A mellrák egyéb tünetei - Nem csak a csomó lehet vészjósló jel!

2021.október.20.

Ahogy azt mindannyian tudjuk, az emlőrák legnyilvánvalóbb tünete a csomó, daganat: széles körben javasolják, hogy rendszeresen ellenőrizzük őket. Mindig hasznos tájékozódnunk, hogy milyen módon akarja a testünk a tudtunkra adni, hogy rákos megbetegedéssel kell szembenéznünk.

A mellrák egyéb tünetei - Nem csak a csomó lehet vészjósló jel!
Fotó: Gettyimages.com

Azonban a csomón kívül más tünetekkel is járhat az emlőrák. Tehát mi a helyzet ezekkel az egyéb tünetekkel? Szakemberek segítségével, utána jártak mikre érdemes még odafigyelnünk.

A WHO bejelentése alapján, 2021-ben a mellrák lett a leggyakoribb daganatos betegség világszerte, megelőzve ezzel az eddigi legsúlyosabbnak titulált tüdőrákot. A betegség, mely a nők körében a leggyakoribb, az összes daganatos betegség 11,7%-át teszi ki,

A Covid-járvány az egész világon megzavarta az egészségügyi szolgáltatásokat, ami országszerte rendkívül aggasztó a szakemberek számára. A Breast Cancer Now mellrák jótékonysági szervezet becslése szerint az Egyesült Királyságban csaknem 11 000 ember él mellrákkal, úgy, hogy még nem tud róla. A kutatás kimutatta, hogy 2020 márciusától decemberéig az Egyesült Királyságban körülbelül 10 700 emberrel kevesebb embert diagnosztizáltak emlőrákos megbetegedéssel, és a jótékonysági szervezet arra figyelmeztetett, hogy "a legrosszabb esetekben egyes nők meghalhatnak a késleltetett diagnózis miatt".

A HCA UK egyes szakértőinek kis segítségével három olyan betegségről kaptunk információt, amelyekről nem tudhattuk, hogy mellrákhoz kapcsolódhatnak.

1. A MELLBIMBÓ VÁLTOZÁSA

"Fordított mellbimbó az, amikor a mellbimbó befelé áll, nem pedig kifelé" - magyarázza Richard Johnson, az onkoplasztikus mellsebész tanácsadója és a Wilmslow -kórház orvosi igazgatója. "Néhány nő fordított mellbimbóval születik, és ez általában nem ad okot aggodalomra. Ha azonban észrevette, hogy a mellbimbója korábban kifelé volt, és bármilyen módon elkezdett változni, és kezd visszahúzódni, akkor mindenféleképpen szakemberhez kell fordulnia tanácsért. "

A szakértő rámutat arra, hogy a mellbimbók fordított formái más okokból is származhatnak, ezért senki ne vonjon le semmilyen azonnali következtetést, miszerint a megfordított mellbimbó egyenlő a mellrákkal, de "fontos, hogy ezt a tünetet minden esetben, orvos ellenőrizze" – hangsúlyozza.

2. VÁLADÉK

"A mellbimbó kisülése az, amikor azt tapasztalja, hogy folyadék jön ki a mellbimbóból. Gyakran előfordulhat, hogy a nők bimbóváladékot tapasztalnak, és ennek számos oka lehet. Például ha szoptat, akkor fertőzés jele is lehet." -mondja Johnson. Hozzáteszi: "Ha azonban véres váladék ered a mellbimbóból, ez kifejezetten súlyosnak számít, akkor orvosi útmutatást kell kérnie, hogy az orvos további vizsgálatokat végezzen, mivel ez kevésbé gyakori jele lehet az emlőráknak, amelyet minél előbb ki kell vizsgálni. "

3. VÖRÖS BŐR A MELLEN

Nem csak a mellbimbó jelezheti az esetleges emlőrákot - ez lehet a mellbőr is. "A vörös bőr a mellen néha az emlőrák jele vagy tünete lehet, bár ez ritkábban fordul elő" - magyarázza Daniel Leff, az onkoplasztikus mellsebész tanácsadója. "Az emlőrák egyik formája, amely vörös bőrt jelent a mellén, gyulladásos emlőrák lehet, amely miatt az emlőbőr nagy része vörössé és duzzadttá válhat" - teszi hozzá.

A többi tünethez hasonlóan azonban nem kell feltételezni, hogy ez határozottan mellrákot jelent, mivel ez a tünet kevésbé ad okot az aggodalomra. "Fontos megjegyezni, hogy a vörös bőr gyulladásra utal, ami csak fertőzés jele lehet" - teszi hozzá Leff orvosszakértő. "A mellfertőzések általában a szoptató nőknél fordulnak elő leggyakrabban, akik valószínűleg olyan állapotokat kapnak, mint a tőgygyulladás - ami nagyon fájóvá és fájdalmassá teheti a mellét, és megnehezítheti a szoptatást, bár ha gyorsan elkapják, ez Orális antibiotikumokkal orvosolható, és elkerülhető a kórházi kezelés. " Ha nem, szoptat, és vörös bőrt észlel a mellén, Leff javasolja, hogy kérjen orvosi tanácsot, mivel további vizsgálatokra lehet szükség.

Mit tegyünk ha a tünetek bármelyikét észleljük a saját testünkön?

"Sajnos az emlőrák egy gyakori rákfajta, amellyel egyes nők életük során találkoznak" - mondja Daniel Leff.

A Cancer Research UK szerint évente körülbelül 55 200 új mellrákos esetet regisztrálnak, ezért az orvos szerint "Létfontosságú, hogy a nők ismerjék a jeleket és tüneteket, még a ritkábbakat is. Ha tapasztalja a fentiek bármelyikét, fordulj orvoshoz, kérj tanácsot a háziorvosától, aki szükség esetén továbbíthatja Önt kezelésre. " - teszi hozzá.

Szerző: Kajos Panka

Ez is érdekelhet

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

Dizájner darabokkal a fenntartható magyar textiliparért

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

5 előjáték, ami szuperintenzív orgazmushoz vezet

Szépséghírek

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan

Menő a férfi manikűr? Harry Styles szerint biztosan