Így befolyásolja a menstruációs ciklus a bőröd állapotát

Sok nő életét nehezíti meg a menstruáció. A hasi görcsök, diszkomfortérzet, hangulatingadozás mellett időnként a bőrünk állapota is romlik. Tudd meg, mi okozza a pattanásokat, és mit tehetsz, ha nem akarnak elmúlni!

Így befolyásolja a menstruációs ciklus a bőröd állapotát
Fotó: Gettyimages.com

A bőr az egyik legnagyobb és legfontosabb szervünk, és a ciklus során változó hormoningadozással előfordulhat, hogy megváltozik az állapota. A hormonváltozás befolyásolja a faggyútermelést, a menstruációs ciklus különböző szakaszaiban pattanások jelentkezhetnek az arcon, a háton vagy akár a karon. Dr. Czirbesz Kata, a Dermart Buda bőrgyógyászának és dr. Sipos Evelyn, a Szent Imre Kórház endokrinológusának segítségével elmagyarázzuk a legfontosabb okokat.

A menstruáció szakaszai és a bőr állapota

A női szervezetben végbemenő változásokra bőrápolás szempontjából is fontos felkészülni, ugyanis a ciklus során a hormonális ingadozás miatt változik a bőr minősége. A bőrgyógyász szerint elengedhetetlen, hogy következetes bőrápolási rutinunk legyen a pattanások megelőzésére és kezelésére egész hónapban. A ciklus 1–5. napján az azt megelőző héten tapasztalt hormonszintbeli változások miatt még lehetnek gyulladt pattanások, ilyenkor a gyengéd bőrtisztítók és hidratálók szerepe nagyon fontos, hogy segítsenek a bőrnek felépülni az előző heti gyulladásból. Válassz olajmentes hidratálókrémeket!

Az 5–8. napon az ösztrogénszint emelkedik, hogy segítse a méhnyálkahártya növekedését. Ilyenkor a bőr továbbra is tisztul, kevésbé lesz zsírosodásra hajlamos, és némi kiszáradást észlelhetünk az emelkedő ösztrogénszint miatt. A 8–14. napon, néhány nappal az ovuláció előtt – ami általában a 14. napon következik be – az ösztrogén szintje a legmagasabb. Ilyenkor ragyog, a pórusok kicsit észrevehetőbbnek tűnhetnek, nagyobbak lehetnek. Elengedhetetlen a megfelelő tisztítás! A 15–24. napon a progeszteronszintünk emelkedése serkenti a faggyútermelést, mely a pórusok eltömődéséhez vezet. Ebben az időben a szalicil- vagy glikolsavas készítmények jó választásnak bizonyulnak, mert segítenek eltávolítani a felesleges faggyút a bőrről, és tisztán tartani a pórusokat.

Íme a menstruációs ciklusod szakaszai, és minden, amit feltétlenül tudnod róla

A 24–28. nap, ha pórusaink mégis eltömődnek a fokozott faggyútermelés miatt, gyulladt pattanások jelentkezhetnek. Ez a menstruáció előtti fázis, amikor a legrosszabb bőrelváltozásokat tapasztalhatjuk. Mindez a hormonszint gyors változásának köszönhető. Az emelkedett sebumszint eltömíti a pórusainkat, és támogatja a Propionibacterium acnes néven ismert baktériumok növekedését. Ez elősegíti a gyulladást és a pattanásokat. A gyulladás és a baktériumok csökkentése érdekében érdemes benzoil-peroxidot tartalmazó terméket használni. Ha a gyulladt pattanások fennállása folyamatos a 28 nap alatt, nem észlelünk tünetmentes időszakokat, megfelelő lokális terápia alkalmazása mellett hormonális fogamzásgátló tabletták segíthetnek az acne stádiumának javításában.

Ha nem múlik el a gyulladás, pattanás

A tartósan fennálló gyulladás nagy valószínűséggel valamilyen endokrinológiai problémát jelezhet. Ilyen esetben mindenképp fel kell venni a kapcsolatot egy endokrinológus szakemberrel. A hormonális változásokat leginkább az ösztrogén és tesztoszteron arányának eltérése idézi elő. A pattanásos tünetek nem csak az arcon, gyakran a háton, karokon is jelentkezhetnek, valamint a terhesség alatt vagy a menopauza időszakában is észlelhetőek. Amikor a tesztoszteronszint önmagában véve is magasabb, azt hiperandrogén állapotoknak nevezzük, aminek a forrása a petefészkekből vagy pedig a mellékveséből ered.

8 szokás, amitől még borzalmasabb lesz a menstruáció

A rendszertelen menstruáció és a pattanások együttese is valamilyen hormonális problémára, például inzulinrezisztencia, PCOS, pajzsmirigy vagy magas prolaktinszinttel járó betegségekre való következtetésre adhat okot. Az endokrinológus szakorvos szerint akkor érdemes szakemberhez fordulni, ha random módon nagyon gyakran, akár havonta több alkalommal is jelentős mennyiségben fedezünk fel gyulladásos tüneteket, amik nem köthetőek étkezéshez vagy éppen a ciklushoz. A részletes kórelőzmény feltérképezése után egy hormonés egy általános laborvizsgálatból könnyen kideríthető, milyen probléma húzódhat a háttérben. Amennyiben igazolódik az endokrin eredet, esetleges gyógyszeres kezelés, diéta, életmódváltás segíthet a problémát megoldani.

Applikáció, ami menstruációd és a bőröd állapota közötti összefüggést vizsgálja

A L’ORÉAL együttműködésbe kezdett egy femtech-alkalmazással, a CLUE-val, hogy továbbfejlessze a tudományos ismereteket a bőr egészsége és a menstruációs ciklus összefüggéseiről. Az alkalmazás lehetővé teszi, hogy a felhasználók személyre szabott bőrápolási rutint dolgozzanak ki, figyelembe véve a menstruációs ciklusukat a pubertástól a menopauzáig. Olvass még többet az applikációról, a menstruációs ciklusról és a bőr egészségéről a helloclue.com oldalon!

A cikk eredetileg a GLAMOUR magazin 2021. decemberi lapszámában jelent meg.

Ez is érdekelhet

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Ezért élveznek el a nők gyakrabban álmukban - tudományos oka van

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói