Így befolyásolja az emésztésed a közérzetedet

2020.május.28.

Ha tenni szeretnél az általános jólétedért, akkor mindenképpen nagy hangsúlyt kell fektetned a bélrendszered egészségére. A testünkben lévő kilenc méter hosszú emésztőrendszer felel az emésztésért, az élelmiszerek felszívódásáért és a bélmikrobióta helyes működéséért is, ami nélkül nem is lennénk képesek élni. Vitaminokat, hormonokat termelnek, befolyásolják a szív és a bőr egészségét, valamint a mentális egészséget. Sokan mondják, hogy "az vagy, amit megeszel", de pontosabban inkább az, ahogyan emésztesz. Ha pedig nem jól működik az emésztésed, az a hangulatodra is kihathat.

Így befolyásolja az emésztésed a közérzetedet
Fotó: Rexfeatures

A bél mikrobái kapcsolatban állnak a bél minden részével, az idegekkel és az immunrendszerrel. Idegeken, hormonokon és immunsejteken keresztül kapcsolódnak az agyhoz, így tehát ha bármilyen okból stresszes vagy depressziós vagy, az a bélműködéseddel is összefüggésben áll. Például akut stressz esetén nem ritka az étvágytalanság vagy a hasmenés. Ennek oka, hogy az agy olyan területei, amelyek a szorongást és a depressziót kontrollálják, a bél működését szabályozó idegekkel is találkoznak, így pedig kölcsönhatás áll fent köztük.

Fotó: Rexfeatures

A bél mikrobáinak tehát harmonikus környezetre van szükségük, hogy jól működjenek. Az alvás zavarok, a magas stresszszint és a mozgásszegény életmód például mind negatívan hatnak a mikrobiobákra, ezért jelentős segítség lehet az emésztőrendszerednek, ha javítasz az alvásminőségeden. Próbálj meg minden nap ugyanabban az időpontban lefeküdni, délután három óra után már ne fogyassz koffeint, és elalvás előtt már ne agyalj semmilyen problémán, csak lazíts.

Tényleg annyira jó az egészséges életmód?

Tényleg annyira jó az egészséges életmód?

A bélrendszer számára hasznosak lehetnek a zöldségekben, gyümölcsökben, szemes diófélékben, magvakban található rostok, ezért érdemes hetente többször is beiktatni az étkezéseidben néhány növényi alapú fogást. A hagyományosan erjesztett ételek, például a joghurt, a kombucha, a kefir vagy a savanyú káposzta elősegítik a jó baktériumok szaporodását, ezért ezeket az élelmiszereket is ajánlott fogyasztanod. Ha van olyan étel, ami rendszeresen puffadást vagy kellemetlenségérzetet okoz, azt viszont száműzd az étrendedből.

Fotó: giphy

Ha az alvásod minőségén és az étkezéseden már eldöntötted, hogy javítasz, akkor ne hagyd ki a rendszeres testmozgást sem annak érdekében, hogy energikus legyél, és jól érezd magad. A bélrendszered számára az a legideálisabb, ha naponta legalább fél órát mozogsz aktívan, vagy speciális, a bél egészségének kedvező jógagyakorlatot végzel. Néhány egyszerű lépés már megkönnyítheti az emésztőrendszered dolgát, ezáltal pedig a hangulatod is jobb lehet.

Ez is érdekelhet

Észreveszel valami furcsát Katalin hercegné új fotóin?

Észreveszel valami furcsát Katalin hercegné új fotóin?

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói