Mítoszok és igazságok a menstruációs kehelyről

2022.április.13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

"Nem lesz túl nehéz a felhelyezése? Biztosan aludhatok benne? Befolyásolhatja a hüvelyem méretét?" - ilyen és ehhez hasonló kérdések nők ezreiben merülnek fel nap mint nap, ha éppen azon gondolkoznak, hogy kipróbálják a menstruációs kelyhet - de mi vajon az igazság, melyik mítoszok megalapozottak is mi az, amit a legjobb csak elengedni a fülünk mellett?

Menstruációs kehely
Menstruációs kehely
Fotó: Gettyimages.com

1. "A hüvelyem túl nagy/kicsi a menstruációs kehely számára"

A megfelelő illeszkedés megtalálása nem a hüvely szélességétől, hanem a méhnyak hosszúságától függ. A hüvelycsatorna általában 7-12 cm hosszú attól függően, hogy a méhnyak magasan vagy alacsonyan ül. A legjobb amit tehetsz, hogy behelyezed néhány ujjad a hüvelyedbe, hogy felmérd annak hosszát - a legkedvezőbb, ha közvetlenül menstruáció előtt vagy után teszed meg, amikor is a méhnyak a legrövidebb. Ha a leghosszabb ujjad egészen mélyen illeszkedik, akkor hosszú a méhnyakad, ami pedig azt is jelenti, hogy egy nagyobb menstruációs kehely az ideális számodra, de mindenképpen találsz olyan méretet, ami illeszkedni fog a testedhez!

2. "A menstruációs kehely elveszik bennem"

A csésze átmenetileg elveszhet a hüvelyben, ha nehezen találod a szárát, de ennek ellenére is lehetetlen, hogy áthaladjon a méhnyakadon a méhbe, így soha nem tud elveszni benned. Azt is érdemes tudnod, hogy a menstruációs kehely olyan jól bírja a terhelést, hogy akár tizenkét óráig is fent lehet. Ha guggolsz, megnövekedik a hüvelyre gyakorolt nyomás, ami pedig elő fogja segíteni a kehely kivételét és egészen biztosan nem kell félned attól, hogy benned fog maradni.

3. "A menstruációs kupa megnyújtja a hüvelyem"

Amikor a hüvely ellazult és üres, a falai egymáshoz nyomódnak. Ha belehelyezed a menstruációs kelyhet, a falak kissé mozognak, hogy magabiztosan helyet teremtsenek. Ha belehelyezed az ujjadat a hüvelybe, könnyen fel tudod helyezni és egy csepp kényelmetlenséget sem fog okozni. Egyedül annyi lehetséges, hogy a menstruációs kehely a hüvely izomszövetét nyújtja meg átmenetileg, ami viszont még nem ok az aggodalomra.

4. "Túl erős a menstruációm ahhoz, hogy bírja a kehely"

Ha erősen menstruálsz, aggodalomra szintén semmi ok, hiszen egyszerűen annyi a teendőd, hogy nagyobb méretű menstruációs kelyhet használsz. Ha ezt megteszed, erősebb vérzésnél is akár 12 óráig tartani fog a védelem és elkerülhetsz mindenféle kellemetlenséget, amit a kellemetlen cseppek okoznának. Ami fontos, hogy elalvás előtt ürítsd ki a kelyhet, és úgy helyezd vissza a hüvelyedbe.

Megőrülsz a mentruációs görcsöktől éjjel? Ebben a pózban aludj

Megőrülsz a mentruációs görcsöktől éjjel? Ebben a pózban aludj5. "A menstruációs kehely szivároghat, ha aktív testmozgást végzek"

Ha megfelelő méretű kelyhet használsz, aktív testmozgás sem okozhat galibát a rendszerben. Sőt, a testmozgás enyhítheti a menstruációs görcsöket, azonban azzal számolnod kell, hogy még kimerültebb lehetsz, mintha csak szimplán végezted volna a napi teendőid. A legbiztosabb, ha hagyod hogy a tested jelezzen, mi és meddig kényelmes számára!

6. "Utazás ideje alatt nem viselhetem a kelyhet"

Ha éppen úton vagy, bizony nem biztos, hogy lesz esélyed tiszta vízzel higiénikus körülmények között kiürítened a csészét. Mit tehetsz hát ilyenkor? Ha nyilvános toalettet használsz, ürítsd ki a kelyhet a wc-be és alaposan töröld ki papírral. Amint azonban haza - vagy egy tiszta mosdóba érsz, alaposan mosd le a csapban szappannal és forró vízzel, hogy ismét tiszta legyen.

7. "Lehetetlen pisilni vagy nagydolgot végezni menstruációs kehellyel"!* br *!

A menstruációs kehely a pisilésben egyáltalán nem gátol, azonban a nagydolog elvégzésekor valóban nem ajánlott, hogy fent legyen. Ennek oka pedig nem más, minthogy a széklet távozásához szükséges nyomás elmozdíthatja a kelyhet, majd kényelmetlenné válhat. A legjobb tehát, ha kiveszed, majd miután végeztél, megtisztítod és vissza felhelyezed, így a legbiztonságosabb!

8. "A menstruációs kehely anyaga káros a szervezetre"

A menstruációs kelyhek minőségi orvosi szilikonból készülnek, amik hipoallergének, rugalmasak, tartósak és biztonságosak. Mentesek a latextől, a színezékektől és az illatanyagoktól is, így hát semmi okod arra, hogy félj egy esetleges fertőzés vagy allergia fellépésének veszélyétől.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Újabb részletek derültek ki Katalin hercegné rákkezeléséről

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője