Kézmosás mindenek előtt!

2014.augusztus.14.

(– Ácsi! Ácsi! Vince! – kiált rám a macskám, ahogy jövök ki a vécéből. – Te nem mostál kezet, miután egy kettesszámút pottyantottál a budiba? Ez undorító!)
(– Te miről beszélsz? – védekezek. – Pont az előbb mostam kezet!)
(– Persze, persze. Hiszi a piszi, aki elhiszi. Orvos létedre nem mosol kezet AZ után! Hihetetlen!)
(– Cici, tudom mire megy ki a játék ám! – mondom neki. – Csak be akarsz égetni mindenki előtt, mi?)
(– Gazdi, mindenki tudja, hogy sohasem tennék ilyen aljasságot – feleli Cici sunyin. – Nem mostál kezet. Undorító vagy, és kész. És ezt most már mindenki tudja!)Az alapos kézmosás kiemelkedően fontos, amikor meglátogatjuk kórházban lábadozó rokonainkat/barátainkat. Érdemes észben tartani, hogy az ilyen betegek eleve legyengültek, így hajlamosabbak a különböző fertőző betegségekre. A kézmosással nagyban csökkenthetjük a megfertőződésük valószínűségét, hisz sok kórokozó egyáltalán nem olyan ellenálló, mint azt elsőre gondolnánk.

Kórházi látogatóként legalább kétszer javasolt a kézmosás: közvetlenül azelőtt, hogy hozzáérnénk a beteghez, és mielőtt elhagynánk a kórtermet. Az első kézmosással magát a beteget védjük, míg a másodikkal magunkat, illetve a többieket, akikkel ezután találkozunk és megérintünk.

A legtöbb kórteremben két típusú kézmosószert találunk. Először a hagyományos szappannal kell kezet mosni. Ezt alaposan be kell dörzsölni, majd bő vízzel leöblíteni. A szappanadagolót elég egyszer megnyomni, mert a berendezés úgy van beállítva, hogy pontosan annyi szappant adjon, amennyire szükség van. Emellett sokszor találunk még alkoholos kézfertőtlenítőt is. Ezt szintén be kell dörzsölni, majd legyezgetéssel megszárítani. Ebben az esetben nem szabad vizes öblítést használni.

Általánosan el lehet mondani, hogy a kézmosás során három területet szoktunk leggyakrabban elhanyagolni: az ujjak csúcsát, az ujjak közötti réseket és a hüvelykujjat cakkundpakk. Az ujjak csúcsát úgy lehet a legegyszerűbben megtisztítani, ha az egyik kezünk ujjait összefektetjük, majd belesüllyesztjük a másik kezünk szappanos tenyerébe, és ide-oda forgatgatjuk őket. Az ujjak közötti területeket meg úgy érdemes, hogy az egyik kezünk ujjait a másik kezünk ujjak közötti réseibe helyezzük, és fűrészelő mozdulatokat teszünk. Végül a hüvelykujjunkat úgy kell megmosni, hogy a másik kezünkkel közrefogjuk, és ide-oda forgatgatjuk.

Az alapos kézmosást természetesen nemcsak kórházban kell alkalmazni, hanem bármikor, hisz ezzel megelőzhetjük a tipikusan széklettel terjedő és légúti betegségeket. Miután az előzőek főleg tavasszal és nyáron fordulnak elő, az utóbbiak pedig inkább ősszel meg télen, így egész évben védhetjük magunkat és másokat a különböző fertőző megbetegedések ellen.

Ez is érdekelhet

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

A Stranger Things készítői megölték a 4. évad legszerethetőbb karakterét

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Ez a 3 csillagjegy a legkevésbé alkalmas a hűségre egy párkapcsolatban

Sztárhírek

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő

Nagykorú lett Norvégia trónörököse, nézd, milyen gyönyörű a hercegnő