Oltásellenesség és a járványok

2016.február.19.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

(– Te csak meg akarsz engem mérgezni! – kiáltja a macskám, amikor közlöm vele, hogy viszem beadatni neki a veszettség elleni oltást.)
(– De értsd meg, drága kiscicám, ez csak a te érdeked – győzködöm. – Manapság a háziállatok közül ti, macskák, vagytok a veszettség legfőbb terjesztői, miután titeket nem kötelező beoltatni. Másrészt azzal, hogy beoltatlak, másokat is megvédek. Arról nem is beszélve, hogy a veszett macskák rendkívül ijesztők, ugyanis rögtön az ember arcára támadnak.)
(– Hát akkor én már rég megvesztem, gazdám, mert esküszöm, ha hozzám mersz érni akár egyetlen ujjal is, azon nyomban az arcodba ugrok!)

oltás, védőoltás, járvány
Fotó: RexFeatues/PuzzlePix

Érdekes módon Magyarország azon kevés európai országok egyike, ahol nem lehet kibújni az oltások alól, így bár hazánkat is elérték az oltásellenes mozgalmak, számottevő hatást mégsem tudtak kifejteni. Sok országban ezzel szemben az oltások önkéntesek, így sokszor a beoltottak száma sem éri el a kívánt szintet.

Ahhoz, hogy megelőzzük a járványokat, be kell oltani a lakosság egy bizonyos százalékát. Ez az arány kórokozófüggő, de olyan 88% és 96% között mozog. Magyarországon az átoltottság durván 99%-os, így nem fordulnak elő olyan járványok, mint mondjuk Angliában, ahol az átoltottság csak 80-85% körüli. Az igaz, hogy a betegségek, amik ellen oltunk nem kifejezetten veszélyesek, ugyanakkor egyeseknél súlyos szövődmények alakulhatnak ki, mások pedig nagyobb kockázatnak vannak kitéve például az életkoruk miatt.

Magyarországon csak olyan esetben lehet kibújni a korhoz kötött kötelező védőoltások alól, ha súlyos túlérzékenységet mutatunk az oltás bármelyik tartalma iránt, vagy nagyon legyengült a szervezetünk. Az ilyen embereket csakis úgy lehet megvédeni, ha minél magasabb a teljes népesség átoltottsága. Ha, teszem fel, hazánkban is lazulna a fegyelem, és egyre többen utasítanák vissza az oltásokat, akkor az ilyen betegeknél hatványozottan nagyobb lenne az esélye annak, hogy súlyos, életveszélyes fertőzés alakul ki.

Magyarországon is egyre inkább terjed az oltásellenesség, és sajnos olykor ebben az orvosok is közreműködnek. Rendszeresen akad egy-egy háziorvos, aki igazolja, hogy a gyermek megkapta az adott oltást, de közben mégsem adja be neki. Ez különösen aggasztó jelenség, és számomra teljes mértékben felfoghatatlan, mert az oltás egy bizonyítottan hatékony és biztonságos megelőző eljárás. Kérlek, ne higgyetek a vészmadaraknak!

Egészségügyi problémáid vannak? Szeretnél egy szakembertől tanácsot? Írj Vincének, aki válaszol neked, írj levelet a glamour@glamouronline.hu címre, a tárgyba írd bele: Egészségblog!

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

5 egyszerű szokás, ami segít, hogy tovább élj

5 egyszerű szokás, ami segít, hogy tovább élj

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője