Sárgaság egyenesen a tengerpartról?

2014.június.26.

(Cici, a kedvenc macskám, néhány hete elutazott a Kanári-szigetekre az egyik barinőjével. Mikor a minap belépett az ajtón, megkérdeztem tőle, hogy milyen is volt, mire ő a következő válasszal szolgált: –Szörnyű. Először is egyetlen kanárit sem fogtam. Városi macskaként esélyem sem volt ezekkel a vadonélő madarakkal szemben. Komolyan. Így kanári helyett sajnos kagylót kellett ennem, amitől persze aztán úgy besárgultam, hogy nem is igaz. Jó kis nyaralás volt, mondhatni.)

Sajnálatos módon az utóbbi években ugrásszerűen megemelkedett a Hepatitis A esetek és járványok száma Magyarországon, pedig a megelőzése viszonylag egyszerű. A Hepatitis A vírus onnan kapta a nevét, hogy májgyulladást okoz, de a Hepatitis B és C vírusokkal ellentétben itt nem alakul ki hosszú távú hordozás. A kórokozó többnyire széklettel terjed, a betegség lefolyása lehet tünetmentes, jelentkezhetnek nem tipikus tünetek, esetleg sárgaság, májtáji fájdalom. A fertőzés megelőzésére szerencsére oltás áll rendelkezésre. Hogy ez mégis kinek ajánlott?

A Hepatitis A esetek egy részét külföldről hozzák be. Miután a vírus képes feldúsulni a különböző tengeri herkentyűkben, főleg kagylókban, az ilyen élelmiszerek, fogások fogyasztása fokozott kockázatot jelenthet. Pontosan ezért indulás előtt tájékozódjunk az úti célunkkal kapcsolatban, és ha a vírus gyakran üti fel a fejét az adott területen, akkor fáradságok nem kímélve oltassuk be magunkat.

A hazai eseteket az alapvető higiénés rendszabályok és lehetőségek hiánya, a kifejezetten rossz szociális körülmények okozzák. Ha az ember odafigyel a kézmosásra, akkor a fertőzés egyszerűen megelőzhető, de az olyan helyeken, ahol nincs folyó víz, vagy az emberek nem tudnak rendszeresen kezet mosni, tisztálkodni, a vírus könnyen utat talál magának.

A kórokozóról tudni kell, hogy anális szex útján is terjedhet. Tehát aki ezt gyakorolja, az fontolja meg az oltást, különösen akkor, ha gyakran váltogatja partnereit. Itt fontos megjegyezni, hogy nem csak a melegekről van szó, hisz heteroszexuális személyek is ugyanúgy élnek a szex ezen fajtájával. Itt arra kérek mindenkit, hogy óvakodjon a melegséggel kapcsolatos, elhamarkodott végkövetkeztetésektől, hisz vannak olyan kórokozók, amelyek például kifejezetten hüvelyi úton terjednek. Ezek egyszerű tények, amely semmilyen többletjelentést nem hordoznak magukban. A melegek megfelelő szexuális felvilágosítása nagyon fontos lenne már fiatal korban is. Sajnos ez jelenleg egyáltalán nincs megoldva, így marad az internet, a szóbeszéd, amelyek nem mindig a legmegbízhatóbb források.

Mint láttuk, a Hepatitis A vírus leggyakrabban a nem megfelelő kézmosás, fertőzött élelmiszerek (pl. kagylók), illetve szexuális együttlét útján terjed. A Hepatitis A-val kapcsolatban is el lehet mondani, hogy a vele szembeni küzdelmet nagyban hátráltatja az érintettek megbélyegzéstől való félelme és az ebből adódó titkolózás. Nem szabad egy betegséget arra használni, hogy erkölcsi ítéletet hozzunk. Ha erre figyelnénk, az egészségügy sokkal hatékonyabban tudna harcolni az ilyen fertőző betegségekkel szemben.

Ez is érdekelhet

Ezek az öngyilkosság jelei - így segíthetsz, ha ezt tapasztalod a környezetedben

Ezek az öngyilkosság jelei - így segíthetsz, ha ezt tapasztalod a környezetedben

Divathírek

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

Ismét itt az aranyláz - ezek a legdivatosabb ékszerek most

G-Életstílus

Így leszel csinos és vonzó 38-as méret felett!

Így leszel csinos és vonzó 38-as méret felett!