egészen tiszta és hidratált bőröm. Szerencsére a gyógyszerészeti ipar folyamatosan fejlődik a pattanások elleni harc területén, így bízom benne, hogy megtalálom azt a terméket, ami segít, hogy újra magabiztos legyek alapozó nélkül." Szandi (26)

Mit mond a szakértő?

Szandi beszámolójában egy elhúzódó betegség leírását olvashatjuk. Ahogy írta, a folyamat nála több testtájon is megjelent, igen zavaró tüneteket, maradványtüneteket okozva. Kezelésként ő csak helyileg alkalmazott krémeket kapott, gyógyszerszedést nem említ. Azokban az esetekben azonban, amikor az akne több testtájat is érint, kiterjedt tünetekkel, hegképződéssel jár, indokolt szájon át szedett gyógyszeres kúrát alkalmazni. Egy ilyen kezeléssel az állapot végérvényesen megszűntethető, és a korábban kialakult barna foltok idővel javulni fognak, a behúzódott hegek viszont megmaradnak. Ilyen fokú aknénál tehát az a legfontosabb, hogy minél előbb forduljunk bőrgyógyászhoz.

Ez is érdekelhet

Keanu Reeves olyan édesen beszél 49 éves barátnőjéről, ahogy arra mind vágyunk

Keanu Reeves olyan édesen beszél 49 éves barátnőjéről, ahogy arra mind vágyunk

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói