Mennyi alvásra van szükséged?

2013.szeptember.19.

(Cici már egy félórája itt dorombol az ölemben, mialatt a lábam olyannyira elzsibbadt, hogy attól tartok nem sokára le fog sorvadni. Valahányszor megmozdulok, hogy enyhítsek a kínomon, a macskám belém ereszti karmait. Most már tényleg elegem van, így megpróbálom felemelni, mire mérgesen beleharap a kezembe, és nem ereszt el. Mikor elengedem, ő is így tesz, majd félálomban megszólal: – Szükségem van a napi tizennyolc óra alvásra, különben nyűgös vagyok. Még hat óra hiányzik ebből, addig ne merj megmozdulni, mert megkeserülöd.)

Mennyi alvásra van szükséged?
Fotó: Thinkstock

Ahogy a dal is szól, a nyolc óra munka és nyolc óra szórakozás mellett ugyanolyan fontos a nyolc óra pihenés, bár leggyakrabban mégis az alvást áldozzuk fel az előbbi kettő javára. Pedig a megfelelő minőségű és mennyiségű alvás a hosszú élet egyik titka. Ahhoz, hogy mindez megvalósuljon, tudatosan készülni kell rá.

Az egyik legfontosabb betartandó intelem az állandóság. Törekedjünk arra, hogy mindig ugyanabban az időben feküdjünk le és keljünk fel. Ahogy telik-múlik az idő, a szervezet egyre inkább hozzászokik a ritmushoz, így könnyebben fogtok nemcsak elaludni, hanem felkelni is. Gondolom, mindenkiben felötlött már, milyen jó is lenne, ha a kelést egyszerűen át lehetne ugrani. Ez a szenvedés enyhíthető a következetességgel. A másik nagyon fontos aspektus az alvásidő hossza. Próbáljátok elérni a napi hét óra alvást. Olykor persze el lehet tekinteni ettől, de a napok túlnyomó többségében ezt tartsátok mérvadónak.

Közvetlenül alvás előtt nem szabad olyan tevékenységeket végezni, amelyek testileg, érzelmileg vagy szellemileg felkavarók. A testmozgást is reggelre vagy délutánra időzítsétek. Alakítsatok ki egy lefekvési szertartást, amit mindig megismételtek alvás előtt. Nekem ezt jelenti a fogmosás, és hogy bekészítem a kávét másnapra. Ha lehet, akkor kerüljétek az alvás előtti étkezéseket vagy alkoholfogyasztást, mert megzavarhatják álmotokat. Ha még mindig problémát jelent az alvás, akkor ne tartsatok délutáni ejtőzéseket, és ügyeljetek arra, hogy az ágyat csak alvásra használjátok, tehát ne ott filmezzetek, rádiózzatok vagy olvassatok. Én személy szerint szeretek lefekvés előtt olvasni vagy sorozatot nézni. Ha ti is így vagytok ezzel és jól aludtok, akkor nyugodtan csináljátok tovább.

Az alvás azért ilyen fontos, mert alapjában véve meghatározza napunk alakulását, már onnantól kezdve, hogy miképpen vélekedünk egy adott eseményről. Kipihenten hajlamosabbak vagyunk az optimizmusra és türelemre. Ezért is értem meg Cicit, aki az ősz eljövetelével minden lehetőséget megragad, hogy az ölemben fekve élvezze a testem keltette hőt.

Ez is érdekelhet

Szerinted melyikben van több vitamin? Nem valószínű, hogy eltalálod

Szerinted melyikben van több vitamin? Nem valószínű, hogy eltalálod

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói