Naptármódszer - Neked érdemes kísérletezni vele?

2015.február.13.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

(Cici pont a legédesebb álmomból ver fel azzal, hogy mindjárt elfogy a kajája. Hogy ezt alátámassza, az arcomba tolja a kis naptárát, amin akkurátusan vezeti a spájz aktuális macskakaja-készletét.)
(– Gazdi, ébresztő, mindjárt el fog fogyni a kajám!)
(– Mindjárt!? A leltárad szerint még legalább egy hétre elegendő kaja maradt.)
(– Így van, gazdi. De te is tudod, hogy milyen rendszertelen az étvágyam. Van, amikor többet eszek, így fel kell készülni a legrosszabbra. Szóval, ébresztő, és uzsgyi a boltba.)
(– De hisz csak hajnali négy van!?)Naptármódszer - Neked érdemes kísérletezni vele?
Fotó: RexFeatures/PuzzlePix

Nemrég egy beszélgetés kapcsán jöttem rá, hogy akadnak olyan lányok, akik felnőtt, huszonéves létükre sincsenek tisztában a naptármódszer elvével. Akik viszont igen, azok meg azt nem tudják, hogy hatékonysága messze elmarad az egyéb módszerekétől.

A naptármódszer lényege, hogy a nő csak a tüszőrepedés utáni huszonnégy órában termékeny. Ha a pete ebben az időszakban találkozik a spermiummal, akkor megtermékenyülhet. Ha viszont letelik a huszonnégy óra, akkor a nő már nem képes teherbe esni egészen a következő tüszőrepedésig. Ami egy kicsit bonyolítja a helyzetet az az, hogy a spermium akár három napig képes túlélni odabent, így a petesejt úgy is megtermékenyülhet, hogy még a tüszőrepedés előtti három napban történt a szexuális együttlét.

Mielőtt belevágnátok a naptármódszerbe, célszerű legalább nyolc hónapig feljegyezni a ciklusotokat, ami a menstruáció első napjától a következő menstruáció előtti napig tart. Ha ezzel megvagytok, akkor vegyétek a legrövidebb ciklusotok hosszát, és vonjatok ki belőle tizennyolcat. Ez adja meg a tilalmi időszak elejét. Ezután vegyétek a leghosszabb ciklusotokat, és vonjatok ki belőle tizenegyet. Ez a tilalmi időszak végét fogja megadni. A kettő között kerülni kell a védekezés nélküli szexet. Tegyük fel, hogy a legrövidebb ciklusotok 26 napos volt, akkor 26-18=8, a leghosszabb viszont 31 napos volt, vagyis 31-11=20, tehát a tilalmi időszak a menstruáció első napja utáni 8. és 20. nap közé esik. Ilyen egyszerű.

Azt azért mindenféleképpen tudni kell, hogy a naptármódszer nem túl megbízható. Ha száz nő egy éven keresztül csakis ezt a módszert használja, akkor közülük 14-en, de akár 47-en teherbe fognak esni. És azt se feledjük, hogy a naptármódszer egyáltalán nem véd a szexuálisan terjedő megbetegedésektől!

Ha vaskalapos szakember lennék, nyílván azt mondanám, hogy vagy használjatok fogamzásgátlót, vagy óvszert (vagy kerüljétek a szexet teljes egészében), de egyesek nem akarják gyógyszerrel tömni magukat, másokat pedig az óvszer idegesít. Mindezek ellenére a naptármódszer nem való ám mindenkinek. Csakis abban az esetben használjátok, ha stabil párkapcsolatban éltek, feltétlenül megbíztok a másikban, rendszeres a menstruációtok, és elég precízek vagytok.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Az év divattervezője, Kerényi Virág megtervezte a nyári Batz papucsod

Az év divattervezője, Kerényi Virág megtervezte a nyári Batz papucsod

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője