Igen, a stressztől is fájhatnak az ízületeid, ez az oka

2021.április.8.

Úgy érzed, mintha 5 km-t futottál volna, de egy hete nem szálltál le a kanapédról? Minden alkalommal, amikor ebbe belegondolsz összeszorul az állkapcsod? Ha jobban belegondolsz, a munkahelyi dolgok az utóbbi időben kissé megterhelőek voltak?

Igen, a stressztől is fájhatnak az ízületeid, ez az oka
Fotó: GettyImages, Motázs: Glamour

Szakértők szerint az izomfájdalmak a szorongás gyakori következményei. Amikor szorongunk vagy félünk, az izmaink megfeszülnek, felkészülve arra, hogy a testünk reagáljon egy valós vagy vélt fenyegetésre. Ez része a "harc vagy menekülés" válaszreakciónak, amikor a szervezet felkészül az esetleges harcra vagy a menekülésre.

A szívünk versenyez, a légzés felgyorsul, és a vér a gyomorból és a belekből a test olyan részeibe kerül, mint például a lábak és a karok. Az izmok megfeszülnek.

Ez a reakció önkéntelen és nagyon ősi - a harci vagy menekülési rendszer évezredekkel ezelőtt alakult ki annak érdekében, hogy megmentse az embereket a kardfogú tigrisektől és más hasonló veszélyektől. De ugyanezeket a tüneteket érezheti bárki, amikor megjelenik az a bizonyos szorongás.

A harc-vagy-menekülés kényszerhelyzet megfeszítheti az izmokat, ha pedig túl sokáig tartjuk ezt a feszültséget, az izmaink megfájdulnak.

Ezt láthatjuk sokszor azoknál az embereknél is, akiknél magas fokú szorongás tapasztalható, vagy akik átestek egy traumán. A test összeszorul, és készen áll a menekülésre - ez a sokszori felhalmozódás azonban árthat a szervezetnek.

Miután a hektikus készenléti állapot véget ér, izomfájdalmak vagy görcsök jelentkezhetnek. Az adrenalin-rohamok az erek összehúzódását is okozhatják, vagyis egyes izmok nem kapnak elég vért. Ez viszont fájdalmat okozhat, amikor a véráramlás visszatér.

Ha merevnek érzed magad a szorongás miatt, érdemes lehet elvégezned néhány feszít-és-elenged gyakorlatot. Ez a progresszív izomlazító technika azt jelenti, hogy egy-egy izmot öt-hét másodpercig megfeszítesz, majd körülbelül 10 másodpercig elengeded őket. Érezd, hogy ellazulsz, majd lépj át egy másik izomterületre. A szorongást enyhítő terápia segíthet a kiváltó tényezők kezelésében és az általános szorongásszint csökkentésében; amihez érdemes felkeresni egy terapeutát.

Kiváló otthoni módszer lehet a gőzölgő forró fürdő, amely segít az izmoknak ellazulni.

Ez is érdekelhet

10 híresség, aki SOHA nem iszik alkoholt!

10 híresség, aki SOHA nem iszik alkoholt!

GLAMOUR Horoszkóp

Könnyen dühbe gurulsz, ha a dolgok nem kedved szerint alakulnak - Egymondatos horoszkóp: Április 11.

Könnyen dühbe gurulsz, ha a dolgok nem kedved szerint alakulnak - Egymondatos horoszkóp: Április 11.

Divathírek

Ezért az ikonikus óráért évtizedek óta rajonganak a hírességek

Ezért az ikonikus óráért évtizedek óta rajonganak a hírességek