Mit kell tudni a béranyaságról?

2016.március.25.

(– Béranyaság!? – kiált fel a macskám, amikor az ölemben ülve elolvassa az eheti bejegyzés témáját. – Felháborító! Mondd meg nekem, gazdi, ha ezt engedélyezzük, akkor mégis mi választ el minket attól, hogy lombikokba szervezzük ki az egész emberiség szaporodását? Ha ezt is elveszik tőlünk, mi tesz minket emberré!?)
(– Cici, szerintem kezdjük ott, hogy te nem is vagy ember… – fogalmazom meg a legkézenfekvőbb ellenvetést, de már csak a kedves macskám fenekének, aki épp elegáns távozásra adta a fejét.)

Mit kell tudni a béranyaságról?
Fotó: Thinkstock

A béranyaság kétségtelenül a megosztóbb témák közé tartozik, így nem is akarok semmilyen véleményt megfogalmazni ezzel kapcsolatban. Sokaknak rémálmaik vannak ettől az egésztől, és azt vizionálják, hogy mindez az emberiség vesztéhez fog vezetni. Azok számára, akiknek viszont nincs más lehetőség, nincs is ennél nagyobb csoda.

A béranyaságnak számos formája létezik. A hagyományos béranyaság esetében a béranya petesejtjét a donorapa spermiumával termékenyítik meg. Vagyis ilyenkor a béranya és a gyermek genetikailag is rokonok lesznek. A gesztációs béranyaság esetében viszont nem. Ilyenkor egy harmadik személy vagy egyik szülő spermáját/petesejtjét és a másik szülő spermáját/petesejtjét használják fel, hogy létrehozzanak egy embriót, amit aztán beültetnek a béranyába, aki végül kihordja a magzatot.

A béranyaságot aszerint is lehet osztályozni, hogy milyen anyagi ellenszolgáltatás jár a segítségnyújtásért. A fizetett béranyaság esetében a béranyát közvetlenül megfizetik az általa nyújtott "szolgáltatásért". Ebben az esetben a szülők sokszor nem is kerülnek közvetlen kapcsolatba a béranyával, minden egy ügynökségen keresztül zajlik. Ilyen létezik például Mexikóban vagy az Egyesült Államokban. A másik változata többek között Kanadában működik, ahol a béranya nem kaphat közvetlenül pénzt, de a szülők visszatéríthetnek számára bizonyos költségeket, amik összefüggenek magával a várandósággal, például bevásárlást vagy bérveszteséget, de a benzinköltséget is. Ezt nevezzük önkéntes béranyaságnak. Persze semmi sem zárja ki, hogy nem hivatalosan gazdát cserél az a bizonyos boríték, ugyanakkor a szülők több éves börtönbüntetésre vagy több százezer dolláros pénzbüntetésre számíthatnak, ha egy átvilágítás során ez kiderül.

Sokakban jogosan felmerülhet az a kérdés, hogy mégis mi történik akkor, ha a béranya meg akarja tartani a gyereket. Ezt elvileg megteheti, főleg, ha önkéntes béranyaságról van szó, mint mondjuk Kanadában. Ott egyetlen egy eset fordult elő, amikor a béranya nem akart lemondani a gyerekről. A bíróság végül nem a béranyának kedvezett, de miután ez egy egyedi eset, és Kanadában évente több tíz gyermek jön a világra béranyaság útján, így nem lehet semmilyen általános következtetést levonni.

Ez is érdekelhet

Ezek a sztárok bebizonyították, hogy egy új frizura teljesen megváltoztatja a külsőt

Ezek a sztárok bebizonyították, hogy egy új frizura teljesen megváltoztatja a külsőt

Tedd & Ne tedd

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Katalin hercegné újrahasznosított kabátban kezdi új életét

Monitor

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói

Marilyn Monroe ritkán látott utolsó fotói