Rostból sosem elég!

2013.április.18.
Megosztás Küldés Messengeren Pinterest

Az előző bejegyzésben említettem, hogy miután a daganatok kezelése igen nehézkés, a megelőzés ennél a betegségcsoportnál különösen fontos. Nagyon sokat tehetünk mi magunk az egészségünkért. Ez igaz a vastag- és végbéldaganatok esetében is, amelyek az egyik leggyakoribb és leghalálosabb daganattípusok mindkét nemben.

Glamour szerkesztőség
Fotó: Thinkstock

A vastagbéldaganatok kialakulásának vannak ugyan genetikai okai, de ebben a bejegyzésben inkább a táplálkozás egy bizonyos elemével szeretnék foglalkozni, méghozzá a megfelelő rostbevitellel. Az élelmiszeripar fejlődésével fokozódott a rostszegény, túlfinomított ételek fogyasztása, ez is szerepet játszhat ezen típusú daganatok számának megugrásában. A rostok egyébként nem mások, mint emészthetetlen szénhidrátok, és nagy mennyiségben megtalálhatók zöldségekben és gyümölcsökben. A napi igény körülbelül 20-25g.

(– Utálom a gyümölcsöket! – böki oda Cici nekem a foga hegyéről, aztán felugrik a puffra, hogy kifeküdjön a napra.)
(– Miért, kedves Cici?)
(– Büdösek – mondja, majd mosakodni kezd igen elmélyülten.)
(Cici ezzel le is zárta a velem való beszélgetést, de most nem is bánom különösebben, legalább hagy dolgozni.)


Most pedig következzen néhány mindenhol kapható, finom és rostgazadag élelmiszer:
- 100g aszalt szilvában 13,6g rost van.
- 100g aszalt fügében 12,5g rost van.
- 100g lencsében 11,7g rost van.
- 100g zöldborsóban 7,8g rost van.



Ezen kívül persze ott van a sok egyéb zöldség és gyümölcs is, ezekről általánosan elmondható, hogy bennük 100g-ként 5g alatti a rosttartalom. Még egy tipp: a kenyérből érdemes teljeskiörlésűt venni, ezzel könnyen megnövelhető a naponta bevitt rost mennyisége.

De minek is köszönhető a rostok daganatmegelőző hatása? A tápcsatornában kiválasztódó enzimek nem tudják lebontani a rostokat, így azok nem is szívódnak fel, hanem ott maradnak a tápcsatornában. És pontosan ennek köszönhető jótékony hatásuk, mert azzal, hogy ott maradnak a bélben, megnövelik a székletmennyiségét, ezzel párhuzamosan pedig felhígítják a káros anyagok koncentrációját. Másrészt azzal, hogy megnövelik a székletmennyiséget, felgyorsítják annak távozását, ezért a bélfal rövidebb ideig van kitéve az előbb említett mérgeknek. Harmadszorra a rostok önmagukban képesek arra, hogy megkössék és közömbösítsék ezeket a daganatkeltő anyagokat.

(Cici, illetve a macskák úgy általában, tényleg nem rajonganak a különböző gyümölcsökért, de leginkább a citrusféléket gyűlölik. Nagyon érzékeny a szaglásuk. Ha van macskátok, próbáljatok csak elétenni egy kis narancshéjat, vagy ami ennél is durvább, citromhéját. Egyszer (na jó, nem csak egyszer, többször; én is bosszanthatom néha, nem igaz?) Cici közelében letettem egy citromot. Ahogy Cici odament, hogy megszagolja, teljesen hátrahőkölt, mintha egy falnak ment volna. Nagyon büdös lehetett számára, mert aztán nagyívben kikerülte.)

A rostok nem csak a béldaganatok megelőzésében hasznosak, hanem számos egyéb előnyös hatásuk is van. Például a fogazatok egészségének megőrzésében is szerepet játszanak. Ezen kívül fokozzák a teltségérzetet, tehát fogyókúrázás szempontjából is jók. A lányok gyakran panaszkodnak székelési nehézségekre, és ez nem azért van, mert imádnak nyafogni, hanem mert ilyen a szervezetük. A rostok ezen is tudnak segíteni, pontosan az előbb említett bélserkentő tulajdonságuk miatt.

A zöldségek és gyümölcsök természetesen nem csak a rosttartalmukkal járulnak hozzá a daganatelőfordulás csökkentéséhez, hanem a vitaminokkal és antioxidánsokkal is. Ezekről később lesz szó. Mindennap egyetek gyümölcsöket, zöldségeket. Hetente többször érdemes lencsét, zöldborsót, egyéb hüvelyeseket fogyasztani. Azontúl hogy hosszútávon is kedvezően hatnak az egészségre, ne feledkezzünk meg az előbb említett bélműködést serkentő tulajdonságaikról, amelyeknek köszönhetően azonnali és kézzelfogható eredményeket lehet elérni.

Megosztás Küldés Messengeren Pinterest
Google Hírek ikon
Kövesd a Glamour cikkeit a Google hírekben is!

Ez is érdekelhet

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Ez lenne rá a bizonyíték, hogy Katalin hercegné jobban van?

Értesülj elsőként legújabb híreinkről

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Parfüm horoszkóp: találd meg a tökéletes illatot a csillagjegyed szerint

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője

Megérkezett a plüss bob hajtrend, a csendes luxus megtestesítője