Hol itt a nő helye?

2015.december.23.

(– Kedves gazdám – kezd bele Cici egy újabb nem éppen politikailag korrekt eszmefuttatásba –, én igenis egyetértek azzal a neves művésszel. Igazán nem tudom, hogy miért akadnak fenn ezen a nők. El se tudnék képzelni jobbat annál, mint hogy otthon üljek a radiátoron. Nem akarok én dolgozni!)
(– Drága Cicikén, én a helyedben vigyáznék arra, amit mondok, főleg, ha azt se tudom, hogy mit beszélek.)

Hol itt a nő helye?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Az ember beleszületik egy társadalomba, egy rendszerbe, és sokszor fel se merül benne, hogy ha adott esetben a világ egy másik pontján születik, akkor esetleg egészen mást tartana megszokottnak, normálisnak. Karácsony van, legkönnyebb azokat szeretni, akik olyanok, mint mi, de a valódi karácsonyi szellem talán abban nyilvánul meg leginkább, amikor olyanokat tudunk szeretni, akik egy kicsit különböznek tőlünk, nem úgy gondolkodnak, nem ugyanarra a pártra szavaznak, mint mi. Nem könnyű, de törekedni kell rá.

Mielőtt elcsöppenne a nyálatok, rá is térek a mai bejegyzés témájára. Számos családformát ismerünk, de a világ túlnyomó részében a monogám, heteroszexuális kapcsolatok a legelterjedtebbek. Emellett mindenki ismeri a többnejűséget is, ami nemcsak az iszlám kultúrában elfogadott, hanem keresztény változatai is léteznek. Egy férfinek több felesége van, ami izgalmas kérdéseket vet fel, mégis csak számban különbözik a hagyományos monogám kapcsolatoktól, elvben nem igazán.

Amiről kevesebben tudnak – és ha hinnék az összeesküvés-elméletekben, akkor ezt a férfiak ténykedésének tudnám be –, az az, hogy léteznek olyan törzsek, ahol egyetlen asszony egy háremnyi férfit tart, akiktől aztán gyermeket vállal. Egy társadalomban nagyon nagy értéket képviselnek a nők, nyugodtan mondhatjuk azt, hogy ők a legfontosabbak. Ez olyannyira igaz, hogy egy adott népesség akkor is fennmarad, ha annak csupán 10%-át alkotják férfiak. Ez fordítva azonban már nem egészen állja meg a helyét. A nők arányát körülbelül 40%-ra lehet levinni, ennél lejjebb viszont már nem.

Logikusabb lenne, ha a társadalom legfőbb értékei osztanák a lapokat, ami a jelen rendszer pontos ellentéte. Nálunk, feltehetőleg a férfiak nagyobb izomtömege miatt, egy patriarchális társadalom alakult ki, így mindenki arról beszél, hogy a nőnek mi a dolga – csinálja azt, amit akar, vagy sem. Egy matriarchális társadalomban ez pont fordítva lenne, azonban ez csak részleteiben lenne más, mint a jelenlegi rendszer. Én ezt sem tartom jónak, miután meg vagyok győződve arról, hogy nemtől függetlenül ugyanúgy vagyunk képesek ellátni bármilyen feladatot, legyen az gyermekgondozás vagy karrier. Arról nem is beszélve, hogy a gyermeknemzéshez is pontosan ugyanannyira van szükségünk férfira, mint nőre.

Kellemes karácsonyi ünnepeket kívánok mindenkinek!

Cici és Vince

Ez is érdekelhet

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő