Most akkor meg lehet fázni a légkonditól, vagy se?

2015.augusztus.6.

(Hazaérve azzal szembesülök, hogy a drága macskám olyan hidegre állította a légkondit, hogy egy pillanatra megszédülök. Cicit persze a kanapén durmolva találom, méghozzá a pihe-puha takaró alatt. Mikor megkérdezem tőle, hogy ezt komolyan gondolta-e, ő nem érti, hogy mégis mi bajom azzal, hogy valaki nyáron olyannyira fázik, hogy be kell takaróznia, és végül ennyit válaszol: Mi van, gazdám, olyan hüvi van. Ugye nem akarod, hogy az egyetlen kiscicád megfázzon, igaz? Természetesen nem, felelem nem teljesen őszintén, ez az utolsó dolog, amit szeretnék.)

Ettől talán nem fázol meg!
Ettől talán nem fázol meg!
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Bár sokatoknak nincsen beszélő macskája, mégis ismerős lehet a helyzet. Egyesek megrögzötten elképesztően hidegre állítják a légkondit, majd kabátban, nyakig bebugyolálva üldögélnek a munkahelyen vagy otthon. Azontúl, hogy ez nagyon sok áramot fogyaszt, a szervezetet is rettentően megterheli.

A másik végletet mondjuk azok képviselik, akik kórosan rettegnek a légkonditól, mert úgy tartják, hogy a hideg levegőtől meg fognak fázni. Érdekes módon a megfázás nem is annyira az alacsony hőmérséklettel áll összefüggésben, mint azzal az egyszerű ténnyel, hogy télen sokkal több kórokozó kering a környezetünkben. Tehát az, hogy a légkondi hideg levegőt fúj, még nem elégséges feltétele a megfázásnak, hisz nyáron sokkal kevesebb a megfázásért felelős baktérium és vírus. És ez nagyon lényeges, mert ahhoz, hogy létrejöjjön egy fertőzés a legtöbb esetben nem elég egy-két kórokozó, hanem több száz vagy akár ezerre van szükség.

Akkor mégis mi a teendő? A benti hőmérsékletet célszerű legfeljebb 6-7 fokkal alacsonyabbra állítani a kinti hőmérséklethez képest. Semmiféleképpen se menjünk 27 fok alá, ugyanis a túl nagy hőmérsékletkülönbség oly módon terheli meg a szervezetet, hogy hátráltathatja az immunrendszer hatékonyságát, tehát sokkal kevesebb kórokozótól leszünk betegek. Innen látszik, hogy a légkonditól való megfázás nem egészen egy tévhit, de ez mégsem úgy alakul ki, mint ahogy ezt sokan gondolják.

Másrészt pedig mi tagadás, a légkondi életmentő ilyenkor nyáron. Nem is értem, hogy régen hogyan éltem túl ezeket a tikkasztó hőhullámokat, de ahogy mindent, a légkondizást is túlzásba lehet vinni. Ne feledjétek, azzal, hogy nem állítjátok fagyközeli szintre a hőmérsékletet, nemcsak magatokkal tesztek jót, hanem a bolygóval is, mert hiába is próbálják sokan tagadni vagy elbagatellizálni, a globális felmelegedést bizony nem tévhit.

Ez is érdekelhet

Randid van Dua Lipával! Egyenesen egy családi fesztiválról érkezik, hogy neked énekeljen

Randid van Dua Lipával! Egyenesen egy családi fesztiválról érkezik, hogy neked énekeljen

Sztárhírek

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

Cher elárulta élete legnagyobb tragédiáját: három babáját is elvesztette

G-Életstílus

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell

15 dolog, amivel egy nőnek 30 éves korára rendelkeznie kell