Mennyi is az elég a C vitaminból?

2014.szeptember.5.

(– Jaj, gazdi! – üdvözöl boldogan a macskám, ahogy belép a lakásba két teletömött szatyorral a karján. – El se hiszed, milyen szerencsém volt! Épp tartottam hazafelé, mikor odalépett hozzám egy igen kedves fiatalember, és a kezembe nyomott egy kupont, amivel tíz doboz C vitamint vehettem kilenc áráért. Nem hagyhattam ki az ajánlatot, és ahogy látod eléggé felpakoltam. Ezzel egész évre megvan a C vitamin adagunk!)

Mielőtt beleugranánk a napi ajánlott C vitamin mennyiségekbe, érdemes tisztázni, hogy mire is jó. A C vitamin elengedhetetlen szerepet játszik a kötőszövet felépítésében és számos, idegingerület terjedésében szerepet játszó molekula előállításában, de kiváló antioxidáns is, így a daganatok kialakulása ellen is véd.

Általánosan elmondható, hogy a 18 év feletti nők napi 75 mg, férfiak napi 90 mg C vitamint igényelnek. Ez könnyen fedezhető napi egy-másfél közepes méretű naranccsal, két és fél deci narancslével vagy 100 g paprikával. Kiváló C-vitaminforrásnak számít még a kivi vagy a brokkoli, kevésbé jó, de még mindig jelentős forrás a paradicsom, kelkáposzta vagy karfiol.

Az ajánlott napi mennyiségekhez képest számos C vitaminkészítmény pirulánként 1000 mg C vitamint tartalmaz, ami a napi adag több mint tízszerese. Ez extrém soknak tűnik, mégsem kell aggódni attól, hogy esetleg mérgezéses tünetek alakulnak ki, mert a C vitamin egy vízben oldódó vitamin, tehát a fölösleg egyszerűen kimosódik a vizelettel.

Sokszor összefüggésbe hozzák a magas C vitaminbevitelt a vesekő kialakulásával. Az igaz, hogy a C vitamin részt vehet a vesekő magjának létrejöttében, ez a viszony viszont nem egészen egyértelmű. Ehelyett csak annyi mondható el, hogy ha előfordult nálunk vagy valamelyik családtagunknál vesekő, akkor ügyeljünk arra, hogy a napi C vitaminbevitelünk ne haladja meg a 100 mg-ot.

Annak ellenére, hogy a szakértők megállapították, naponta akár 2000 mg C vitamin is tűrhető a szervezet számára, az még nem jelenti azt, hogy ennyi feltétlenül hasznos is lenne. Másrészt meg fölöslegesnek tartok pénzt költeni erre, mikor a napi igény olyan könnyen fedezhető zöldségekkel és gyümölcsökkel, amik egyébként is részei az egészséges táplálkozásnak.

Ez is érdekelhet

2022 a Tigris éve, ilyen trendeket hoz a lakberendezésben

2022 a Tigris éve, ilyen trendeket hoz a lakberendezésben

Divathírek

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Roxforttól a kifutókig - Emma Watson legstílusosabb vörös szőnyeges pillanatai

Divathírek

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el

André Leon Talley divatikontól búcsúzunk - A Vogue egykori kreatív igazgatója 73 éves korában hunyt el