Hogyan érinti a magyar nőket a narancsbőr? Ebből a kutatásból kiderült, hogy még mindig siralmas a helyzet!

2021.július.14.

755 fő részvételével készített kutatást a Szegi Medical Center, melyből kiderült, hogyan érinti a magyar nőket a narancsbőr.

Hogyan érinti a magyar nőket a narancsbőr? Ebből a kutatásból kiderült, hogy még mindig siralmas a helyzet!
Fotó: Gettyimages.com

1001 okot találhatunk arra, hogy elégedettek legyünk a külsőnkkel, mégis elég egy kis narancsbőr ahhoz, hogy kevesebb önbizalommal vágjunk neki a strandszezonnak. Hiába a sok-sok önelfogadásra buzdító kezdeményezés, a cellulit még mindig rengeteg nőnek okoz szorongást a mindennapokban – derült ki a Szegi Medical Center júniusi online kutatásából, melyben 755 főt kérdeztek meg arról, hogyan viszonyulnak a narancsbőrhöz.

A válaszadók többségénél 18-25 éves korban jelentkezett legelőször a cellulit, amit leginkább a helytelen étkezési szokásokra és a mozgásszegény életmódra vezettek vissza, mintsem genetikai adottságokra. A narancsbőr témája olyannyira foglalkoztatja a magyar nőket, hogy 52,7 százalékuk nap mint nap szemügyre veszi a tükörben a problémásnak vélt területeket.

Bár a többség elzárkózik attól az álítástól, hogy takargatni kellene a cellulitot, a gyakorlatban mégis számos példát lehet látni erre. A kitöltők 75,7 százalékával például előfordult már, hogy narancsbőrük miatt nem vettek fel egy számukra igen tetszetős ruhát, 45,5 százalékuk pedig inkább lemondott a strandolásról, mintsem mások is lássák, hogy érintettek ebben a problémában. De, ami ennél is megdöbbentőbb volt, hogy a megkérdezettek egy része még arra is nagy hangsúlyt fektet, hogy vélt szépséghibájuk virtuális térben is láthatatlan maradjon ismerőseik előtt: a válaszadók 27,2 százalékával már megesett, hogy különböző szűrőkkel, képszerkesztéssel próbálták palástolni narancsbőrüket a közösségi oldalakra feltöltött képeiken.

A Szegi Medical Center felmérése egy igen érdekes szépség-paradoxont tárt fel: a megkérdezettek 48 százaléka teljes mértékben egyet értett azzal, hogy a nők narancsbőrösen is lehetnek vonzóak, ám amikor arról kérdezték őket, hogy a testükön található narancsbőr befolyásolja-e szépségüket, csak nem 50 százalékuk válaszolta azt, hogy csúnyának érzik magukat a cellulit miatt.

A kutatás többek között arra is rámutatott, hogy a nők saját maguk legnagyobb kritikusai: 96 százalékuk kizárólag saját elvárásaik miatt szeretnének megszabadulni a cellulittól, nem pedig külső nyomásra. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy a kitöltők 34,5 százalékát már érte kritika narancsbőre miatt.

„Amikor a narancsbőrről beszélünk, hajlamosak vagyunk figyelmen kívül hagyni, hogy jóval többről van szó, mint egy esztétikai problémáról. A kutatással az volt a célunk, hogy rávilágítsunk arra, hogy nem elég arról szót ejteni, hogyan lehet megszabadulni a cellulittól, hanem igenis fontos ismernünk az érintettek narancsbőrrel kapcsolatos érzéseit is. Ezek ismeretében sokkal megértőbben viszonyulhat mindenki azokhoz, akiknek tényleg nagy terhet jelent a narancsbőr”– mondta Nagy Szilárd, a Szegi Medical Center ügyvezetője.

Ez is érdekelhet

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Pete Davidson teljesen kopasz lett, és meglepően jól áll neki

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói