Ezek a leggyakoribb rákbetegségek nőknél - Segítünk, hogyan ismerheted fel őket

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

A rákbetegségekről soha nem könnyű beszélni, viszont annál fontosabb. Csak a mellrák az összes női rákos megbetegedés közel egyharmadát teszi ki, ami döbbenetes arány. A felvilágosításnak is hatalmas szerepe van, hiszen a korai stádiumban diagnosztizált embereknek sokkal nagyobb esélyük van a sikeres kezelésre.

Ezek a leggyakoribb rákbetegségek nőknél - Segítünk, hogyan ismerheted fel őket
Fotó: Shutterstock

Mindenekelőtt ne feledd, nincs okod arra, hogy bármikor is zavarban érezd magad amiatt, ha valamilyen tünetet tapasztalsz, és soha ne hagyd figyelmen kívül azokat, bármennyire is félsz tőlük. Igaz, hogy néha más egészségügyi problémák is okozhatnak hasonló tüneteket, de minél több árulkodó jelet ismerünk fel, annál nagyobb az esély a gyógyulásra. Összefoglaltuk, melyek a leggyakoribb rákbetegségek a nők körében, és hogyan ismerhetőek fel.

Mellrák

Az emlőrák a rák leggyakoribb formája a nők körében. Ha van olyan közeli családtagod, akinek már volt mellrákja, az megduplázza a kialakulás kockázatát - ebből fakad a családi anamnézis fontossága az emlőtünetekkel küzdő betegeknél. Ez a kockázat akkor is nő, ha az adott rokonnak 50 éves kora előtt volt mellrákja. Az emlőrák eseteinek 90%-a azonban nem örökletes. Ennek ellenére sok nő nem ellenőrzi rendszeresen a melleit - a 18 és 35 év közötti nők esetében mindössze átlagosan 36%-uk ellenőrzi havi rendszerességgel a melleit. De még ha időnként részt is veszel egy mammográfiás vizsgálaton, az otthoni önellenőrzést sem érdemes elhanyagolni.

A mellrák tüneteinem mindig csomók, ezért a melled ellenőrzésénél a tapintás mellett más dolgokra is érdemes figyelned. A bőr szerkezetének változásai, a mellbimbó váladékozása, a hónaljban vagy a kulcscsont körül lévő duzzanatok, a mell méretének vagy alakjának hirtelen megváltozása, valamint a mellbimbón vagy a mellbimbó körül jelentkező kiütések is árulkodóak lehetnek. Ezeket legalább havonta érdemes ellenőrizned, ha pedig bármilyen szokatlan elváltozást észlelsz, minél előbb beszélj róla a háziorvosoddal.

Tüdőrák

A tüdőrák szintén nagyon gyakori a nők körében, ha rákról beszélünk. Ennek ellenére az esetek nagyjából 79%-a megelőzhető, és csaknem háromnegyedét a dohányzás okozza. Egy közelmúltbeli tanulmány azt is kimutatta, hogy a 30 és 49 év közötti nemdohányzó nők körében magasabb a tüdőrák előfordulási aránya, mint az azonos korú férfiaknál. A betegség korai stádiumában kevés tünetet okoz, így a diagnosztizálása is nehezebb. A legtöbben csak akkor fordulnak orvoshoz, amikor a betegség előrehaladottabbá válik. Ilyenkor olyan tünetek jelentkeznek, mint a tartós köhögés, a vér felköhögése, mellkasi fájdalom, a légszomj, a tartósan rekedt hang, a megmagyarázhatatlan fáradtság és a fogyás. Ezekre mind figyelj oda, és a megelőzés érdekében amennyire csak lehetséges, tartsd távol magad a dohányzástól.

Szakértő segít, hogyan előzheted meg a mellrák kialakulását

Szakértő segít, hogyan előzheted meg a mellrák kialakulását

Bélrák

Az emlő- tüdő- és bélrák együttesen az összes új rákos megbetegedés több mint felét teszik ki. A bélrák a vastagbelet érinti, és leggyakrabban az 50 év feletti nőknél alakul ki, de minden korosztályt érinthet. A legjellemzőbb tünetei a székletürítési szokások megváltozása (mint a székrekedés és a hasmenés), a székletben lévő vagy a fenékből származó vér, a megmagyarázhatatlan fogyás és fájdalom, valamint a hasban jelentkező csomó. A megelőzés érdekében rendszeresen ellenőrizd a székletedet, ha pedig bármilyen tünetet tapasztalsz, minden alkalommal jegyezd fel azokat, és minél előbb fordulj vele a háziorvosodhoz.

Melanoma

A melanoma a legrosszindulatúbb bőrrák, és a nők körében is gyakori. A melanomával diagnosztizáltak körében a 24 év alatti fiatal nők aránya a legnagyobb. Jelenleg az esetek nagyjából 50%-a nőknél fordul elő, de nagyrészt megelőzhetőek lennének. A legfontosabb, hogy rendszeresen ellenőrizd a bőröd egyenetlenségeit, ami a bőrrák egyik leggyakoribb korai jele lehet. A klasszikus jelek, amelyekre figyelni kell, a meglévő anyajegy méretének vagy megjelenésének megváltozása. Ha egyre nagyobb, vérzik, viszket vagy megváltozik az alakja és a színe, ezeket a tüneteket azonnal jelezd a háziorvosodnak.

A melanoma megelőzésének legfőbb módja az UV-sugárázás elleni védelem. Ebbe beletartozik az is, hogy a szoláriumot jobb, ha teljes mértékig kerülöd, és a napfénynek való kitettséget is korlátozod. Fontos, hogy egész évben ügyelj a fényvédelemre, és ha lehet, ne menj a napra azokban az órákban, amikor a legerősebb az UV-sugárzás. Ha pedig kisgyermeked van, rá is nagyon ügyelj, hiszen egyetlen, az élet korai szakaszában történő leégés is megnövelheti a melanoma későbbi kialakulásának kockázatát.

Bőrgyógyász válaszol - minden, amit az anyajegyekről tudnod kell

Bőrgyógyász válaszol - minden, amit az anyajegyekről tudnod kell

Mi a tanulság?

A leggyakoribb és más rákbetegségek jelentős része az életmódbeli szokásokkal is megelőzhető lenne, mint például a kiegyensúlyozott és egészséges táplálkozás, a rendszeres testmozgás, a fényvédelem és a dohányzás teljes elkerülése. Vannak olyan esetek is, amikor az egyes betegségek genetikailag öröklődnek, de egyéb okokból is jelentkezhetnek. Annyi biztos, hogy bármilyen okból is történik, a legfontosabb, hogy

  1. rendszeresen végezzünk önvizsgálatot,
  2. vegyünk részt szűrővizsgálatokon,
  3. és ha tüneteket észlelünk, vagy még be nem azonosított okból nem érezzük jól magunkat, akkor minél előbb forduljunk orvoshoz.

Sose felejtsd el, minél előbb tudsz arról, ha baj van, annál nagyobb az esélyed arra, hogy teljesen felépül.

Forrás: glamourmagazine.co.uk

További dolgok, amiket érdemes tudnod a rákbetegségekről:

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Millie Bobby Brown eljegyzése majdnem katasztrófába torkollott

Millie Bobby Brown eljegyzése majdnem katasztrófába torkollott

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Glamour-napok ősz 2023

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Szépséghírek

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

PR

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

Ellenőrizd az állapotod vashiánytesztünk segítségével! (x)

PR

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

Tényleg felmerülhet a gyanú, hogy megcsal a párod, ha hüvelygombád van? (x)

PR

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

Tudod, mi az a nászutas betegség? Eláruljuk (x)

PR

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)

Ez a valódi oka a felfázásnak (x)