Miért fontos a szellőztetés?

2014.február.13.

A szellőztetés, bár nem tűnik lényegesnek az egészség szempontjából, mégis az. Épp ezért – bármily hihetetlen – a szakértők még erre is megfogalmaztak ajánlásokat.

Miért fontos a szellőztetés?
Fotó: Thinkstock

(– Te meg vagy húzatva, kedves gazdám!? Zárd már be azt a fránya ablakot, befagy a hátsóm! Nézze már meg az ember, itt fekszem a radiátoron, erre meg jól rám nyitod! Mégis hogy a fenébe lehet így pihenni!?)
(– Cici, nyugodj már le. Kezdjük ott, hogy most aludtál vagy nyolc órát egyhuzamban, és előtted áll az egész nap. Ha jól tudom, nincsen semmi programod, hát akkor ennyit csak kibírsz, nem?)

A szellőztetés nemcsak arra szolgál, hogy felfrissítsük a lakást vagy elűzzük a kellemetlen szagokat, hanem arra is, hogy eltávolítsuk a felhalmozódó káros anyagokat. Ilyen lehet a nyílt kazánok esetében megjelenő szénmonoxid, a sütés során felszabaduló égéstermékek, a dohányfüst, a por vagy a pára, amelyek felszínén megtapadhatnak a kórokozók és egyéb káros anyagok.

A radon egy olyan radioaktív gáz, amely a csövek mentén vagy a repedéseken keresztül szivárog be a lakásba. Miután nehezebb a levegőnél, lesüllyed és felhalmozódik a pincében, illetve alsó emeleteken. A radon önmagában is káros, mert a szervezetbe jutva fokozza a tüdő- és egyéb daganatok előfordulását, de dohányzó lakásokban hatványozottan veszélyes, mert éppúgy, mint a kórokozók, előszeretettel tapad hozzá a dohányfüst különböző összetevőihez, és ezáltal feldúsul. Szellőztetéssel könnyen megszabadulhatunk tőle.

A szakértők szerint naponta háromszor kell szellőztetni, amit nem mindig könnyű megvalósítani, különösen akkor, ha a háztartás valamennyi tagja dolgozik vagy nincs otthon. Reggel felkelés után és este közvetlenül lefekvés előtt mindenféleképpen szellőztessetek. Ha pedig süttök-főztök, akkor is érdemes kicsit kinyitni az ablakokat, így már meg is van a napi három.

A szellőztetés legegyszerűbb és leggyorsabb módja, ha néhány percig teljesen kitárunk egy-egy ablakot, aztán gyorsan be is zárjuk. Nem szükséges túl sok időt elpepecselni vele, tényleg elég néhány perc. Nem szabad ezt sem túlbonyolítani, mert a végén még elmegy a kedvünk tőle. :)

Az új épületeket eleve úgy tervezik, hogy biztosítva legyen a folyamatos szellőztetés, azonban még így sem lehet megúszni az ablaknyitogatást, mert a rendszer csak akkor működik megfelelően, ha a kinti és benti hőmérséklet között nagy a különbség. Ha ez nincs meg, például tavasszal vagy ősszel, akkor ez esetben is a rendszeres szellőztetést ajánlják.

Ez is érdekelhet

6 tipp, hogy a hideg hónapokban is megőrizd a testi-lelki egészségedet

6 tipp, hogy a hideg hónapokban is megőrizd a testi-lelki egészségedet

GLAMOUR Horoszkóp

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

Hajlamos lehetsz álmodozásba menekülni a valóság elől - Napi horoszkóp: szeptember 20.

GLAMOUR Horoszkóp

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján

Ez a luxusmárka passzol hozzád a csillagjegyed alapján